เจ้าเป็นไผ (พอจำได้ว่า)

อ่าน: 11356

แม่ผู้หญิงเรียนน้อยแต่มักมีความคิดทันสมัยอยู่เสมอ ไม่ใช้วิธีเลี้ยงลูกแบบรุนแรงแบบที่คนแถวนั้นมักใช้กัน ไม่ตี ไม่บ่น ไม่เคยด่าว่า  ไม่มีการตวาดออกอารมณ์ เมื่อมีคนถามว่า ทำไมไม่ตีลูกบ้าง แม่กับยายจะตอบว่า

ไม่อยากตีมันหรอก ไอ้เรามันคนโมโหร้าย ตีแล้วก็จะตายเปล่า ๆ

ครูปูได้ยินทีไร แอบหัวเราะคิก ๆ  อยู่ในใจทุกที รู้แล้วว่าเราได้เชื้อโม้มาจากใคร :P

มาค่อย ๆ เข้าใจว่า แม่กับยายคงตอบแก้เกี้ยวไปอย่างนั้นเอง  ครั้นจะบอกความจริงว่าเพราะสงสารว่าไม่มีใคร เลยไม่อยากทำอะไรให้เสียใจเพิ่ม ก็คงคิดว่าคนอื่นอาจไม่เข้าใจ  จะพาลหมั่นไส้จับจ้องครูปูเสียเปล่า ๆ

ยิ่งกว่านั้นยังปล่อยให้สบายไม่ใช้ทำงานบ้านเลยอีกต่างหาก  อยากทำก็ทำเอง แม่จะไม่ออกปากใช้ลูกทำงานบ้านเลย จนทุกวันนี้

แม่ทดลองส่งครูปูเข้า nursery สมัยก่อนเรียกโรงเรียนกินนอน  คุณครูสอนร้องเพลง เต้นรำ ท่อง ABC ทั้งวัน  เป็นจุดแรกที่มีทัศนคติที่ดีต่อภาษาอังกฤษ รู้สึกคุ้นแคยและเรียนรู้แบบสบายใจ

สอนนับเลข แต่งตัว กินข้าว พอเที่ยงก็แก้ผ้าอาบน้ำกันเป็นหมู่คณะ แล้วเข้านอนตอนบ่าย

มีอยู่วันหนึ่ง แม่ซึ่งแวะไปแอบดูลูก ๆ ประจำตรงรอยแง้มหน้าต่าง เกิดแผนแตกขึ้นมา โดนเจ้าปูตัวแสบหันมาเห็น  แล้วจำได้ว่าเป็นลูกกะตาของแม่ตัวเอง  ร้องนำเป็นต้นเสียงให้กับพรรคพวกที่เหลือ  ที่ก็ไม่รู้อีโหน่อีเหน่อะไรแต่ก็เอากับเราด้วย คุณครูจึงขอร้องให้รับตัวกลับในบัดดล อิอิ

มื่อได้มีโอกาสไปโรงเรียนก็มีอาการกระเหี้ยนกระหือรือทุกวัน ในชีวิตไม่เคยขาดเรียน แม้ตอนอยู่โรงเรียนกินนอนแม่ลืมปักชื่อที่หมอนข้างให้  จึงไม่กล้าไปโรงเรียน  ร้องไห้จนสลบอยู่กับบ้าน  ตื่นมาอีกทีแม่ปักเสร็จพอดี  จึงหิ้วทั้งคนทั้งหมอนข้างที่เปียกโชกไปส่งโรงเรียนในสภาพนั้น

สมัยประถมเคยไปสายแค่ 2 วัน  วันแรกคือวันที่ถุงเท้าหาย  แม่ก็บอกว่ากว่าร้านจะเปิดก็ไม่ทันโรงเรียนแล้ว  วันนี้หยุดซักวันเถอะนะ   วันที่สองต้องแต่งชุดยุวกาชาด แล้วแม่ซื้ออุปกรณ์มาไม่ครบ

และแน่นอนทั้งสองวันนั้น บ้านจึงระงมไปด้วยเสียงร้องไห้ ประหนึ่งว่าจะขาดใจ

แม่บอกว่าเจ้านี่มันประหลาด  มันไม่ได้ร้องดังนะ  แต่สามารถ build เสียงร้องไห้ได้เศร้าเกินจริง  เศร้ามาก จนถึงเศร้าที่สุดได้ก็แล้วกัน

ทำให้แม่ต้องขับมอเตอร์ไซค์ตาเหลือกไปซื้อของมาให้จนครบ

แล้วรีบบึ่งไปส่งยายซิ้มโบ๊ะตาบวมปูดจนถึงมือครู  :P

แต่เล็กเป็นเด็กเรียนดี สอบได้ที่ 1 ตลอด  จนคุณครูประจำชั้นตอน ป.2  ตามไปบอกที่บ้านว่า  หัวไวและอ่านหนังสือได้หมดแล้วแบบนี้  คุณครูจะทำเรื่องให้เลื่อนชั้นขึ้น ป.4 เลย   แม่กับยายมองหน้ากันงง ๆ พร้อมหัวเราะ แหะ ๆ แล้วตอบครูไปว่า ปล่อยให้เค้าไปตามธรรมชาติเหอะครู


พอขึ้น ป.4 ก็เอาหนังสือ ป.5 มาอ่าน ใช้วิธีอ่านหนังสือล่วงหน้าอย่างนี้ทุกปี  ครูเกือบทุกวิชามักมอบหมายให้มายืนสอนหน้าห้อง  มีเฉพาะตอนขึ้น ป.5  ที่โดนคุณครูภาษาอังกฤษตวาดเพื่อให้หยุดแย่งเพื่อนตอบเสียที (คงจะรำคาญแย่แล้วน่ะค่ะ อิอิ)

ครูปูยังเก็บคำเถียงไว้ในใจจนป่านนี้  จึงมาแก้ลำด้วยการสอนลูกศิษย์ตัวเองว่า กิจกรรมในห้องเรียนจะเอะอะโวยวายแย่งตอบ กรี๊ดกร๊าด วี๊ดวิ่วอย่างไร ได้ตามสบาย  ขอให้ตอนท้ายพวกหนูมาสรุปให้ฟังหน่อยว่า เมื่อซักครู่หนูได้อะไร

สิ่งที่ชอบทำเวลาอยู่บ้านคือ เอาหนังสือพิมพ์มาสะกดทีละตัว  จนถึงขั้นอ่านได้คล่อง  ทั้ง ๆ ที่ในบ้านไม่มีคนเรียนหนังสือเลยจึงไม่เคยมีคนสอนอ่านหรือสอนทำการบ้าน ต้องดิ้นรนหาเรียนหารู้เองตลอด

เลยผันตัวเองเป็นผู้รายงานข่าวให้คนทั้งโรงงานฟัง

หลายคนบอกดีแฮะ ไม่ต้องเปิดวิทยุให้เปลืองถ่าน

แถมยังเอาภาษาอังกฤษมาสอนคนงานอีกแนะ

^_^

ความชอบในภาษาอังกฤษที่มีก็เกิดจากการเรียนรู้ด้วยตัวเอง  ซื้อหนังสือพิมพ์ Student Weekly ,  Bangkok Post , The Nations  มานั่งอ่านทำความเข้าใจเอง  เล่นทุกเกม ตอบทุกคำถาม เขียน pen pal ส่งเป็นว่าเล่น  เก็บสะสมสตางค์ไว้ซื้อเทปคาสเส็ทเพลงสากลมาฟัง

เป็นเหตุให้ติดเพลงยุคเดียวกับ The Carpenters มาก  เพราะไพเราะและฟังง่่าย  เพลงไหนฟังไม่ออกก็เก็บสตางค์ไปซื้อ Encyclopedia Songs  เล่มโต ๆ มา เพื่อจะดูเนื้อเพลง และแปลให้เข้าใจความหมาย  อยากสื่อสารกับฝรั่งได้เหมือนที่เห็นในทีวี

ไปไหนคอยมองหาภาษาอังกฤษทั้งป้ายชื่อร้าน ทั้งยี่ห้อขนม  ทั้งโฆษณาต่าง ๆ จดเก็บไว้มาหาความหมายต่อที่บ้าน  เขียน Diary ส่วนตัวเป็นภาษาอังกฤษผิด ๆ ถูก ๆ มันทุกวัน

พอขึ้น ม.1 จึงรวบรวมความกล้า  หิ้ววิทยุเทปแบบอัดเสียงได้ แบกขึ้นบ่าเดินไปท่าเรือเกาะสมุย ไปสัมภาษณ์ฝรั่งด้วยคำถามที่ตัวเองเตรียมมา ซึ่งล้วนเป็น personal questions  ฝรั่งหน้าไหนจะสงเคราะห์ล่ะนั่น ถูกไล่ตะเพิดกลับมาทุกวัน  พอมาย้อนฟังเทป แทนที่จะได้เรียนรู้ไวยากรณ์หรือสำเนียงที่ถูกต้อง กลับต้องมาเปิด dictionary หาความหมายของ Slang ที่เป็นคำด่าเสียส่วนใหญ่อีกต่างหาก

แป่ว!

สิ่งที่คิดเองทำเองมาทั้งหมดนี่ คงแปลกอยู่เหมือนกัน ถ้าจะบอกว่าครูปูทำอยู่คนเดียว  ไม่เคยมีใครได้รับรู้เลย  ยังติดเป็นนิสัยอยู่จนทุกวันนี้  เมื่อมีปัญหามักไม่ค่อยบอกใคร ขบเองจนกว่าจะเล็กลงแล้วนั่นแหละ

หรือไม่ก็ลองผิด ลองถูก หัวหกก้นขวิดมันอยู่คนเดียวประจำ  ยิ่งถ้าเป็นเรื่องที่ทำให้ใครต้องเดือดร้อน ให้แม่ต้องเสียสตางค์   ครูปูก็จะพับเก็บไปเลย  ได้เป็นนักกีฬาตัวแทนโรงเรียนแทบทุกประเภท  แบดมินตัน ปิงปอง เบสบอล  เป็นตัวแทนทีมโต้วาทีฝีปากกล้าของโรงเรียน

แต่เมื่อใดที่ต้องไปตระเวนแข่งตามจังหวัดใกล้เคียง หรือไปออกทีวี  แล้วต้องกลับไปบอกแม่เพื่อขอค่าเดินทางก็จะบอกปฏิเสธทางโรงเรียนทันที  โกหกไปต่าง ๆ นานา  ว่าแม่ไมให้ไปบ้าง ต้องช่วยที่้บ้านทำงานบ้างล่ะ (แม่เลยได้ภาพนางยักษ์ไปโดยปริยาย แฮ่ ๆ)

รวมทีมกับเพื่อนสร้างคณะละครให้โรงเรียน แต่มักจะโดนนักแสดงยำเข้าให้ทุกที  เนื่องจากไม่เคยลงทุนเครื่องแต่งกายสวย ๆ เลย ไอ้คนที่อาสามาแสดงก็คงหวังว่าจะได้สวยงามเฉิดฉายบนเวที  ไอ้ผู้กำกับและคนเขียนบทตัวดี ก็จะพยายามไม่ให้มีบทเศรษฐีเพื่อหลีกเลี่ยงค่าใช้จ่าย

ละครที่ทำส่วนใหญ่เลยเลี่ยงไปเป็นละครตลก ขำขัน

ล้อเลียนโดยใช้ความสามารถของนักแสดงเป็นจุดขายแทบทุกเรื่อง

นึกแล้วก็สงสารเพื่อน ๆ จัง  อิอิ

สร้างกฎเหล็กส่วนตัวขึ้นเองกับน้อง ๆ ว่า  ห้ามใครเอาไฟเข้าบ้าน  หากมีปัญหาอะไรอย่าให้ถึงแม่  ให้เอามากองที่เจ๊ปูคนเดียวเท่านั้น   แม่จึงไม่เคยมีโอกาสได้รับรู้ปัญหาหรือความยุ่งยากสับสนในชีวิตครูปูเลย แม้แต่เรื่องเดียว

ตั้งแต่โตมาแม่ไม่เคยรู้ว่าปิดห้องทำอะไรอยู่คนเดียวนักหนา  สร้างโลกส่วนตัวอยู่คนเดียว อ่านหนังสือ ฟังเพลง แปลเพลงตลอดเวลา  ทุกเช้าจะตื่นมาหยิบกล่องพลาสติกขนาดเล็กสุด ที่เอาไว้ใส่น้ำจิ้ม ตักข้าวใส่ได้ไม่เกิน 3 ช้อนโต๊ะ วางกับข้าวอย่างละนิดแล้วปิดฝา แอบเอาใส่กระเป๋านักเรียนไปกินเป็นอาหารเที่ยงทุกวัน  จึงไม่ต้องซื้อข้าวที่โรงเรียน ขนม น้ำหวาน น้ำอัดลมก็ไม่เคยซื้อ  ทำอย่างนี้ตลอด 6 ปีที่เรียนมัธยม  เพื่อหวังจะช่วยแม่ประหยัด

นี่ก็เป็นข้อดีที่ทำให้ไม่กินของหวานของจุกจิกหรือน้ำอัดลมมาจนทุำกวันนี้  แต่ข้อเสียคือกินผลไม้ไม่ค่อยเป็น

มาสะดุ้งอีกทีตอนอ่านหนังสือเตรียมสอบ Entrance  อยู่ แล้วแม่แอบจัดสำรับใส่ถาด  ค่อย ๆ แง้มประตูผลักถาดเข้ามาในห้อง

ครูปูมองเห็นแต่แขนแม่ที่ยื่นเข้ามา แล้วผลุบหายไป

ภาพนั้นทำให้เริ่มรู้สึกทะแม่ง ๆ กับอาการของตัวเองขึ้นมาได้บ้าง

อาการแอบคิดคนเดียวหักดิบคนเดียวมาชัดมากตอนแม่ต้องย้ายบ้านหนีเจ้าหนี้ไปอยู่ชานเมือง  ห่างจากโรงเรียนเกือบ 5 กิโล  ก็ไม่ยอมขึ้นรถ  เดินไปกลับโรงเรียนทุกวัน ฝนจะตกแดดจะออกก็ตากฝนท่อม ๆ อยู่อย่างนั้น  เพราะในหัวคิดแต่เสียดายค่ารถ

อาการอึด ๆ เพี้ยน  ๆ เหล่านี้ ทำให้คนแถวบ้านเริ่มทัก  เพื่อนแม่ที่อุตส่าห์มีน้ำใจเรียกขึ้นรถตอนกำลังเดินตากฝนแล้วครูปูปฏิเสธ โมโหมาก ตามมาด่าถึงบ้าน ว่าเด็กอะไรจองหองขนาดนี้

เริ่มมีเสียงเข้ามาที่แม่เป็นระยะ ๆ ว่าเจ้าปูที่น่ารักตอนเด็ก ๆ มันหายไปไหน  ยิ่งโตยิ่งเปลี่ยนไปจากเด็กร่าเริง กลายเป็นคนเก็บกดแยกตัว หน้างอเป็นม้าหมากรุก จนได้ฉายาว่า ไอ้เสือยิ้มยาก  แม่เพิ่งเอาฉายานี้คืนไปเมื่อหลัง ๆ นี่เองค่ะ

ด้วยอุปนิสัยที่ไม่ยอมใคร โมโหร้าย มักใช้วิธีตาต่อตาฟันต่อฟันแก้ปัญหา  สมัยก่อนเด็กผู้ชายชอบแกล้งเปิดกระโปรงเด็กผู้หญิง (สมัยนี้เป็นยังไงหว่า) แม่ก็อุตส่าห์ป้องกันลูกสาวด้วยการให้สวมกางเกงขาสั้นไว้ข้างในกระโปรงอีกชั้นหนึ่ง  พร้อมใส่เสื้อคอกระเช้าสีขาวไว้ข้างในเสื้อนักเรียนทุกวัน

จริง ๆ เด็กผู้ชายในโรงเรียนก็พอจะรู้กิตติศัพท์อยู่ว่า ยายคนนี้ไม่ค่อยน่าตอแยสักเท่าไหร่  แต่ก็มีเรื่องจนได้ทะลึ่งเปิดกระโปรงเพลิน ลืมเงยดูหน้า มาเปิดกระโปรงเราเข้าให้

โกรธมากขาดสติ  ล็อคคอเจ้าหมอนั่นแล้วลากหัวไปโหม่งกับเสาปูนหลังห้อง ผลคือเลือดอาบ  ร้องจ๊าก..โรงเรียนแทบปริ

ไอ้เราตกใจทำไม่ถูก (ตอนดูในรายการมวยปล้ำมันไม่เห็นมีเลือดไหลเลยนี่หว่า)

แม่ถูกเชิญมาให้คุณครูต่อว่า แต่กลับไปบ้านไม่เห็นว่าลูกซักคำ

ครั้งที่ 2 เรื่องไม่เป็นเรื่องอย่างแรง เพราะถูกเพื่อนยกให้เป็นผู้นำฝ่ายหญิง เลยต้องเป็นคู่ต่อสู้กับหัวหน้าของฝ่ายชาย  เพื่อหาข้อยุติว่าผู้หญิงกับผู้ชายใครเก่งกว่ากัน???

ถูกเตะต่อยแบบงง ๆ  พอเริ่มเจ็บตัวก็คว้าแขนเจ้านั่นมางับซะเนื้อแทบหลุดติดปาก  เอ็งจะเตะจะต่อยยังไงข้าก็ไม่ปล่อย  จนลงไปนอนชักดิ้นกระแด่ว ๆ ร้อง “ยอมแล้ว ๆ” กองเชียร์ฝ่ายหญิงถึงได้ “เฮ ๆ ผู้หญิงชนะ”

ว่าแล้วก็วิ่งแยกย้ายหายเกลี้ยงไปคนละทิศละทาง ปล่อยเรานั่งตาบวมปูดต่อหน้าแม่และครู

คุณครูถามแม่ว่าลูกสาวเป็นอะไร เรียนก็เก่ง นิสัยก็ดี แต่ใครแหย่ให้โกรธไม่ได้เลย  ใจร้อนและอารมณ์รุนแรงมาก

แม่ไม่มีคำตอบให้ครูและไม่มีแม้สักคำที่จะต่อว่าลูกตามเคย

เพิ่งมาแอบได้ยินภายหลังตอนแม่พูดกับเตี่ยว่า

ปูมันคงเก็บกดนะ  เปิ้ล (พี่สาว) ก็ถูกแม่ (จริง) มาแอบรับตัวไปแล้วเพราะหน้าตาสะสวย เอาไปช่วยกิจการร้านเสริมสวยที่กรุงเทพได้  จากอยู่กันสองคนพี่น้อง มันก็กลายเป็นหัวเดียวกระเทียมลีบ ไม่มีใครจะเป็นเพื่อนเล่นเพื่อนคุยให้ปรึกษาได้ ไอ้เราก็มาแต่งงานมีลูกเล็ก ๆ เหมือนทิ้งเขาให้เป็นหมาหัวเน่าอีก  มันคงคิดว่าใคร ๆ ก็ไม่รัก ไม่เอามั๊ง  สงสารจับใจ  ก็ตอนที่เห็นเดินหอบเสื้อผ้าออกมาจากบ้านยาย  เพื่อตามหาพวกเรา จะมาอยู่กับเราให้ได้  จะรู้ไหมนะว่าแม่หนีหนี้ไม่ได้ตั้งใจจะทิ้ง  ยิ่งตอนนี้คนในบ้านก็พูดกันแต่เรื่องหนี้สิน มันก็คงคิดเจียมตัวนะ  ถึงไม่ยอมใช้เงินเลย  ไม่ยอมไปเที่ยวเตร่กับใครเขาบ้าง เพื่อน ๆ ต้องเป็นฝ่ายมาขลุกอยู่กับตัวเองถึงบ้านทุกคน ทีวีก็ไม่ลงมาดู เนื้อตัวก็ไม่แต่งไม่รักสวยรักงามเหมือนเด็กสาวคนอื่น อ่านหนังสืออย่างเดียว  ไอ้เราก็ไม่รู้วิธีว่าจะต้องทำยังไง

เก็บคำถามนี้ทดไว้ในใจตั้งแต่นั้นเป็นต้นมาเลยค่ะ

Post to Facebook

« « Prev : เจ้าเป็นไผ (เขาเล่ากันว่า)

Next : เจ้าเป็นไผ (ฟ้ายังมีฝน) » »


ผู้ใช้ Facebook สามารถให้ความเห็นที่นี่ได้ โดยกด Like เพื่อแสดงตัว

322 ความคิดเห็น

 • #1 Logos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 กุมภาพันธ 2009 เวลา 23:13

  โอ๊ย รู้แล้ว ที่โก๊ะอย่างนี้เพราะไม่ได้เรียน ป.3 นั่นเอง

 • #2 น้ำฟ้าและปรายดาว ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 กุมภาพันธ 2009 เวลา 8:52

  ชื่นชมค่ะ มีหลายๆความรู้สึกจากการติดตามอ่าน ทั้งเข้าใจ ทั้งนับถือ ทั้งขอบคุณที่ไว้ใจในการบอกเล่าเรื่องราวเสี้ยวหนึ่งของชีวิตผ่านลานฯ รวมทั้งมีความสุขที่กะอายุครูปูถูกว่าเป็นน้องพี่ ^ ^

  ขอบคุณจริงๆนะคะ ที่บอกเล่าให้เห็นว่าที่มาของความเข้มแข็ง สดใส น่ารักนั้นเกิดจากความมุ่งมั่น อดทน ไม่ยอมแพ้ต่อทุกอุปสรรคที่เข้ามา

 • #3 sompornp ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 กุมภาพันธ 2009 เวลา 8:55

  อึ้ง!!!
  ทึ่ง!!!
  ไร้คำนิยาม
  รอตอนต่อไปค่ะ

 • #4 khajitf ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 กุมภาพันธ 2009 เวลา 9:28
  • แงๆๆๆๆๆ
  • ชีวิตเศร้ากว่าการเป็นเด็กวัดและเด็กเลี้ยงวัวอีก
  • รออ่านอีก 300 ตอน
  • อิอิๆๆๆๆๆๆๆๆ
 • #5 mimography ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 กุมภาพันธ 2009 เวลา 13:05

  เม้นท์เหมือนน้าอึ่งค่ะ..อิอิ
  คนรักกันใจจึงตรงกัน  ฮา…

  รออ่านอีกค่ะ

 • #6 สาวตา ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 กุมภาพันธ 2009 เวลา 18:50

  เก็บคำถามนี้ทดไว้ในใจตั้งแต่นั้นเป็นต้นมาค่ะ

  มาช่วยเพิ่มคำถามค่ะน้องปู เผื่อว่าจะทิ้งที่ทดออกไปได้

  ลองทวนความรู้สึกนะวันนี้ดูซิค่ะว่า เรื่องตรงนี้มันเกิดขึ้นเพราะรู้สึกอย่างไร

  “ด้วยอุปนิสัยที่ไม่ยอมใคร  โมโหร้าย   มักใช้วิธีตาต่อตาฟันต่อฟันแก้ปัญหา……..แต่ก็มีเรื่องจนได้  ทะลึ่งเปิดกระโปรงเพลิน ลืมเงยดูหน้า มาเปิดกระโปรงเราเข้าให้  โกรธมากขาดสติ  ล็อคคอเจ้าหมอนั่น  แล้วลากหัวไปโหม่งกับเสาปูนหลังห้อง  ผลคือเลือดอาบ  ร้องจ๊ากโรงเรียนแทบปริ ไอ่เราตกใจทำไม่ถูก”  ถามตัวเองและกล้าตอบตรงสักหน่อย ด้วยคำถาม why กับคำตอบที่ออกมา ตอบแล้วถามคำว่า why ใหม่กับคำตอบใหม่ที่ออกมา ทำซ้ำสัก 5 รอบกับคำตอบที่ออกมาเรื่อยๆดูหน่อย น่าจะได้ความรู้ให่เกี่ยวกับโลกภายในของคนนะค่ะ

  “ถูกเตะต่อยแบบงง ๆ  พอเริ่มเจ็บก็เริ่มรู้ตัว คว้าแขนเจ้านั่นมางับซะเนื้อแทบหลุดติดปาก เอ็งจะเตะต่อยยังไงข้าก็ไม่ปล่อย  จนลงไปชักดิ้นกระแด่ว ๆ  ร้องยอมแล้ว ๆ ถูกเตะต่อยแบบงง ๆ  พอเริ่มเจ็บก็เริ่มรู้ตัว คว้าแขนเจ้านั่นมางับซะเนื้อแทบหลุดติดปาก เอ็งจะเตะต่อยยังไงข้าก็ไม่ปล่อย  จนลงไปชักดิ้นกระแด่ว ๆ  ร้องยอมแล้ว ๆ” หาคำตอบให้หน่อยว่า “รู้สึกอย่างไรจึงทำให้  คว้าแขนเจ้านั่นมางับซะเนื้อแทบหลุดติดปาก โกรธนะมีแน่ แต่ภายใต้ความโกรธนั้นมีความรู้สึกอย่างอื่นอยู่รึไม่ อย่างไร

  พี่แค่อยากมาแลกเปลี่ยนว่า ทั้งหมดมีความรู้สึกที่เรียกว่า “รัก” และ “กลัว” เกี่ยวพันอยู่ร่วมกันเสมอ  แต่อะไรเกิดก่อนอะไรนั้น เจ้าของความรู้สึกเท่านั้นที่จะตอบได้นะน้องน่ะ มาชวนให้ลองดู เผื่อจะเข้าคำว่า “จิตวิวัฒน์” และ “จิตตปัญญาศึกษา” ดีขึ้นอีกระดับค่ะ

 • #7 sutthinun ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 กุมภาพันธ 2009 เวลา 0:11

  แหม ไอ้ปูลูกพ่อจริงๆ

 • #8 คนไม่มีราก ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 กุมภาพันธ 2009 เวลา 7:38

  มาอ่านต่อค่ะ
  โอ….เจอคุณพ่อครูบาสุทธินันท์ คุยกับลูกปู…ด้วย
  มาถูกทางแล้วค่ะ ครูปู…
  (^__^)

 • #9 อัยการชาวเกาะ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 กุมภาพันธ 2009 เวลา 21:19

  เฮอะๆไอ้เรื่องเขียนบทให้ไม่ต้องแต่งตัวมากเนี่ย ถนัดเหมือนกัน อิอิ

 • #10 krupu ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กุมภาพันธ 2009 เวลา 18:59

  ขอบคุณคุณหมอเบิร์ดมาก ๆ ค่ะที่ให้เกียรติติดตามอ่านบันทึกน้องใหม่อย่างครูปูนะคะ

  ขอบคุณสำหรับความเข้าใจ ถ้าสังคมเราเต็มไปด้วยคนเปิดใจ คอยรับฟัง คอยจะทำความเข้าใจกันและกันอย่างนี้ สังคมคงน่าอยู่มากเลยนะคะ อย่างน้อยก็สังคมบนลานนี้ก่อนแล้วกันเนอะ
  ขอบคุณค่ะ
  ^_^

  น้าอึ่งอ๊อบ น้องขจิต และน้องมิม รอหน่อยนะ แค่นี้ก็เร่งควันดำแร่ะ เดี๋ยวโดนครูใหญ่ดุ เอ๊ย ตำรวจจับอ่ะ อิอิ

  ขอบคุณค่ะพี่หมอเจ๊ ทำได้บ้างไม่ได้บ้างอ่ะค่ะหนู เฮ้อ

  คนไม่มีรากค่ะ คิดถึงเน่อเจ้า…

  เอ่อ ทั่นอัยการ รำระบำชาวเกาะคะ
  หมายถึง ไม่ต้องแต่งตัวด้วยเสื้อผ้าราคาแพง ๆ หายากหน่ะค่ะ
  ไม่ได้หมายความว่า ไม่แต่งตัวเลยนะคะ

  กร๊ากกกกกกก

 • #11 ลานไผเป็นไผ » เจ้าเป็นไผ… สะท้านยุทธจักร (ตอนรวมจอมยุทธ์) ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กุมภาพันธ 2009 เวลา 22:49

  [...] (ตอนเขาเล่ากันว่า) | เจ้าเป็นไผ (ตอนพอจำได้ว่า) | เจ้าเป็นไผ [...]

 • #12 sutthinun ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 กุมภาพันธ 2009 เวลา 8:17

  โปรดติดตามตอนปูก้ามใหญ่ ในตอนต่อไป
  ห้ามเผลอเป็นอันขาด
  ไม่อย่างนั้น ปูน้อยหนีบมือ อิอิ

 • #13 www.fpsassist.com.au ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 มิถุนายน 2017 เวลา 12:52

  When someone writes an paragraph he/she maintains the
  plan of a user in his/her mind that how a user can know it.
  Thus that’s why this piece of writing is perfect.
  Thanks!

 • #14 car computer exchange ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 มิถุนายน 2017 เวลา 10:40

  Hi Dear, are you in fact visiting this web site daily, if so
  after that you will without doubt take nice experience.

 • #15 Amie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 มิถุนายน 2017 เวลา 10:10

  Do you have a spam issue on this website; I also am a
  blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice procedures and we are looking
  to exchange strategies with other folks, please shoot me
  an email if interested.

 • #16 card reader ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 มิถุนายน 2017 เวลา 10:03

  Thank you, I have just been looking for information approximately this subject for a long
  time and yours is the best I’ve came upon till now.
  But, what concerning the bottom line? Are you certain concerning the
  source?

 • #17 car computer exchange ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 มิถุนายน 2017 เวลา 9:43

  I am really enjoying the theme/design of your web site. Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A handful of my blog audience have complained about my website not operating correctly
  in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any advice to help fix this problem?

 • #18 www.hack-fc.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มิถุนายน 2017 เวลา 1:00

  Informative article, totally what I was looking for.

 • #19 car computer exchange ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มิถุนายน 2017 เวลา 22:00

  It’s appropriate time to make some plans for the longer term and
  it is time to be happy. I have learn this post and if I could
  I want to recommend you few interesting issues or advice.
  Perhaps you can write next articles relating to this article.

  I wish to learn more things about it!

 • #20 bengaluruq.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มิถุนายน 2017 เวลา 11:32

  Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It’s always exciting to read content from other writers and use something from their sites.

 • #21 Bobby ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มิถุนายน 2017 เวลา 22:36

  Right here is the right web site for anybody who would like to find out about this topic.
  You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I
  personally will need to…HaHa). You definitely put
  a new spin on a topic that’s been discussed for a long time.
  Wonderful stuff, just great!

 • #22 budget rent a car ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 กรกฏาคม 2017 เวลา 13:12

  Thanks for the auspicious writeup. It in truth used to be
  a amusement account it. Glance complex to more delivered
  agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 • #23 Leticia ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 กรกฏาคม 2017 เวลา 7:35

  I think this is among the most important information for me.
  And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site
  style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 • #24 www.vector-marketing.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 กรกฏาคม 2017 เวลา 18:21

  Greetings! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when browsing from my iphone4.

  I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this
  issue. If you have any recommendations, please
  share. Thank you!

 • #25 Ariane Slinger ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 กรกฏาคม 2017 เวลา 20:06

  Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail.
  I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great site and I look forward to
  seeing it develop over time.

 • #26 http://glamurama.uol.com.br/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 กรกฏาคม 2017 เวลา 15:17

  Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you
  can be a great author. I will be sure to bookmark your blog and may come back sometime soon. I want to encourage continue your great posts, have a nice morning!

 • #27 Eddy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 สิงหาคม 2017 เวลา 21:16

  Does your site have a contact page? I’m having trouble locating
  it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it
  expand over time.

 • #28 Miles ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 สิงหาคม 2017 เวลา 20:14

  Good day! I know this is kind of off topic but I
  was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for
  my comment form? I’m using the same blog platform as yours
  and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 • #29 https://globosatplay.globo.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 สิงหาคม 2017 เวลา 9:32

  Why users still use to read news papers when in this technological globe the whole thing
  is existing on net?

 • #30 www.youtube.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 สิงหาคม 2017 เวลา 18:24

  Terrific work! That is the kind of info that are
  supposed to be shared around the net. Disgrace
  on the search engines for now not positioning this submit upper!
  Come on over and consult with my website . Thank you =)

 • #31 Vernell ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 สิงหาคม 2017 เวลา 18:12

  Everyone loves it when people get together and share
  ideas. Great blog, stick with it!

 • #32 James Frazer-Mann ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 สิงหาคม 2017 เวลา 17:35

  This design is wicked! You certainly know how to keep
  a reader amused. Between your wit and your videos, I
  was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 • #33 suplemen anak ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 สิงหาคม 2017 เวลา 12:32

  Good respond in return of this query with solid arguments and telling everything regarding that.

 • #34 Egli Diana Pinto ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 สิงหาคม 2017 เวลา 4:45

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to mention that I’ve truly enjoyed surfing around your weblog posts.
  In any case I will be subscribing on your feed and I hope you write once more soon!

 • #35 http://thetravelstreet.com/component/k2/itemlist/user/884727.html ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 สิงหาคม 2017 เวลา 12:50

  Helpful information. Fortunate me I found your website accidentally, and I’m surprised
  why this coincidence didn’t came about earlier!
  I bookmarked it.

 • #36 Elizbeth ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 สิงหาคม 2017 เวลา 17:40

  These are in fact enormous ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.

 • #37 Margarita ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 กันยายน 2017 เวลา 5:02

  Great article, just what I wanted to find.

 • #38 garage door ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 กันยายน 2017 เวลา 17:49

  It’s very simple to find out any matter on net as compared to textbooks, as I found this paragraph at
  this web page.

 • #39 Lelio Vieira Carneiro Junior ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 กันยายน 2017 เวลา 22:46

  This design is incredible! You definitely know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost
  moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented
  it. Too cool!

 • #40 Lakeisha ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 กันยายน 2017 เวลา 13:22

  It’s really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you simply
  shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this.
  Thanks for sharing.

 • #41 door mechanism ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 กันยายน 2017 เวลา 15:40

  I do accept as true with all the ideas you have introduced to your
  post. They’re really convincing and will definitely work.
  Still, the posts are too short for novices. May you please prolong them a bit from next time?
  Thank you for the post.

 • #42 Temeka ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 กันยายน 2017 เวลา 0:18

  Thanks for every other magnificent article. Where else may
  just anyone get that type of information in such an ideal approach of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m at
  the search for such info.

 • #43 live mobile ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 กันยายน 2017 เวลา 15:24

  Hey! Would you mind if I share your blog with my
  facebook group? There’s a lot of folks that I think would really
  enjoy your content. Please let me know. Thank you

 • #44 cheats ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 ตุลาคม 2017 เวลา 1:02

  What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and
  it has aided me out loads. I hope to contribute & help different users like its helped me.

  Great job.

 • #45 Rodger ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 ตุลาคม 2017 เวลา 5:34

  Good information. Lucky me I came across your website by chance (stumbleupon).
  I’ve book marked it for later!

 • #46 nba ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 ตุลาคม 2017 เวลา 6:10

  Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or if
  it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 • #47 Lillie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 ตุลาคม 2017 เวลา 9:26

  I am genuinely glad to read this blog posts which consists of lots of useful facts,
  thanks for providing such data.

 • #48 Karolyn ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 ตุลาคม 2017 เวลา 6:38

  Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided to browse your
  website on my iphone during lunch break. I enjoy the info you
  present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m amazed at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, excellent blog!

 • #49 pixel car ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 ตุลาคม 2017 เวลา 16:37

  A motivating discussion is worth comment. I think that you need to write more about
  this topic, it might not be a taboo matter but typically folks
  don’t speak about such topics. To the next!
  Many thanks!!

 • #50 Adrian ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 ตุลาคม 2017 เวลา 11:08

  Outstanding post however I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Bless you!

 • #51 Maple ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 ตุลาคม 2017 เวลา 6:48

  When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment.
  Perhaps there is an easy method you are able to remove
  me from that service? Thanks a lot!

 • #52 atlantismaintenance.solutions ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 ตุลาคม 2017 เวลา 6:49

  hello there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced
  to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your
  placement in google and can damage your quality score if advertising
  and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content.

  Ensure that you update this again soon.

 • #53 injustice ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 ตุลาคม 2017 เวลา 9:17

  Hi there, I believe your blog might be having browser compatibility problems.
  When I look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some
  overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up!
  Besides that, fantastic website!

 • #54 Star ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 ตุลาคม 2017 เวลา 6:08

  I always used to study post in news papers but now as I am a user of net thus from now I am using net for articles, thanks
  to web.

 • #55 cheat ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 ตุลาคม 2017 เวลา 8:07

  Hi there, for all time i used to check web
  site posts here in the early hours in the morning, since i love to learn more and more.

 • #56 hack ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 ตุลาคม 2017 เวลา 8:46

  Genuinely when someone doesn’t be aware of afterward its up to other
  people that they will assist, so here it happens.

 • #57 Rachel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 ตุลาคม 2017 เวลา 9:49

  What’s up, after reading this amazing article i am too cheerful to share my know-how here with mates.

 • #58 Joeann ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 ตุลาคม 2017 เวลา 12:55

  I could not refrain from commenting. Well written!

 • #59 Ashly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 ตุลาคม 2017 เวลา 5:38

  This post is truly a good one it assists new web visitors, who are wishing in favor
  of blogging.

 • #60 Rosemarie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 ตุลาคม 2017 เวลา 8:04

  When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I
  recieve 4 emails with the exact same comment.
  Is there an easy method you are able to remove me
  from that service? Thank you!

 • #61 nba live ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 ตุลาคม 2017 เวลา 5:52

  Greetings! Very useful advice within this
  post! It is the little changes that make the most important changes.
  Thanks for sharing!

 • #62 hack ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 ตุลาคม 2017 เวลา 7:02

  I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come
  here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Excellent work!

 • #63 Merri ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 ตุลาคม 2017 เวลา 4:25

  Asking questions are actually fastidious thing if you are not understanding something fully, except this article provides pleasant
  understanding even.

 • #64 hack ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 ตุลาคม 2017 เวลา 20:42

  I have read so many articles or reviews concerning the blogger lovers however this article is genuinely a pleasant post,
  keep it up.

 • #65 Leonie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 ตุลาคม 2017 เวลา 20:23

  Hello mates, its fantastic paragraph on the topic of tutoringand
  entirely defined, keep it up all the time.

 • #66 Annett ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤศจิกายน 2017 เวลา 23:15

  I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any browser
  compatibility problems? A couple of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer
  but looks great in Firefox. Do you have any ideas to help fix this problem?

 • #67 Modesto ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 พฤศจิกายน 2017 เวลา 7:26

  I’m really enjoying the theme/design of your weblog. Do you ever run into
  any internet browser compatibility problems? A small
  number of my blog readers have complained about my site not operating correctly in Explorer
  but looks great in Opera. Do you have any ideas to help fix this problem?

 • #68 racer ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 พฤศจิกายน 2017 เวลา 3:38

  Hi Dear, are you actually visiting this web page daily, if so afterward you will definitely obtain good experience.

 • #69 cheats ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 พฤศจิกายน 2017 เวลา 23:06

  I have learn some excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.
  I wonder how much effort you place to make any such wonderful informative
  site.

 • #70 hack ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤศจิกายน 2017 เวลา 9:36

  WOW just what I was searching for. Came here by searching
  for racer

 • #71 Jani ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤศจิกายน 2017 เวลา 12:02

  Wonderful beat ! I would like to apprentice whilst you amend your web site, how could i subscribe for a blog site?
  The account aided me a appropriate deal. I were
  a little bit familiar of this your broadcast offered shiny clear concept

 • #72 website ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤศจิกายน 2017 เวลา 7:53

  Excellent blog here! Also your website loads up very fast!

  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 • #73 Cruz ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 พฤศจิกายน 2017 เวลา 2:43

  Hi there everyone, it’s my first go to see at this web page,
  and piece of writing is truly fruitful in support of me, keep up posting such articles.

 • #74 Shella ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 พฤศจิกายน 2017 เวลา 4:59

  Hello mates, its enormous post concerning educationand
  entirely explained, keep it up all the time.

 • #75 sims ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 พฤศจิกายน 2017 เวลา 6:16

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto
  a co-worker who had been doing a little research on this.
  And he in fact bought me breakfast because I stumbled upon it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending the time to discuss this subject here on your website.

 • #76 nba ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 พฤศจิกายน 2017 เวลา 9:39

  Appreciate this post. Let me try it out.

 • #77 Alton ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 พฤศจิกายน 2017 เวลา 11:35

  This is a topic which is close to my heart… Many thanks!
  Exactly where are your contact details though?

 • #78 mobile hack ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 พฤศจิกายน 2017 เวลา 5:00

  Why visitors still use to read news papers when in this technological world all is existing on web?

 • #79 2018 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 มีนาคม 2018 เวลา 13:32

  Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
  I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

 • #80 Bridget ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 มีนาคม 2018 เวลา 14:12

  I think that is among the most significant info for
  me. And i am satisfied reading your article. But should observation on some general things,
  The web site style is wonderful, the articles is in reality nice : D.
  Good job, cheers

 • #81 Rayford ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 เมษายน 2018 เวลา 1:14

  Its such as you read my mind! You seem to know so much approximately this, like you
  wrote the book in it or something. I believe that you simply can do with
  some percent to pressure the message home a little bit, but other than that,
  this is wonderful blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 • #82 Bella ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 เมษายน 2018 เวลา 3:42

  Thanks a lot for sharing this with all people you really understand what you are talking
  approximately! Bookmarked. Kindly additionally visit my site =).
  We could have a link alternate arrangement between us

 • #83 Tyler ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 เมษายน 2018 เวลา 4:44

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate
  to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will
  talk about this website with my Facebook group.

  Chat soon!

 • #84 injustice ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 เมษายน 2018 เวลา 4:55

  I was able to find good advice from your articles.

 • #85 Bernadette ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 เมษายน 2018 เวลา 6:52

  Wow! At last I got a blog from where I know how to in fact get useful information regarding my study
  and knowledge.

 • #86 Phillipp ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2018 เวลา 17:47

  Somebody necessarily help to make significantly articles I might state.
  This is the very first time I frequented your web page and
  up to now? I surprised with the analysis you made
  to make this actual put up extraordinary.
  Wonderful process!

 • #87 Sherrill ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2018 เวลา 18:20

  I for all time emailed this blog post page to all my
  friends, for the reason that if like to read it then my links will too.

 • #88 http://jamesonleadership.com/index.php/component/k2/itemlist/user/265761 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2018 เวลา 20:32

  I’m more than happy to find this site. I want to to thank you for ones time for this fantastic read!!

  I definitely savored every little bit of it and i also have you bookmarked to see new stuff on your blog.

 • #89 hill climb ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 เมษายน 2018 เวลา 9:47

  This paragraph is truly a good one it helps new web viewers, who are wishing for blogging.

 • #90 Leon ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2018 เวลา 13:16

  This info is invaluable. Where can I find out more?

 • #91 Mira ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2018 เวลา 18:01

  Hey! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came
  to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this
  to my followers! Fantastic blog and fantastic style and design.

 • #92 Delbert ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2018 เวลา 18:25

  If some one wishes expert view about running a blog then i propose him/her to go to see this webpage, Keep up the good job.

 • #93 Darla ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2018 เวลา 18:32

  You could definitely see your expertise in the work you write.
  The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how
  they believe. Always follow your heart.

 • #94 cheats ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2018 เวลา 18:55

  Thank you for any other informative blog. Where else could I am getting that type of info written in such a perfect
  manner? I’ve a mission that I am just now operating on, and
  I’ve been on the glance out for such info.

 • #95 pixel car racer ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2018 เวลา 19:54

  certainly like your website but you have to take a look
  at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with
  spelling problems and I to find it very troublesome to inform the truth however I’ll
  surely come back again.

 • #96 the sims ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2018 เวลา 21:26

  Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for
  your further post thank you once again.

 • #97 wizard game ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2018 เวลา 22:33

  I seriously love your site.. Pleasant colors & theme.
  Did you build this web site yourself? Please reply back
  as I’m planning to create my very own website and would love to know where you got this from or exactly what the theme is named.
  Cheers!

 • #98 cheats ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2018 เวลา 23:01

  This is a topic that’s close to my heart… Cheers!

  Exactly where are your contact details though?

 • #99 electronics near me ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 เมษายน 2018 เวลา 18:49

  Hey there this is somewhat of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with
  experience. Any help would be greatly appreciated!

 • #100 Inez ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2018 เวลา 7:16

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

 • #101 Aimee ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2018 เวลา 8:46

  This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found
  something that helped me. Thanks a lot!

 • #102 the sims ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2018 เวลา 9:38

  Awesome! Its in fact remarkable article, I have got
  much clear idea concerning from this article.

 • #103 cheat ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2018 เวลา 9:59

  Wow, that’s what I was seeking for, what a material! present here at this website, thanks admin of this
  site.

 • #104 Brock ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2018 เวลา 18:21

  What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this site, and piece of writing is really fruitful designed for me, keep
  up posting these types of content.

 • #105 Norma ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2018 เวลา 20:33

  Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy
  reading through your articles. Can you suggest any other
  blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Thanks a ton!

 • #106 sand ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2018 เวลา 23:15

  In fact no matter if someone doesn’t be aware of after that its
  up to other people that they will help, so here it occurs.

 • #107 Brodie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 เมษายน 2018 เวลา 6:21

  What’s up Dear, are you in fact visiting this web site daily,
  if so then you will definitely take fastidious know-how.

 • #108 cheat ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2018 เวลา 20:02

  This piece of writing will assist the internet visitors for setting up new weblog or even a blog from start to
  end.

 • #109 hack ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2018 เวลา 23:24

  Hi there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 • #110 sims freeplay ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2018 เวลา 14:00

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! However,
  how can we communicate?

 • #111 Gilberto ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2018 เวลา 14:26

  An interesting discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you ought to publish more on this
  subject, it may not be a taboo matter but usually people don’t talk about these subjects.
  To the next! All the best!!

 • #112 freeplay ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2018 เวลา 16:23

  It’s very simple to find out any matter on net as compared to
  books, as I found this post at this web site.

 • #113 Gordon ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2018 เวลา 23:10

  My family always say that I am wasting my time here at net, but I know I am getting familiarity every day by reading thes nice content.

 • #114 hay day game ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2018 เวลา 7:12

  I was curious if you ever considered changing the page layout
  of your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 • #115 Rhoda ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2018 เวลา 16:43

  It’s going to be end of mine day, except before ending I
  am reading this wonderful article to increase
  my knowledge.

 • #116 Aurelio ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2018 เวลา 20:49

  Fantastic goods from you, man. I’ve take into accout your stuff previous to and you’re just too fantastic.
  I actually like what you’ve got here, really like what you’re saying and the best way by which you say it.
  You make it enjoyable and you continue to care
  for to stay it wise. I can not wait to learn far more from you.
  That is really a tremendous site.

 • #117 Olivia ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2018 เวลา 6:29

  I pay a quick visit each day some blogs and sites to read posts, except this blog gives feature based posts.

 • #118 Hollis ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2018 เวลา 17:55

  Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for
  this website? I’m getting sick and tired of Wordpress because I’ve had problems with hackers and I’m looking
  at options for another platform. I would be great if you could point
  me in the direction of a good platform.

 • #119 Bradly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2018 เวลา 1:21

  Can I simply say what a relief to uncover someone who truly
  knows what they are talking about on the web. You actually know how
  to bring an issue to light and make it important. More people
  ought to read this and understand this side of your story.
  It’s surprising you aren’t more popular given that you certainly have the gift.

 • #120 hill ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2018 เวลา 9:40

  Howdy! Would you mind if I share your blog with my facebook
  group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.

  Please let me know. Many thanks

 • #121 Layla ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2018 เวลา 12:47

  Wonderful work! That is the kind of information that are meant to be shared around
  the web. Shame on the search engines for no longer positioning this
  post upper! Come on over and consult with my
  site . Thanks =)

 • #122 Gustavo ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2018 เวลา 13:48

  This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at alone place.

 • #123 Shantae ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2018 เวลา 20:18

  Why viewers still make use of to read news papers
  when in this technological world everything is existing on net?

 • #124 Gilberto ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2018 เวลา 23:11

  Have you ever thought about creating an e-book or guest
  authoring on other websites? I have a blog centered
  on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 • #125 Halley ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2018 เวลา 23:35

  Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s
  webpage link on your page at suitable place and other person will also do similar for you.

 • #126 India ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2018 เวลา 23:42

  Magnificent goods from you, man. I’ve understand
  your stuff previous to and you’re just extremely fantastic.
  I actually like what you’ve acquired here, certainly like what
  you’re stating and the way in which you say it. You
  make it enjoyable and you still care for to keep it smart.
  I cant wait to read far more from you. This is actually a wonderful
  website.

 • #127 Samara ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 เมษายน 2018 เวลา 1:44

  I believe this is among the most significant information for me.
  And i’m happy studying your article. However should statement on few normal issues,
  The site taste is perfect, the articles is actually excellent : D.
  Excellent job, cheers

 • #128 Bebe ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 เมษายน 2018 เวลา 2:03

  Hello, I enjoy reading all of your post. I wanted to
  write a little comment to support you.

 • #129 the sims ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 เมษายน 2018 เวลา 13:12

  My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am worried
  about switching to another platform. I have heard excellent things
  about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 • #130 Lauren ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 เมษายน 2018 เวลา 14:34

  Useful information. Fortunate me I found your web site by accident, and I’m stunned why this coincidence didn’t
  took place earlier! I bookmarked it.

 • #131 Fredrick ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2018 เวลา 9:42

  If you wish for to increase your experience
  only keep visiting this site and be updated with
  the most recent news posted here.

 • #132 beard products ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2018 เวลา 18:50

  I got this web site from my friend who informed me regarding
  this website and at the moment this time I am browsing
  this site and reading very informative content at this place.

 • #133 Carmella ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2018 เวลา 21:46

  Hello, i believe that i saw you visited my weblog thus i got here to go back the choose?.I’m
  trying to to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 • #134 wizard ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2018 เวลา 22:06

  Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 • #135 Florene ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2018 เวลา 1:57

  What’s up, its pleasant piece of writing on the topic of
  media print, we all be familiar with media is a fantastic source of facts.

 • #136 Brittny ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 เมษายน 2018 เวลา 23:03

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your web
  site is fantastic, let alone the content!

 • #137 cheats ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2018 เวลา 13:45

  What’s up friends, its enormous post on the topic of tutoringand completely defined, keep it up all the time.

 • #138 Jaime ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2018 เวลา 16:03

  I have been exploring for a little for any high quality articles
  or blog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.

  Reading this info So i am satisfied to express that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed.

  I so much for sure will make certain to don?t disregard this web
  site and give it a glance on a constant basis.

 • #139 injustice 2 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2018 เวลา 20:49

  Can I simply just say what a comfort to find somebody who truly knows what they’re
  talking about on the internet. You certainly
  realize how to bring a problem to light
  and make it important. A lot more people need to
  check this out and understand this side of your story.
  It’s surprising you aren’t more popular given that you certainly possess the gift.

 • #140 to survival ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2018 เวลา 2:00

  If you are going for most excellent contents like I do, just pay a quick visit this site daily
  for the reason that it gives quality contents,
  thanks

 • #141 hack ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2018 เวลา 9:37

  Howdy I am so grateful I found your webpage, I really found you by accident, while I was browsing on Digg for something else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos for a fantastic post and
  a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to go through it all at the moment but I have saved it and also included your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great jo.

 • #142 mages ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2018 เวลา 11:07

  Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I
  am waiting for your further post thanks once again.

 • #143 electronics to buy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2018 เวลา 11:10

  This post presents clear idea in favor of the new people of blogging,
  that in fact how to do running a blog.

 • #144 Myrtle ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2018 เวลา 13:03

  Simply want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 • #145 application ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2018 เวลา 14:23

  I love what you guys are up too. This type of clever work and coverage!
  Keep up the amazing works guys I’ve incorporated you guys to our blogroll.

 • #146 freeplay ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2018 เวลา 19:47

  Everyone loves what you guys are usually up too. This type of clever
  work and coverage! Keep up the wonderful works guys I’ve included you guys to our blogroll.

 • #147 Eloise ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2018 เวลา 3:59

  First of all I would like to say great blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.

  I was interested to know how you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I’ve had a difficult time clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I do enjoy writing however it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any ideas
  or hints? Kudos!

 • #148 Eliza ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤษภาคม 2018 เวลา 14:59

  Can I simply just say what a relief to find someone who really understands what they’re discussing on the web.
  You definitely realize how to bring an issue to light and
  make it important. More and more people ought to read this and understand this side of your story.

  I was surprised that you are not more popular since you
  certainly possess the gift.

 • #149 wizard101 crown hack ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2018 เวลา 7:32

  Hi, this weekend is fastidious in support of me, since this point in time i am reading this
  great educational piece of writing here at my residence.

 • #150 Chadwick ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2018 เวลา 8:07

  Hello There. I discovered your weblog the use of msn. That is an extremely smartly written article.

  I’ll make sure to bookmark it and return to learn extra of
  your helpful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 • #151 Shellie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2018 เวลา 8:33

  Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s web site link on your page at suitable place and other person will also do similar
  in favor of you.

 • #152 Spotloan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 พฤษภาคม 2018 เวลา 8:15

  pay day pay day pay day loans [url=https://payday.theatre]pay day loan[/url]

 • #153 Loans ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 พฤษภาคม 2018 เวลา 23:21

  money fast and free payday loans bad credit payday loans for bad credit [url=https://payday.theatre]no teletrack faxless payday loans[/url]

 • #154 Pay Day Loan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 พฤษภาคม 2018 เวลา 7:56

  bad credit payday loans payday loan bad credit payday loans for bad credit [url=https://payday.theatre]trusted payday loans online[/url]

 • #155 imvu free credits ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 พฤษภาคม 2018 เวลา 14:56

  I’m not sure why but this weblog is loading extremely slow
  for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 • #156 Cash Loan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 พฤษภาคม 2018 เวลา 9:55

  payday loans bad credit pay day payday loan online [url=https://payday.theatre]pay day loan[/url]

 • #157 Payday Loans Online ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 พฤษภาคม 2018 เวลา 1:04

  pay day pay day pay day loan [url=https://payday.theatre]cash advance loan[/url]

 • #158 Bad Credit ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 พฤษภาคม 2018 เวลา 8:10

  payday loans for bad credit payday loans for bad credit pay day loans [url=https://payday.theatre]payday loans no credit check[/url]

 • #159 Loans For Bad Credit ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 พฤษภาคม 2018 เวลา 9:29

  first loan payday loan online cash loans with no credit [url=https://payday.theatre]payday loan online[/url]

 • #160 Online Loans ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 พฤษภาคม 2018 เวลา 10:01

  pay day pay day pay day [url=https://payday.theatre]bad credit payday loans[/url]

 • #161 Bad Credit ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 พฤษภาคม 2018 เวลา 10:07

  loan for debt consolidation bad credit payday loans personal loans for veterans [url=https://payday.theatre]loan lender[/url]

 • #162 drill tool ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 พฤษภาคม 2018 เวลา 13:05

  I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
  I am hoping to view the same high-grade blog posts from you
  later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website
  now ;)

 • #163 Best Payday Loan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 พฤษภาคม 2018 เวลา 21:24

  pay day loans pay day loans payday loans [url=https://payday.theatre]pay day[/url]

 • #164 Payday Loans Online ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 พฤษภาคม 2018 เวลา 2:20

  payday loans online loan direct lenders personal loans unsecured [url=https://payday.theatre]easy money payday loan[/url]

 • #165 Speedycash ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2018 เวลา 3:27

  pay day loans payday loans poor credit pay day [url=https://payday.theatre]pay day[/url]

 • #166 Phoebe ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 พฤษภาคม 2018 เวลา 7:37

  Hey there, You have done a great job. I will certainly digg it and personally recommend to
  my friends. I am sure they will be benefited from this site.

 • #167 Corine ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 พฤษภาคม 2018 เวลา 17:22

  Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog jump out. Please let me know where you got your
  design. Appreciate it

 • #168 handgun safe ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 พฤษภาคม 2018 เวลา 23:44

  Hello i am kavin, its my first occasion to
  commenting anywhere, when i read this post i thought i could
  also make comment due to this good article.

 • #169 Andrew ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2018 เวลา 4:53

  Paragraph writing is also a excitement, if you know after that you can write otherwise it is difficult to write.

 • #170 real racing ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2018 เวลา 7:20

  Helpful information. Lucky me I discovered your site unintentionally, and I am shocked why this twist of
  fate didn’t took place earlier! I bookmarked it.

 • #171 electronics supply ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2018 เวลา 11:38

  Hey! I know this is kind of off-topic but I needed to ask.
  Does running a well-established blog such as yours require
  a large amount of work? I am brand new to running a blog but I do write in my diary every day.
  I’d like to start a blog so I can easily share
  my experience and thoughts online. Please let me know if you have any recommendations
  or tips for new aspiring blog owners. Thankyou!

 • #172 Ella ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2018 เวลา 20:00

  Great article, exactly what I wanted to find.

 • #173 Cedric ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2018 เวลา 21:44

  My partner and I stumbled over here different web page and thought I
  should check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to finding out about your web page repeatedly.

 • #174 dragonvale world hack ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2018 เวลา 10:41

  Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info specifically the last
  part :) I care for such information a lot. I was seeking this certain info
  for a long time. Thank you and good luck.

 • #175 Nida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2018 เวลา 16:53

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about,
  why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us
  something enlightening to read?

 • #176 Lacy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2018 เวลา 21:54

  You’re so interesting! I do not suppose I have read something like that before.
  So good to find somebody with genuine thoughts on this subject matter.
  Really.. thanks for starting this up. This site is something that is required on the web, someone with some originality!

 • #177 my singing monsters free ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2018 เวลา 22:20

  This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something
  which helped me. Thanks!

 • #178 simpsons tapped out cheats unlimited donuts ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 พฤษภาคม 2018 เวลา 2:45

  Hey very nice blog!

 • #179 cheats ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 พฤษภาคม 2018 เวลา 5:58

  You made some good points there. I looked on the internet
  to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 • #180 coin master hacks ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 พฤษภาคม 2018 เวลา 13:35

  Ahaa, its pleasant discussion on the topic of this post at this place at this website,
  I have read all that, so now me also commenting
  here.

 • #181 Hildred ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 พฤษภาคม 2018 เวลา 23:08

  Nice post. I was checking constantly this weblog and I’m impressed!

  Extremely helpful info specially the remaining section :) I take care of such information much.
  I used to be looking for this certain info for a long time.
  Thanks and best of luck.

 • #182 Johnny ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 พฤษภาคม 2018 เวลา 8:24

  It’s actually a cool and helpful piece of info.
  I’m glad that you just shared this helpful information with us.
  Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 • #183 application ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 พฤษภาคม 2018 เวลา 13:17

  What’s up friends, its wonderful article concerning teachingand entirely defined, keep it up all the
  time.

 • #184 Johnette ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 พฤษภาคม 2018 เวลา 21:50

  Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you finding the time and energy to put this
  article together. I once again find myself personally
  spending a lot of time both reading and leaving comments.

  But so what, it was still worth it!

 • #185 Harry ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2018 เวลา 2:18

  I’m not positive where you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend a while finding out more or understanding more.
  Thanks for wonderful information I was in search of this info for my mission.

 • #186 golf clash hack without human verification ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2018 เวลา 2:24

  I know this website offers quality depending articles or reviews and additional data, is there any other web page which gives these stuff in quality?

 • #187 football strike cheat ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2018 เวลา 2:40

  I absolutely love your blog.. Pleasant colors & theme.

  Did you create this site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own website
  and would love to learn where you got this from or what the theme
  is named. Kudos!

 • #188 Lucio ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2018 เวลา 7:44

  Asking questions are genuinely good thing if you are not understanding anything totally,
  however this piece of writing provides nice understanding yet.

 • #189 Penelope ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2018 เวลา 9:54

  I don’t even know the way I ended up here, however I assumed this
  post used to be good. I do not recognise who you are however definitely
  you are going to a well-known blogger when you aren’t already.
  Cheers!

 • #190 gardenscapes hack apk ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2018 เวลา 14:15

  What’s up i am kavin, its my first time to commenting
  anyplace, when i read this post i thought i could
  also make comment due to this good article.

 • #191 Finlay ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2018 เวลา 20:29

  Hello, i think that i saw you visited my website thus i came to
  “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my
  website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 • #192 Elana ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤษภาคม 2018 เวลา 5:15

  Hi, its nice article on the topic of media print, we all know
  media is a wonderful source of data.

 • #193 football strike ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤษภาคม 2018 เวลา 6:25

  What i don’t understood is actually how you’re not
  actually much more neatly-liked than you might be right now.
  You’re so intelligent. You know therefore considerably when it comes to this matter,
  produced me for my part believe it from numerous numerous angles.

  Its like men and women don’t seem to be fascinated except it
  is something to do with Lady gaga! Your individual stuffs nice.
  Always take care of it up!

 • #194 Tabatha ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤษภาคม 2018 เวลา 6:55

  I think this is one of the most significant info for me. And
  i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The
  site style is wonderful, the articles is really nice :
  D. Good job, cheers

 • #195 pixel car ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤษภาคม 2018 เวลา 7:24

  Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it, you will be a
  great author. I will ensure that I bookmark your blog and will
  come back later on. I want to encourage you to definitely
  continue your great writing, have a nice morning!

 • #196 Grant ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤษภาคม 2018 เวลา 10:21

  hey there and thank you for your information – I
  have definitely picked up anything new from right here.

  I did however expertise some technical issues using this web
  site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous
  to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web
  hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage
  your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your
  respective interesting content. Ensure that you update this again very soon.

 • #197 Jame ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤษภาคม 2018 เวลา 12:25

  It’s the best time to make a few plans for the future and it’s time to be happy.

  I have learn this submit and if I could I desire to suggest you some fascinating issues
  or tips. Perhaps you could write subsequent articles referring to this article.

  I want to read more things approximately it!

 • #198 dragonvale free gems ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤษภาคม 2018 เวลา 12:52

  An outstanding share! I’ve just forwarded this
  onto a friend who was doing a little research on this.
  And he in fact bought me breakfast because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this topic here on your internet site.

 • #199 content ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 พฤษภาคม 2018 เวลา 2:28

  Stunning story there. What happened after?
  Good luck!

 • #200 Dorris ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 พฤษภาคม 2018 เวลา 2:38

  Very shortly this web page will be famous among all blogging
  people, due to it’s good content

 • #201 Williemae ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 พฤษภาคม 2018 เวลา 14:04

  What’s up to every , for the reason that I am genuinely eager of reading
  this web site’s post to be updated on a regular basis.
  It consists of good stuff.

 • #202 Florene ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 พฤษภาคม 2018 เวลา 9:51

  Thanks for sharing such a fastidious thinking, article
  is nice, thats why i have read it entirely

 • #203 sims freeplay hack apk ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 พฤษภาคม 2018 เวลา 14:41

  Thanks designed for sharing such a nice thinking, post is pleasant, thats why
  i have read it entirely

 • #204 sims freeplay cheats iphone ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 พฤษภาคม 2018 เวลา 1:09

  Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 • #205 Alena ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 พฤษภาคม 2018 เวลา 2:07

  Hello there, I discovered your web site by the use of
  Google at the same time as searching for a related topic, your web site came up,
  it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, just become aware of your blog via Google, and located
  that it is truly informative. I’m gonna watch
  out for brussels. I’ll appreciate should you proceed this in future.
  Many folks will be benefited from your writing. Cheers!

 • #206 imvu credits hack ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 พฤษภาคม 2018 เวลา 6:21

  Excellent post. I will be experiencing a few of these issues as well..

 • #207 imvu credits generator ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 พฤษภาคม 2018 เวลา 13:57

  Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff
  previous to and you’re just extremely great.
  I actually like what you’ve acquired here, really like what you are saying and
  the way in which you say it. You make it entertaining
  and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read much more from you.
  This is really a terrific web site.

 • #208 Lisa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 พฤษภาคม 2018 เวลา 17:42

  Great article, totally what I wanted to find.

 • #209 Tammy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 พฤษภาคม 2018 เวลา 19:19

  I couldn’t refrain from commenting. Well written!

 • #210 Roger ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 พฤษภาคม 2018 เวลา 23:13

  Greetings! Very useful advice within this article!
  It’s the little changes which will make the largest changes.

  Thanks for sharing!

 • #211 Marvin ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 พฤษภาคม 2018 เวลา 5:42

  You could certainly see your skills in the work you write.
  The sector hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe.
  All the time go after your heart.

 • #212 king of avalon hack apk ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 พฤษภาคม 2018 เวลา 8:01

  Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
  It’s always exciting to read through content from other writers and use something from their websites.

 • #213 clash of clans hack download ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 พฤษภาคม 2018 เวลา 11:38

  Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and
  say I truly enjoy reading through your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
  Thank you so much!

 • #214 Deborah ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 พฤษภาคม 2018 เวลา 12:00

  Since the admin of this web site is working, no doubt very soon it will be well-known,
  due to its quality contents.

 • #215 Ignacio ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 พฤษภาคม 2018 เวลา 13:49

  Outstanding quest there. What happened after? Take care!

 • #216 best beard growth vitamins ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 พฤษภาคม 2018 เวลา 17:51

  It’s wonderful that you are getting thoughts from this post as well as from our discussion made at this place.

 • #217 Demetra ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 พฤษภาคม 2018 เวลา 3:10

  That is very fascinating, You’re an excessively skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of
  your fantastic post. Also, I have shared your website in my
  social networks

 • #218 Magic ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 พฤษภาคม 2018 เวลา 7:01

  Good way of telling, and nice post to take facts about my presentation subject,
  which i am going to present in institution of higher education.

 • #219 Kira ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 พฤษภาคม 2018 เวลา 8:02

  This post is in fact a fastidious one it helps new net people, who are wishing for blogging.

 • #220 appnana hack 2018 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 พฤษภาคม 2018 เวลา 13:57

  What’s up friends, how is all, and what you would like to say about this piece of writing, in my view its
  genuinely amazing for me.

 • #221 football strike ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 พฤษภาคม 2018 เวลา 21:46

  My programmer is trying to persuade me to
  move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the
  expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  WordPress on various websites for about a year and am worried
  about switching to another platform. I have heard very
  good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 • #222 Dario ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 พฤษภาคม 2018 เวลา 23:12

  Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every
  day. It will always be useful to read articles from other
  authors and practice a little something from other sites.

 • #223 Israel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 มิถุนายน 2018 เวลา 17:31

  It’s actually very difficult in this active life to listen news on Television, thus I only use the web for that
  purpose, and get the latest news.

 • #224 Sibyl ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 กรกฏาคม 2018 เวลา 23:09

  Just want to say your article is as astounding.
  The clarity to your submit is just cool and that
  i can assume you are a professional on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to
  stay updated with coming near near post. Thanks one million and please carry on the
  rewarding work.

 • #225 Nathan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 กรกฏาคม 2018 เวลา 2:24

  Do you have any video of that? I’d like to find out more details.

 • #226 sims freeplay ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 กรกฏาคม 2018 เวลา 16:45

  Pretty! This has been an extremely wonderful article.

  Thanks for providing these details.

 • #227 hay day game ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 กรกฏาคม 2018 เวลา 17:29

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a leisure account it.
  Look complicated to more brought agreeable from you!
  By the way, how can we be in contact?

 • #228 my singing monsters cheats for diamonds ipad ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 กรกฏาคม 2018 เวลา 3:58

  I’ve learn several good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
  I surprise how so much attempt you place to make such a
  wonderful informative web site.

 • #229 Sherryl ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 กรกฏาคม 2018 เวลา 9:43

  I seriously love your site.. Great colors & theme. Did you make this
  web site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own website
  and would like to find out where you got this from or just what the
  theme is called. Appreciate it!

 • #230 real racing 3 cheats android ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 กรกฏาคม 2018 เวลา 10:30

  I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own blog and was wondering what all is needed to
  get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% sure. Any suggestions
  or advice would be greatly appreciated. Kudos

 • #231 csr racing 2 hack android ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 กรกฏาคม 2018 เวลา 11:22

  fantastic publish, very informative. I ponder why the other experts of this sector do not notice this.
  You should continue your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

 • #232 real racing 3 hack ios ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 กรกฏาคม 2018 เวลา 14:13

  Hey very nice blog!

 • #233 Ada ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กรกฏาคม 2018 เวลา 11:37

  I’m really enjoying the theme/design of your web
  site. Do you ever run into any browser compatibility issues?
  A handful of my blog audience have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks
  great in Chrome. Do you have any tips to help
  fix this problem?

 • #234 real racing 3 cheats android ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กรกฏาคม 2018 เวลา 23:19

  Nice blog here! Also your site lots up very fast! What web host are you the usage of?
  Can I am getting your affiliate link to your host? I desire my website loaded up as quickly as yours lol

 • #235 Nona ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 กรกฏาคม 2018 เวลา 13:07

  I am curious to find out what blog system you’re
  using? I’m experiencing some small security problems with my latest
  site and I’d like to find something more secure.
  Do you have any recommendations?

 • #236 Malinda ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 กรกฏาคม 2018 เวลา 1:25

  Highly energetic article, I liked that bit.
  Will there be a part 2?

 • #237 Lorene ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 กรกฏาคม 2018 เวลา 23:23

  Everything is very open with a very clear description of the issues.
  It was truly informative. Your site is extremely helpful.

  Thanks for sharing!

 • #238 application ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 กรกฏาคม 2018 เวลา 14:51

  Spot on with this write-up, I actually think this web site
  needs a lot more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the information!

 • #239 Leopoldo ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 สิงหาคม 2018 เวลา 2:11

  Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really make my
  blog stand out. Please let me know where you got your theme.
  Thanks

 • #240 freeplay ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 สิงหาคม 2018 เวลา 11:28

  I used to be recommended this web site by means of my
  cousin. I am not certain whether or not this submit is written by means of him as no
  one else realize such particular approximately my difficulty.
  You’re incredible! Thank you!

 • #241 Misty ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 สิงหาคม 2018 เวลา 21:43

  An outstanding share! I have just forwarded
  this onto a friend who had been conducting a little research on this.
  And he actually bought me dinner because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!

  But yeah, thanx for spending the time to discuss this matter here on your blog.

 • #242 Ola ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 สิงหาคม 2018 เวลา 2:08

  Attractive section of content. I simply stumbled upon your
  blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts.
  Any way I will be subscribing to your feeds and even I success you access consistently fast.

 • #243 Danelle ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 สิงหาคม 2018 เวลา 9:42

  What’s up, I would like to subscribe for
  this weblog to take latest updates, therefore where can i do it please assist.

 • #244 Oma ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 สิงหาคม 2018 เวลา 10:34

  Hi, I desire to subscribe for this webpage to take hottest
  updates, thus where can i do it please assist.

 • #245 Prince ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 สิงหาคม 2018 เวลา 22:08

  Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your
  efforts and I will be waiting for your further write ups thanks
  once again.

 • #246 Hubert ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 สิงหาคม 2018 เวลา 14:32

  My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a
  variety of websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 • #247 sims freeplay cheats ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 สิงหาคม 2018 เวลา 15:49

  Appreciation to my father who shared with me about this web site, this website is in fact awesome.

 • #248 sims freeplay cheats android ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 สิงหาคม 2018 เวลา 11:13

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.

  I think that you can do with some pics to drive the
  message home a bit, but instead of that, this
  is magnificent blog. A great read. I will certainly be back.

 • #249 minecraft ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 มีนาคม 2019 เวลา 10:35

  Its such as you learn my mind! You appear to know a lot about this, such as you wrote the book in it or something.
  I think that you simply can do with some percent to pressure the message home a bit, however other than that,
  that is great blog. A great read. I’ll definitely be back.

 • #250 minecraft ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2019 เวลา 2:49

  I have been browsing online more than three hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.

  In my view, if all webmasters and bloggers made good
  content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 • #251 gamefly free trial 2019 coupon ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 มิถุนายน 2019 เวลา 21:10

  It’s hard to find educated people in this particular topic, but you
  sound like you know what you’re talking about! Thanks

 • #252 http://tinyurl.com/y5ulsve8 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 มิถุนายน 2019 เวลา 16:39

  Attractive component of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to claim that
  I acquire actually enjoyed account your weblog posts.

  Any way I’ll be subscribing in your augment or even I achievement you get
  right of entry to constantly fast.

 • #253 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 มิถุนายน 2019 เวลา 16:04

  I like what you guys are usually up too. This
  kind of clever work and coverage! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

 • #254 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 กรกฏาคม 2019 เวลา 19:50

  A fascinating discussion is definitely worth comment.

  I do think that you should publish more about
  this subject, it might not be a taboo matter but
  generally people do not speak about these topics. To the next!

  Cheers!!

 • #255 quest bars cheap ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กรกฏาคม 2019 เวลา 7:07

  I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether
  this post is written by him as no one else know such detailed about my problem.

  You’re amazing! Thanks!

 • #256 how to get help in windows 10 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 กรกฏาคม 2019 เวลา 4:21

  It’s truly a great and useful piece of information. I am satisfied that you simply shared this useful information with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 • #257 natalielise ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 กรกฏาคม 2019 เวลา 18:40

  I every time spent my half an hour to read this website’s articles or reviews every day along with
  a cup of coffee. plenty of fish natalielise

 • #258 plenty of fish dating site ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 กรกฏาคม 2019 เวลา 14:41

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and
  I to find It truly helpful & it helped me out much.

  I am hoping to offer something again and aid others like you
  aided me.

 • #259 plenty of fish dating site ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 สิงหาคม 2019 เวลา 14:44

  Its like you read my thoughts! You seem to understand so
  much about this, such as you wrote the ebook in it or something.
  I feel that you can do with a few % to drive the message house a
  little bit, but instead of that, that is wonderful blog. A great read.
  I will definitely be back.

 • #260 quest bars cheap ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 กันยายน 2019 เวลา 20:54

  I visited multiple blogs but the audio feature for audio
  songs current at this web site is truly excellent.

 • #261 quest bars cheap ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 กันยายน 2019 เวลา 19:37

  Fantastic items from you, man. I have be mindful your stuff previous to and you’re just extremely magnificent.
  I actually like what you have received here, really
  like what you are stating and the way in which during which
  you are saying it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
  I can not wait to read much more from you.
  That is really a terrific website.

 • #262 minecraft games ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 กันยายน 2019 เวลา 14:17

  I think the admin of this web site is actually working
  hard in support of his website, because here every material is quality based
  stuff.

 • #263 health benefits of coconut oil ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 ตุลาคม 2019 เวลา 20:39

  Hello colleagues, its impressive article about educationand entirely defined, keep it up
  all the time.

 • #264 best cbd capsules ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤศจิกายน 2019 เวลา 11:52

  Hi there to every body, it’s my first pay a quick visit
  of this weblog; this website consists of remarkable and genuinely
  excellent material in support of visitors.

 • #265 coconut oil health benefits ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 พฤศจิกายน 2019 เวลา 1:20

  If some one needs expert view about running a blog afterward i advise him/her
  to pay a visit this blog, Keep up the pleasant work.

 • #266 plenty of fish dating site ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 พฤศจิกายน 2019 เวลา 13:32

  What’s up it’s me, I am also visiting this web page
  daily, this website is actually pleasant and the people are truly sharing fastidious thoughts.

 • #267 white culture ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 พฤศจิกายน 2019 เวลา 17:29

  After checking out a few of the blog articles
  on your site, I honestly appreciate your technique of blogging.

  I saved it to my bookmark site list and will be checking back
  in the near future. Take a look at my website too and let
  me know your opinion.

 • #268 https://www.laweekly.com/best-cbd-oil-for-pain/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 พฤศจิกายน 2019 เวลา 18:30

  I am curious to find out what blog platform you are utilizing?

  I’m having some minor security issues with my latest site and I would like to find something
  more safe. Do you have any recommendations?

 • #269 Steinway Piano ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤศจิกายน 2019 เวลา 20:05

  It is perfect time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things
  or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 • #270 Bandar SBOBETLink Alternatif sbobet ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 ธันวาคม 2019 เวลา 13:23

  Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your article seem to be running
  off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I
  figured I’d post to let you know. The design look great though!
  Hope you get the problem fixed soon. Kudos

 • #271 buy djinn ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 ธันวาคม 2019 เวลา 1:38

  It’s an amazing piece of writing in favor of all the online visitors; they will take benefit from it I am
  sure.

 • #272 quest bars cheap ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 ธันวาคม 2019 เวลา 6:57

  Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 • #273 ps4 games ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 ธันวาคม 2019 เวลา 14:54

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very
  well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely return.

 • #274 ps4 games ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 ธันวาคม 2019 เวลา 11:17

  I used to be recommended this website by means of my cousin. I’m not sure whether this submit is written by him
  as no one else know such distinctive about
  my trouble. You’re amazing! Thank you!

 • #275 james ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 ธันวาคม 2019 เวลา 3:11

  I will immediately snatch your rss as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly let me know in order that I could subscribe.
  Thanks.

 • #276 dichvunguyenkim ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 ธันวาคม 2019 เวลา 13:31

  My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there
  a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 • #277 Meal plans ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 ธันวาคม 2019 เวลา 20:04

  Hi, I do think this is a great blog. I stumbledupon it
  ;) I will come back yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the
  greatest way to change, may you be rich and continue to
  help other people.

 • #278 coconut oil ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 ธันวาคม 2019 เวลา 12:29

  I love what you guys are usually up too. This sort of clever
  work and coverage! Keep up the excellent works
  guys I’ve added you guys to my blogroll.

 • #279 Best CBD Oil ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 ธันวาคม 2019 เวลา 17:51

  I’ll right away snatch your rss feed as I can not to find
  your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any?

  Kindly permit me realize in order that I may just subscribe.

  Thanks.

 • #280 plenty of fish vs match.com free trial ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 ธันวาคม 2019 เวลา 15:48

  Every weekend i used to pay a visit this web site, as i
  wish for enjoyment, as this this website conations really pleasant funny data too.

 • #281 http://tinyurl.com/sling-tv-90590 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มกราคม 2020 เวลา 17:54

  Yes! Finally something about sling tv.

 • #282 https://asksylphoflight.tumblr.com/ sling tv ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 มกราคม 2020 เวลา 10:48

  Saved as a favorite, I love your web site!

 • #283 https://asksylphoflight.tumblr.com/ sling tv ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 มกราคม 2020 เวลา 1:49

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out
  much. I hope to give something back and aid others like you
  aided me.

 • #284 sling tv ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 มกราคม 2020 เวลา 14:16

  I am no longer positive where you are getting your information, but great topic.
  I must spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for fantastic information I used to be in search of
  this information for my mission.

 • #285 sling tv ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 มกราคม 2020 เวลา 19:55

  Wow! At last I got a weblog from where I be able to truly obtain helpful facts concerning my study and knowledge.

 • #286 sling tv ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 มกราคม 2020 เวลา 20:37

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your
  website is fantastic, as well as the content!

 • #287 viagra ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 มกราคม 2020 เวลา 0:08

  hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the web site
  a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances
  times will often affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.

  Well I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again soon.

 • #288 sling tv ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 มกราคม 2020 เวลา 7:19

  I just like the helpful info you provide on your articles.
  I will bookmark your weblog and check once more here regularly.
  I’m reasonably certain I’ll be told a lot of new stuff proper here!
  Good luck for the following!

 • #289 cbd for pain ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 มกราคม 2020 เวลา 21:40

  I every time spent my half an hour to read this
  webpage’s posts daily along with a mug of coffee.

 • #290 https://royalcbd.com/product/cbd-oil-2500mg/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 มีนาคม 2020 เวลา 19:05

  No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/she desires
  to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 • #291 https://royalcbd.com/product/cbd-oil-500mg/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 มีนาคม 2020 เวลา 15:52

  May I simply say what a relief to uncover a person that truly knows what they’re talking about on the web.
  You actually understand how to bring an issue to light and make
  it important. A lot more people ought to check this out and understand this side of the
  story. I was surprised you aren’t more popular because you most certainly possess the
  gift.

 • #292 https://royalcbd.com/shop/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 มีนาคม 2020 เวลา 3:17

  Very nice article. I absolutely appreciate this site. Continue the good work!

 • #293 CBD gummies ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มีนาคม 2020 เวลา 21:59

  Hmm it seems like your website ate my first comment
  (it was super long) so I guess I’ll just sum it
  up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any points for first-time blog writers? I’d certainly appreciate it.

 • #294 CBD gummies ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 มีนาคม 2020 เวลา 18:55

  Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have truly loved surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed and I’m hoping you write again soon!

 • #295 best CBD gummies ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2020 เวลา 20:10

  Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading?

  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feed-back would be greatly appreciated.

 • #296 best cbd oil for pain ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2020 เวลา 4:00

  Hello, Neat post. There is an issue with your website in web explorer, may
  test this? IE nonetheless is the market chief and a huge component
  of other folks will leave out your magnificent writing due to this problem.

 • #297 best CBD oil ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2020 เวลา 21:37

  Very nice article, just what I was looking for.

 • #298 best CBD oil ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2020 เวลา 23:45

  It’s actually very complex in this busy life to
  listen news on TV, thus I just use the web for that reason,
  and obtain the hottest information.

 • #299 best CBD gummies ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 เมษายน 2020 เวลา 0:08

  I am not positive where you’re getting your info, but great topic.
  I must spend some time finding out much more or understanding more.
  Thank you for great info I used to be in search of this information for my mission.

 • #300 https://motorizedtreadmillsz.wordpress.com/2021/03/01/advantages-of-electric-treadmills-get-one-today-and-workout-for-free ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 มีนาคม 2021 เวลา 8:43

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could
  add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy
  reading your blog and I look forward to your new updates.

 • #301 gumroad.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 มีนาคม 2021 เวลา 0:28

  I love what you guys are up too. This sort of clever work
  and coverage! Keep up the wonderful works guys I’ve incorporated you guys to
  my blogroll.

 • #302 www.menorcadillo.net ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 สิงหาคม 2021 เวลา 17:24

  I think this is among the most vital info for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The site
  style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

 • #303 Karma ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 สิงหาคม 2021 เวลา 13:32

  An interesting discussion is worth comment. I do think that
  you should publish more about this subject matter, it may not be a taboo matter but typically people don’t speak
  about these issues. To the next! Many thanks!!

 • #304 pastebin.fun ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 สิงหาคม 2021 เวลา 12:08

  What’s up i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this paragraph i
  thought i could also make comment due to this sensible piece of writing.

 • #305 are cbd lubricants safe ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 กันยายน 2021 เวลา 17:47

  Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized
  it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking
  back frequently!

 • #306 supplement stores ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 กันยายน 2021 เวลา 19:29

  If some one needs expert view about blogging afterward i suggest
  him/her to visit this webpage, Keep up the nice work.

 • #307 brnk.in.ua ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 กันยายน 2021 เวลา 14:18

  It’s remarkable for me to have a web site, which is beneficial for my knowledge.
  thanks admin

 • #308 marketplace.eugdpr.gr ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 กันยายน 2021 เวลา 11:09

  Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a
  totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 • #309 pediascape.science ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 กันยายน 2021 เวลา 2:52

  Hello there, I discovered your blog via Google even as looking for
  a similar matter, your website came up, it seems good. I
  have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, just become alert to your blog
  through Google, and found that it’s truly informative.

  I am gonna be careful for brussels. I’ll appreciate when you continue this in future.
  A lot of people can be benefited out of your writing.

  Cheers!

 • #310 Mamie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 ตุลาคม 2021 เวลา 11:12

  I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by
  him as no one else know such detailed about my difficulty.
  You’re wonderful! Thanks!

 • #311 Clarissa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 ตุลาคม 2021 เวลา 2:05

  Ahaa, its pleasant discussion on the topic of this paragraph at this place at this web site, I have read all that, so
  at this time me also commenting at this place.

 • #312 http://harrislisa72.com/members/cbdtimetime7/activity/328409 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 ตุลาคม 2021 เวลา 1:31

  Greetings, I do believe your blog may be having
  browser compatibility issues. Whenever I look at your
  site in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, great site!

 • #313 www.canadian1.net ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 พฤศจิกายน 2021 เวลา 17:57

  Hey there would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a tough time
  deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most
  blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to
  ask!

 • #314 Robert Zoost Realtor ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 ธันวาคม 2021 เวลา 2:07

  It’s hard to find well-informed people on this topic,
  but you seem like you know what you’re talking about! Thanks

 • #315 properties in canada ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 ธันวาคม 2021 เวลา 2:08

  Hi there I am so happy I found your site, I really found you by accident, while I was researching on Google for something else, Anyways I
  am here now and would just like to say thank you for a fantastic
  post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to read it all at the minute but I have saved it and also added
  in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  a great deal more, Please do keep up the great jo.

 • #316 baby gear products ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 ธันวาคม 2021 เวลา 11:12

  I think the admin of this site is truly working hard
  in favor of his web site, since here every information is quality based stuff.

 • #317 kids bedroom accessories ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 ธันวาคม 2021 เวลา 20:49

  Yes! Finally something about kids bedding transformers.

 • #318 middleburg hts lawncare ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 มกราคม 2022 เวลา 3:06

  It is not my first time to pay a visit this web page, i
  am visiting this site dailly and take pleasant information from here
  everyday.

 • #319 Priddilla ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 มีนาคม 2023 เวลา 5:08

  DON T PAY ANY ATTENTION TO THESE IGNORANT INDIVIDUALS WE CAN ONLY PRAY THAT THEY MAY UNDERSTAND BEYOND THEIR BUBBLE cialis generic best price

 • #320 Scrap iron reutilization ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มีนาคม 2024 เวลา 19:09

  Metal scrap management Ferrous material waste recovery and sorting Iron scrap salvage depot

  Ferrous metal recycling consultation, Iron recovery and recycling, Metal sorting services

 • #321 Iron scrap industry trends ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 มีนาคม 2024 เวลา 2:42

  Metal salvage center Ferrous material recycling associations Iron scrap disposal facility

  Ferrous material emissions control, Iron scrap warehousing, Scrap metal yard operations

 • #322 Iron reclamation and recycling ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 มีนาคม 2024 เวลา 14:34

  Scrap metal recycling incentives Ferrous material equipment maintenance136. Metal recycling safety standards Iron scrap collection

  Ferrous material transportation services, Iron recycling plant, Metal recovery and repurposing


แสดงความคิดเห็น

ท่านอยากจะเข้าระบบหรือไม่


*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word


Main: 1.5092530250549 sec
Sidebar: 2.9026098251343 sec