โชคดี…มีอาชีพเป็นอาวุธ

โดย krupu เมื่อ 2 กันยายน 2010 เวลา 21:00 ในหมวดหมู่ ข้อคิดชีวิต, มุมมองของชีวิต, สังคม, สำนึกสาธารณะ, อารมณ์ขัน #
อ่าน: 3769

(ภาพประกอบจากอินเทอร์เน็ต)

เมื่อนักศึกษากลับบ้านกันหมดแล้วในช่วงเย็น ภาพความวุ่นวายในห้องพักครูจะเปลี่ยนเป็นภาพอาจารย์ที่ปรึกษาโทรศัพท์ติดตามนักศึกษาที่ขาดเรียน ติดปัญหาพฤติกรรมที่งานพัฒนาวินัยเพิ่งส่งบันทึกมาถึงมือหรือติดค้างงานในรายวิชาต่าง ๆ เพราะอาจารย์มีสอนระหว่างวันจึงไม่รู้ว่าใครขาดเรียน ใครมาสาย มีอะไรก็ต้องอาศัย update เอาช่วงนี้

บ้างก็กำลังต่อล้อต่อเถียงกับนักศึกษา จริงไม่จริง อำไม่อำ

“ถ้าเธอมาจริงแล้วทำไมบันทึกการสอนอาจารย์เค้าเช็คขาดล่ะ

ไปรวมตัวกินข้าวกันหน้าปากซอยอีกแล้วสิ

มันเป็นอะไร ถ้าไม่ไปทำผมเสริมสวยก่อนเนี่ยะ เข้าโรงเรียนไม่ถูกหรือไง

วิชาไหนเค้าบอกว่าจะให้คะแนนผมเรียบแปล้เหรอ

ถามจริงนะ ไม่สงสารพ่อแม่เหรอ สระไดร์ทีนึง 40-50 บาท

แม่เราน่ะอุตส่าห์กัดฟันกู้ร้อยละ 20 มาจ่ายค่าเทอม แม่มาร้องไห้กี่เที่ยวแล้วรู้สึกรู้สาอะไรบ้างไหม ฮึ!

พรุ่งนี้มาพบ’จารย์แต่เช้าเลยนะห้ามขึ้นเรียน ต้องคุยกันให้รู้เรื่อง”

บ้างก็ “คุณแม่คะคุณแม่ขาช่วงนี้น้องไม่น่ารักเลยค่ะ #%#$@!&^%(**^&*% ” (ฟ้องๆๆๆ)

บ้างก็บ่นกะงอดกะแงดโทรไม่ติดไม่ยอมรับสาย บ้างก็อาฆาตแค้น “หนอย เห็นเป็นเบอร์ฉันทีไร(มัน)ไม่เคยรับสายซักที พรุ่งนี้เห็นดีกันแน่ ฮึ่ม!”

เรียกว่าถ้าได้เห็นหลากหลายอากัปกริยาของความห่วงใยแบบโหด ๆ ฮา ๆ ของบรรดาครู ๆ ก็ขำ ๆ ดีเหมือนกันค่ะ

เด็กน้อยเอ๋ย เมื่อไหร่หนอเธอจะข้ามผ่านคืนวันของความไม่รู้ไม่เข้าใจอะไร ๆ ในชีวิตไปโดยเร็วเสียที ถึงจะอิ่มเอมกับวิชาชีพที่เลือกแล้ว แต่นับวันความไม่รู้รุ่นแล้วรุ่นเล่าของพวกเจ้าก็ได้ฉุดลากสังขารของครูให้ร่วงชราไปได้โดยไว

คิดถึง “กว่าจะรู้เดียงสา” ขึ้นมาเฉยเลย

เฮ้อ…บ่น ๆๆ เสียหน่อย เดี๋ยวจะไม่สมกับที่เป็นครู อิ..อิ..อิ

อยู่ดี ๆ เอะใจกับการคุยของอาจารย์ท่านหนึ่งค่ะ

อาจารย์ท่านนี้เป็นผู้ใหญ่มากแล้ว อายุมากกว่าครูปูรอบนึง เรียบร้อย ใจดี เด็ก ๆ เรียกอาจารย์แม่ เห็นลุกขึ้นยืนคุยโทรศัพท์ไปทำหน้าเลิ่กลั่กไป นึกเป็นห่วงว่ามีเรื่องที่บ้านหรือเปล่าเพราะทราบว่ามีแม่อายุมากขี้หลงขี้ลืมอยู่ที่บ้านด้วย เดินหายไปจากบ้านหลายครั้งทำกับข้าวแล้วไฟไหม้ครัวก็เคย

พยายามส่งสายตาเหมือนเป็นสัญญาณว่าเราพร้อมจะช่วยเหลือ เห็นแกสะกิดน้องที่นั่งข้าง ๆ ให้จดข้อมูลให้หน่อย ได้ยินแว่ว ๆ ว่าเรื่องเงิน  เอ อย่างแกไม่มีหนี้สินนี่นา ไม่เกรงใจดีกว่ากลัวแกจะ โดนหลอกทางโทรศัพท์ พอเห็นสายตาครูปูคงรู้ว่าโดนถามแน่ แกเลยเร่ง volume การคุยให้ดังขึ้นพอที่จะให้เราได้ยินไปด้วย วางหูปุ๊บครูปูถามปั๊บ

ปรากฏว่ามีคนอ้างว่าโทรมาจากศูนย์บัตรเครดิตธนาคารหนึ่งแจ้งว่าอาจารย์ท่านนี้มียอดค้างชำระการใ้ช้บัตรเครดิตรูดซื้อสินค้าอยู่ 38,500 บาท ครูปูร้องถามเสียงหลงทันที

“แล้วช่วงที่ผ่านมาอาจารย์ได้ไปรูดซื้ออะไรมั้ยล่ะคะ”

“ไม่มีค่ะ”

“แล้วมีบัญชีของธนาคารนี้มั้ย”

“มีค่ะ”

“มีเงินในบัญชีมั้ย”

“มีค่ะ”

“เยอะมั้ย”

“นิดเดียวเองค่ะ”

“แล้วอาจารย์มีบัตรเครดิตของธนาคารนี้มั้ย”

“ไม่มีค่ะ”

“เง้อ! แล้วมันขอหมายเลขประจำตัวประชาชน 13 หลักของอาจารย์หรือเปล่า”

“ใช่ค่ะ”

“ง่ะ! แล้วให้มันไปหรือยัง”

“เรียบร้อยแล้วค่ะ”

“เจี๊ยก!”

“ก็พอบอกไปว่าไม่ได้ใช้เค้าก็บอกว่าจะตรวจสอบให้แต่ต้องให้ข้อมูลส่วนตัวเค้าน่ะค่ะ”

“อาจารย์คะ ถ้าอาจารย์ไม่ได้ใช้บัตรมันไม่มีบัตรมัน อาจารย์จะไปกลัวมันทำแมวอะไรล่ะคะ หากมียอดการใช้จริงธนาคารเขาจะส่งเอกสารใบแจ้งหนี้มาตามที่อยู่ที่อาจารย์ให้ไว้ ยอดเท่าไหร่ ใช้บัตรที่ไหน ค่าอะไร ชำระขั้นต่ำเท่าไหร่ มีกำหนดระยะเวลาว่าต้องชำระไม่เกินวันที่เท่าไหร่ ด้วยวิธีไหนบ้าง อาจารย์เคยเห็นใบแจ้งหนี้อย่างที่ว่าไหมคะ”

“เออ จริงด้วยค่ะ เคยค่ะ เคย”

“แล้วถ้าอาจารย์เผลอไปสมัครบัตรไว้จริง ศูนย์เขาก็ต้องมีข้อมูลส่วนตัวอาจารย์อยู่เรียบร้อยแล้วสิคะ มันจะมาถามเลข 13 หลักไปทำบ้าอะไร ถ้าจะยืนยันบุคคลเขาถามแค่วันเดือนปีเกิด ที่อยู่ที่ส่งเอกสาร หมายเลขโทรศัพท์ วงเงินที่ได้รับการอนุมัติก็พอแล้ว ไอ้เลข 13 หลักเนี่ยะ บอกใครไปง่าย ๆ มันเอาไปทำธุรกรรมแทนเราได้เลยนะอาจารย์”

“โอย ตาย ทำยังไงดีล่ะคะ อาจารย์ปู (หน้าซีดในบัดดล)  บอกมันไปหมดแล้วอ่ะ ก็มันขู่เอา ขู่เอา ถ้าไม่ชำระหนี้ มันบอกจะดำเนินการทางกฎหมาย เราต้องแสดงตัว”

“อาจารย์ไปตรวจสอบเงินในบัญชีก่อนแล้วกันค่ะ โทรตรวจสอบกับธนาคารดูสิคะถ้าไม่จริงให้เขายกเลิกการทำธุรกรรมเกี่ยวกับบัญชีเราก่อนนะคะ โดยเฉพาะทาง internet”

วิ่งหน้าเจื่อนออกไปโทรหาธนาคารสักพักกลับมาบอก “ธนาคารแจ้งว่าไม่มีการโทรทวงหนี้ทางโทรศัพท์ค่ะ แล้วก็ไม่มียอดค้างเขาด้วย”

“แหม ไอ้พวกนี้น้า อาจารย์อย่าไปเสียขวัญเลยนะคะช่างมัน ดีแล้วเราจะได้รู้ไว้ อาจารย์ปูก็เคยโดนค่ะ ตอนนั้นกำลังว่างอยู่พอดีเลยมีอารมณ์สนุกกับมันฟังมันไปเรื่อย พอมันขอเลข 13 หลักเท่านั้นแหล่ะ เลยด่าไปเลย

แหม น้องนี่ช่างโง่…จริงนะ ตอนเค้าสมัครบัตรเครดิตกันนี่เขาต้องใช้สำเนาบัตรประชาชนด้วยจ๊ะ แล้วในนั้นแหละที่มันมีเลข 13 หลักอยู่ ถ้าเป็นพนักงานจริงใช้คอมพิวเตอร์ทำงานหรือนั่งชะโงกหน้าดูหม้อหุงข้าวอยู่ล่ะ ถึงไม่เห็นข้อมูลพี่เก่งเหมือนกันนะที่หาเบอร์โทรมาได้แต่ทะลึ่งถามไม่ฉลาดแบบนี้ไม่เนียนนะน้อง แล้วไอ้ยอดหนี้ที่เธอว่าหน่ะพี่ไม่เคยใช้หรอกจ๊ะ เธอไม่รู้เหรอว่าพี่มันโรคจิตตัวจริงสมัครบัตรเครดิตไว้เอาของแถมอย่างเดียว พอได้แล้วก็ยกเลิกอ่ะ เคยเจออะป่าว

ไอ้เรื่องค้างเคิ้งอะไรนั่นเธอไม่ต้องมาพูดกับพี่หรอกนะ พี่แค่ว่างอยู่แป๊บนึงเลยจะลองฟังเทคนิคเธอดูน่ะไม่มีอะไรหรอก เธอล่ะ? ยังอยากจะหลอกถามอะไรพี่อยู่อีกหรือเปล่า หือ?”

มันวางหูใส่ดัง “โครม”

หัวเราะกันครืนคลายเครียดกันไป เลยฝากให้หัวหน้างานในห้องกระจายกันแจ้งครูที่เหลือให้ระวังมิจฉาชีพพวกนี้ไว้ด้วย กำลังจะแยกย้ายกันไปทำงาน อาจารย์ท่านนี้หน้าตาเลิ่กลั่กอีก “อาจารย์ปูขา เบอร์แปลก ๆ โทรมาอีกแล้วค่ะ” (เสียขวัญแล้ว)

“เอ๊า อาจารย์ก็รับสิคะ อาจเป็นผู้ปกครองก็ได้”

คุยได้สองคำ ปากคอสั่น “อาจารย์ปูคะ เค้าบอกว่า เค้าเป็นตำรวจโทรมาจาก DSI ค่ะ เรื่องค้างชำระค่าบัตรเครดิตเมื่อซักครู่”

“อ๋อ เหรอคะ  ม่ะ อาจารย์ส่งม่ะ”

ทีนี้บรรยากาศในห้องเงียบสงัด แทบไม่มีใครหายใจหายคอ

“สวัสดีค่าาาา…….”  (ตั้งใจทำเสียงสวยใส อ่อนกว่าวัย แต่เกินเหตุมั่ก ๆ :P  )

“สวัสดีครับ เมื่อซักครู่ผมเพิ่งรับเรื่องจากธนาคาร……. โทรมาแจ้งทางเราว่าคุณค้างชำระค่าใช้บัตรเครดิตเป็นจำนวน 38,500 บาทนะครับ เขาบอกว่าแจ้งคุณแล้วแต่คุณปฏิเสธการชำระหนี้ ใช่ไหมครับ”

“เอ่อ…เอ่อ…แล้ว…ดิฉันจะต้องทำยังไงบ้างคะนี่ สับสนไปหมดแล้วค่ะ”

(อายตัวเองจังเพราะต้องทำเสียงปัญญาอ๊อนปัญญาอ่อนไปด้วย ว่าแต่ปีนี้พ่อครูบาอย่าลืมส่งหนูเข้าชิงรางวัลตุ๊กตาทองดารานางอิจฉาฝ่ายหญิงด้วยนะ พ่อนะ ก๊ากกกกก…)

“จะยังไงก็แล้วแต่ ถ้าเค้าทวงแล้วคุณก็ต้องชำระ” (เสียงแข็งเชียว)

“เหรอคะ”  (ฉันก็ทำเป๊น…)

“ใช่ครับ จะได้ไม่ต้องเป็นปัญหาถึงโรงถึงศาล”

“ไม่ทราบดิฉันเรียนสายกับคุณอะไรอยู่คะนี่”

“ผม ร้อยตำรวจโทอภิลักษณ์ ใจกล้า จาก DSI ครับ”

(พอกันทีไม่มีเวลาเล่นแล้วจะรีบเคลียร์งานเฟ๊ย)

“นี่คุณ วันหลังจะหาชื่อมาใช้นี่ช่วยเอาที่มันเก๋ ๆ เอาแบบตั้งใจ ๆ  ไกล ๆ ชื่อในแบบเรียนสมัยประถมหน่อยนะคุณ แล้วไอ้ DSI นี่ มันตั้งขึ้นมารับจ้างทวงหนี้ให้ธนาคารตั้งแต่เมื่อไหร่กัน ห๋า ว่างนักหรือไง คดีการมงการเมืองเต็มหน้าหนังสือพิมพ์ไปหมด เคลียร์เสร็จแล้วยัง จะโดนเล่นงานแหล่ไม่แหล่ เอาตัวรอดแล้วเหรอ นึกว่าเท่มากใช่ไหม เอาชื่อเขามาใช้เนี่ยะ ใจกล้าน่ะ กล้ามากมั้ย ?”

“เอ่อ คุณ”

“ไม่ต้องมาฉัน คุณนั่นแหละรู้ตัวหรือเปล่าคุณกำลังเล่นงานครูแก่ ๆ คนนึงอยู่นะ(จะหยุดพักกลางทางเพื่อขอโทษอาจารย์ท่านนี้ก่อนก็ไม่ทันแล้วอ่ะ) แกเป็นครูมาตั้งนมตั้งนาม สอนลูกศิษย์มาก็ตั้งหลายพันหลายหมื่นคน เผลอ ๆ ลูกหลานโคตรเง่าเหล่าตระกูลคุณอาจจะเคยเรียนกับแกก็ได้ คุณทำร้ายครูบาอาจารย์ได้ลง ใจคอทำด้วยอะไรกันคู๊ณ…ถามหน่อย”

“เดี๋ยวครับ”

“ไม่ต้องมาเดี๋ยว คุณนั่นแหละเลิกได้เลิกเดี๋ยวนี้เลยนะไอ้อาชีพหลอกลวงชาวบ้านเขานี่ คุณพ่อคุณแม่ทราบไหมว่าทำงานแบบนี้ เงินที่ได้มาตอนใช้รู้สึกอะไรบ้างไหม มีความสุขจริงเหรอเงินบาปเนี่ยะนะ กล้าใช้เหรอ ถามจริง รายได้ดีมากเลยเหรอ ชั่งใจแล้วยัง คุ้มไหมกับบาปกรรมที่จะต้องชดใช้

ถ้ารับจ้างเค้ามาอีกทีก็ไม่เป็นไรนะคุณ หางานสุจริตทำเถอะ อย่าไปเสี่ยงเลย ไม่คุ้มหรอก ฟังเสียงดูอายุก็น่าจะยังไม่มาก ชีวิตยังอีกตั้งไกลทำที่เหลือให้มันสง่างามสมกับที่ได้เกิดมาหน่อยไม่ดีเหรอ”

“เอ่อ”

“เวรกรรมน่ะมีจริงนะคุณ เชื่ออาจารย์สิ อาจารย์เป็นครูบาอาจารย์ พูดจริงไม่หลอกคุณหรอก แล้วที่พูดนี่เพราะเป็นห่วงคุณหรอกนะไม่ใช่อะไร (ไปรู้จักจนถึงขั้นไปห่วงไปไยเค้าได้ตั้งแต่เมื่อไหร่กันล่ะฉัน :( )

มันไม่ลงที่คุณก็ต้องไปลงที่ลูกคุณ ไม่ลงที่ลูกคุณพ่อแม่พี่น้องคุณก็ต้องเจอ ไม่เจอชาตินี้ชาติหน้าก็ต้องเจอ คุณได้เจอแน่ นี่ถ้าเป็นคนในครอบครัวคุณโดนบ้าง เสียขวัญเสียทรัพย์ที่เค้าอุตส่าห์หามาด้วยความยากลำบาก คุณจะรู้สึกยังไง แล้วยิ่งมาทำกับครูบาอาจารย์ด้วยแล้ว เคยเรียนหนังสือมั้ย นึกสิ นึกถึงหน้าครูสมัยประถม นึกถึงหน้าครูสมัยมัธยม ครูที่คุณกำลังเล่นงานเขาอยู่นี่ก็หน้าตาแบบนั้นแหละ ยังทำเค้าได้ลงคออีกเหรอ (มั่วสุด ๆ เลยตรู)

ครูบาอาจารย์ก็เหมือนพ่อแม่แหละ เค้ามีเอาไว้บูชาไว้ทดแทนบุญคุณ ไม่มีโจรบ้าที่ไหนเค้าทำร้ายพ่อแม่ครูอาจารย์กันหรอกนะคุณนะ คุณเชื่ออาจารย์เถอะ อาจารย์เห็นมานักต่อนักแล้วไม่เจริญหรอก เลิกเหอะ หยุดทำบาปแต่เพียงเท่านี้ กรรมของคุณจะได้ไม่หนักไปกว่าที่เป็นอยู่”

“โครม!”

เงยหน้าขึ้นมาจากโทรศัพท์นึกว่าพวกน้อง ๆ จะหัวเราะใส่ที่ไหนได้เงียบกริบเลยแฮะ หน้าเจื่อนกลืนน้ำลายกันเอื๊อก ๆ แล้วก็แยกย้ายไปกระจายข่าวตามนั้น

ไม่รู้ไปกระจายกันอีท่าไหน

วันนี้เดินสวนใครมีแต่คน อิอิ ใส่ อ่ะ

เฮ้อ…

:(

Post to Facebook

« « Prev : ครูโบตัน!

Next : มามะ… มากอดกัน ^_^ » »


ผู้ใช้ Facebook สามารถให้ความเห็นที่นี่ได้ โดยกด Like เพื่อแสดงตัว

133 ความคิดเห็น

 • #1 sutthinun ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 กันยายน 2010 เวลา 21:19

  เรื่องนี้เปรียบเสมือนหนังเรื่อง เซียนเจอโคตรเซียน หนาวไม๊ละ อิ อิ

 • #2 ป้าหวาน ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 กันยายน 2010 เวลา 6:02

  สุดยอดคุณครูวันนี้ เป็นครบ.รอบตัว…ขอคาระวะ..3 จอก- น้ำคลอโรฟิล จากสวนป่าค่ะ (ฝีมือแม่หวีเท่านั้น จึงจะเป็นของแท้..) อิอิ อิอิ ดีใจจริงที่เป็นคนแซ่เฮ เอ๊ะ..เป็นหรือเปล่าหว่า ไม่มีบัตร 13 หลักยืนยันว่าแซ่อะไร..ไม่รู้ล่ะ สมัครมานานแล้วอ่ะ..แต่อดหวาดเสียวไม่ได้..เราจะโดนเฉ่งวันไหนไหมเนี่ย…5555 กลัวจริง..จริ๊ง..เฮ้อ ครูปูของทุกๆคน..อย่างนี้..ไม่รักได้ไงเนี่ย…

 • #3 freemind ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 กันยายน 2010 เวลา 9:38

  อย่างนี้เรียกว่า… เจอของจริง…ฮา ๆ

 • #4 สุวรรณา ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 กันยายน 2010 เวลา 9:44

  กลัวเหมือนกันเรื่องทำนองนี้ มีมาชวนสมัครทางโทรศัพท์อยู่เรื่อยค่ะ ก็ไม่อยากคุยด้วย บอกคำเดียวว่า ชอบใช้เงินสดจ่าย ไม่นิยมรูดบัตร จะอ้อนงัยมีรัยมาล่อก็ไม่เอาค่ะ จะว่าเราเชย โบราณ ช่างค่ะ มิจฉาชีพม้นเยอะนะคะ

 • #5 Logos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 กันยายน 2010 เวลา 10:06

  (อาจารย์เนียนโบตันเก็บกดในวงเล็บ)

 • #6 BM.chaiwut ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 กันยายน 2010 เวลา 22:21

  ขำๆ

  เคยมีข้อความเข้าทางมือถือ บอกว่่ามาจากธนาคาร… อะไรนี้แหละ (ไม่ใส่ใจจำจำไม่ได้) อ่านเสร็จก็ลบทิ้งเลย เพราะคิดว่าน่าจะเป็นพวกสิบเก้ามงกุฏ…

  อีกอย่าง อาตมาไม่ได้ทำธุรกิจอะไร ธนาคารก็อยู่ใกล้ๆ วัด มีอะไร พนักงานเดินมาบอกหรือเอามาให้ถึงกุฏิ (………….)

  เจริญพร

 • #7 Joanna ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 กุมภาพันธ 2019 เวลา 8:23

  Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog
  platform are you using for this site? I’m getting tired
  of Wordpress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at
  alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 • #8 brazilian steakhouse sf ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 กุมภาพันธ 2019 เวลา 0:17

  I am not certain the place you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or working out more.

  Thanks for wonderful info I used to be searching
  for this information for my mission.

 • #9 Clarissa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 กุมภาพันธ 2019 เวลา 9:30

  Thanks to your curiosity in Investment Recommendation.

 • #10 Garland ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 กุมภาพันธ 2019 เวลา 9:08

  Now it’s time to choose your particular investments.

 • #11 August ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 กุมภาพันธ 2019 เวลา 10:39

  A financial advisor is your planning associate.

 • #12 Bev ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 กุมภาพันธ 2019 เวลา 17:19

  Investors do pay direct and indirect costs.

 • #13 Kirk ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 กุมภาพันธ 2019 เวลา 9:36

  Monetary advisors business is individuals enterprise.

 • #14 Luiz Gastão Bittencourt ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 กุมภาพันธ 2019 เวลา 5:09

  Usually I don’t read article on blogs, however I would like to say that this write-up very
  pressured me to take a look at and do it! Your writing style
  has been surprised me. Thank you, very great post.

 • #15 https://bit.ly/2V6EJpc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กุมภาพันธ 2019 เวลา 12:09

  You’re so awesome! I do not suppose I’ve read something like this before.
  So nice to find someone with unique thoughts on this topic.
  Really.. thanks for starting this up. This website is something that is needed on the web, someone with a bit of originality!

 • #16 Marvin ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มีนาคม 2019 เวลา 0:09

  I’ll immediately seize your rss as I can’t in finding your email
  subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve
  any? Kindly allow me realize in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 • #17 Vincent ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มีนาคม 2019 เวลา 14:21

  I’m no longer sure the place you’re getting your information,
  however great topic. I needs to spend a while studying much more or understanding more.
  Thank you for wonderful information I was on the lookout for this
  information for my mission.

 • #18 Luiz Gastão Bittencourt ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 มีนาคม 2019 เวลา 5:29

  Whats up are using Wordpress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started
  and set up my own. Do you need any coding expertise to make your own blog?

  Any help would be really appreciated!

 • #19 Theda ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 มีนาคม 2019 เวลา 21:00

  Awesome article.

 • #20 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 มีนาคม 2019 เวลา 11:49

  whoah this weblog is great i love studying your posts.
  Keep up the good work! You understand, many individuals are looking around for
  this information, you can aid them greatly.

 • #21 Chet ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 มีนาคม 2019 เวลา 8:56

  Thanks in favor of sharing such a fastidious thought, paragraph is good, thats why i have
  read it entirely

 • #22 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 มีนาคม 2019 เวลา 1:08

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could
  take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 • #23 Tony ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 มีนาคม 2019 เวลา 1:45

  Spot on with this write-up, I honestly believe that this site needs far
  more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the info!

 • #24 Carlos Magno Nunes Barcelos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 มีนาคม 2019 เวลา 20:19

  Great blog here! Also your website loads up fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my site loaded up as fast as yours lol

 • #25 Lashawnda ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 มีนาคม 2019 เวลา 3:07

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well
  written article. I’ll make sure to bookmark it and come back
  to read more of your useful information. Thanks
  for the post. I’ll definitely return.

 • #26 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 มีนาคม 2019 เวลา 7:03

  Wonderful article! That is the kind of info that are meant to be shared around the net.
  Disgrace on the seek engines for no longer positioning this submit upper!
  Come on over and seek advice from my site . Thanks =)

 • #27 http://tinyurl.com/y48vpxcy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 6:55

  My family members every time say that I am killing my
  time here at web, but I know I am getting experience
  everyday by reading thes good content.

 • #28 http://tinyurl.com/y4jqdo4n ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 7:28

  I like the valuable information you provide in your articles.

  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite certain I will learn a lot of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 • #29 Joel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 18:20

  Hmm it appears like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it
  up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the
  whole thing. Do you have any recommendations for rookie
  blog writers? I’d definitely appreciate it.

 • #30 Tahlia ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 21:00

  Hi there to every one, it’s actually a fastidious for me to go to see this web page, it consists of useful
  Information.

 • #31 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 22:13

  Have you ever considered creating an e-book or guest
  authoring on other sites? I have a blog based on the same topics you discuss
  and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work.
  If you’re even remotely interested, feel
  free to shoot me an email.

 • #32 Leonardo Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 มีนาคม 2019 เวลา 5:25

  Spot on with this write-up, I truly believe
  that this amazing site needs a lot more attention.
  I’ll probably be returning to see more, thanks for
  the info!

 • #33 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 มีนาคม 2019 เวลา 12:33

  Very good post. I am experiencing a few of these issues as well..

 • #34 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 มีนาคม 2019 เวลา 14:05

  Hi, its pleasant post on the topic of media print, we all be familiar
  with media is a enormous source of facts.

 • #35 Carlos Magno Nunes Barcelos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 เมษายน 2019 เวลา 1:20

  Excellent website you have here but I was curious if you
  knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article?

  I’d really love to be a part of community where I can get responses from other knowledgeable individuals that share the same interest.

  If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

 • #36 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 เมษายน 2019 เวลา 1:21

  Great post however , I was wanting to know if you
  could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate
  a little bit further. Cheers!

 • #37 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 เมษายน 2019 เวลา 4:33

  Thank you, I’ve just been searching for info approximately this topic for a long time and yours
  is the greatest I have found out till now. But, what in regards to the conclusion? Are you certain about the source?

 • #38 Jeanne ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 เมษายน 2019 เวลา 15:59

  Thanks for sharing such a good thought, article is nice, thats why i have read it completely

 • #39 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 เมษายน 2019 เวลา 0:13

  I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him
  as nobody else know such detailed about my trouble.
  You are incredible! Thanks!

 • #40 Erika ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 เมษายน 2019 เวลา 12:39

  Hey There. I found your blog the use of msn. That is an extremely well written article.
  I will make sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful
  information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 • #41 hamilton dias de souza ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 เมษายน 2019 เวลา 20:11

  Thankfulness to my father who shared with me about this weblog, this webpage is in fact awesome.

 • #42 Adam ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 เมษายน 2019 เวลา 7:13

  Do you have a spam problem on this blog; I also am a
  blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice methods and we are looking
  to trade strategies with other folks, be sure to shoot me an e-mail if
  interested.

 • #43 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 เมษายน 2019 เวลา 13:52

  Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?
  I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feed-back would be greatly appreciated.

 • #44 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 8:34

  Wow, wonderful blog layout! How long have
  you been blogging for? you make blogging look easy.

  The overall look of your site is magnificent, let alone the content!

 • #45 Tiffany ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 9:32

  I love what you guys tend to be up too. This kind of clever work
  and reporting! Keep up the fantastic works guys I’ve included you
  guys to my personal blogroll.

 • #46 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2019 เวลา 16:07

  Thanks very nice blog!

 • #47 Corine ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2019 เวลา 21:46

  I read this post fully on the topic of the comparison of newest and previous technologies, it’s remarkable article.

 • #48 Elizbeth ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 0:37

  Hello There. I discovered your weblog using msn. That is a really well written article.
  I will make sure to bookmark it and come back to learn more
  of your helpful information. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

 • #49 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 5:40

  I believe that is among the so much vital info for me. And i am glad reading your article.

  However want to remark on some general things,
  The site style is wonderful, the articles is in reality great : D.

  Just right job, cheers

 • #50 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 11:54

  Hi! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thank you

 • #51 Evan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 14:27

  This is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Simple but very precise info… Appreciate your sharing this one.
  A must read post!

 • #52 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 เมษายน 2019 เวลา 20:37

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning
  this post and the rest of the website is extremely good.

 • #53 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2019 เวลา 10:55

  If some one desires to be updated with newest technologies after that he must be
  visit this site and be up to date daily.

 • #54 Lauri ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2019 เวลา 22:16

  Hi there! This post couldn’t be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous room mate!

  He always kept talking about this. I will forward this post to him.
  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 • #55 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 เมษายน 2019 เวลา 17:10

  Just desire to say your article is as amazing. The
  clearness in your post is just excellent and i could assume
  you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab
  your feed to keep updated with forthcoming post.

  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 • #56 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 18:17

  If you would like to take a great deal from this article
  then you have to apply such methods to your won blog.

 • #57 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 22:58

  The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 • #58 Mitzi ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 17:25

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you really recognise what you are talking about!
  Bookmarked. Please also discuss with my web site =).
  We will have a link trade contract among us

 • #59 http://bit.ly/2HuQBi5 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 21:06

  Hey there! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this article to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for
  sharing!

 • #60 Shayne ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 6:18

  Excellent post. I was checking constantly this blog and
  I’m inspired! Extremely useful info specially the ultimate section :) I handle such info much.
  I was looking for this particular info for a very long time.
  Thanks and good luck.

 • #61 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 10:27

  I do not know whether it’s just me or if everyone else experiencing
  issues with your website. It appears like some of the written text on your posts are running off the
  screen. Can somebody else please comment and let me know if this is
  happening to them as well? This might be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Thanks

 • #62 Kristopher ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 14:44

  Hello there, I discovered your web site by way of Google while searching
  for a related subject, your website came up, it seems good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just become aware of your weblog thru Google, and found that it
  is truly informative. I’m going to be careful for brussels.
  I’ll appreciate in case you continue this in future.
  Numerous people can be benefited from your writing.
  Cheers!

 • #63 Sonya ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 17:11

  Hi! I’ve been following your web site for a while now and finally got the courage to go ahead and give you
  a shout out from Lubbock Texas! Just wanted to say keep up the
  excellent work!

 • #64 Margie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 15:49

  hello!,I like your writing so much! share we keep up a correspondence extra about your post on AOL?

  I need a specialist on this space to unravel my problem.
  May be that is you! Having a look ahead to look you.

 • #65 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 17:44

  That is a good tip especially to those new to the blogosphere.
  Brief but very precise info… Many thanks for sharing this one.
  A must read post!

 • #66 Edison ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 เมษายน 2019 เวลา 15:22

  Its like you learn my thoughts! You seem to know so
  much approximately this, such as you wrote the ebook in it or something.
  I believe that you just can do with some p.c. to pressure the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog.
  A great read. I will certainly be back.

 • #67 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 8:16

  Aw, this was an extremely nice post. Finding the time and actual effort to make a
  good article… but what can I say… I put things off a
  lot and never seem to get nearly anything done.

 • #68 http://tinyurl.com/yb9zkllt ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 20:57

  Keep this going please, great job!

 • #69 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 2:28

  Hello there! This post couldn’t be written much better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He continually kept preaching about this. I’ll forward this post to
  him. Pretty sure he will have a very good read. Thank you for sharing!

 • #70 Luiz Gastão Bittencourt ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 11:52

  I want to to thank you for this wonderful read!! I absolutely enjoyed every little bit of it.
  I have got you book-marked to look at new stuff you post…

 • #71 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 เมษายน 2019 เวลา 16:00

  Keep on writing, great job!

 • #72 Brooke ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 0:10

  Hello, I do believe your site could possibly be having internet browser compatibility issues.
  Whenever I take a look at your site in Safari, it looks
  fine however, if opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that, excellent site!

 • #73 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 9:07

  Asking questions are actually pleasant thing if you are not understanding something completely, however this article
  offers nice understanding even.

 • #74 Alison ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 9:45

  Hi there mates, good piece of writing and fastidious arguments commented at this
  place, I am in fact enjoying by these.

 • #75 Sammie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 12:18

  Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

  Extremely useful information particularly the last part :
  ) I care for such information much. I was looking for this certain info for a long time.
  Thank you and good luck.

 • #76 Asa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 14:42

  Hi there, I want to subscribe for this web site to get hottest updates, therefore where can i do it please help out.

 • #77 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 18:17

  I read this article fully concerning the comparison of most recent and previous technologies, it’s remarkable
  article.

 • #78 hamilton dias de souza ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤษภาคม 2019 เวลา 20:59

  After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and from now on every time a comment is added
  I get four emails with the exact same comment.
  Is there a means you can remove me from that service?
  Thank you!

 • #79 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 พฤษภาคม 2019 เวลา 12:04

  First of all I would like to say great blog! I had a
  quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center yourself and
  clear your head prior to writing. I have had a hard
  time clearing my mind in getting my thoughts out. I truly do take pleasure in writing however
  it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
  Thanks!

 • #80 Brent ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 พฤษภาคม 2019 เวลา 17:21

  Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like
  you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics
  to drive the message home a bit, but instead of
  that, this is wonderful blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 • #81 Selma ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:03

  Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, superb blog!

 • #82 http://tinyurl.com/y44uvghb ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 5:09

  hello!,I really like your writing very so much! percentage we keep in touch
  extra approximately your article on AOL? I need
  a specialist on this space to unravel my problem. May be that is you!
  Taking a look forward to peer you.

 • #83 Dick ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 21:19

  Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your
  post seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do
  with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the issue solved soon. Cheers

 • #84 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 0:51

  I feel that is one of the such a lot vital info for me.
  And i am happy studying your article. However wanna observation on some common things, The website style is wonderful, the articles
  is in point of fact nice : D. Just right process,
  cheers

 • #85 http://tinyurl.com/yyj8n8ou ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 10:39

  I know this website presents quality dependent articles and other
  information, is there any other web site which offers these things in quality?

 • #86 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 19:43

  Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful information specially the last part :) I care
  for such info much. I was looking for this particular info for a long time.

  Thank you and best of luck.

 • #87 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 พฤษภาคม 2019 เวลา 7:28

  Thanks for your personal marvelous posting! I truly enjoyed reading
  it, you may be a great author. I will ensure that I bookmark your blog and will often come back later in life.
  I want to encourage you to continue your great posts,
  have a nice holiday weekend!

 • #88 Clarissa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 4:15

  Fantastic blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little
  lost on everything. Would you propose starting with a free platform like Wordpress
  or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any recommendations? Cheers!

 • #89 Kléber Leite ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 4:48

  My brother suggested I might like this website. He was once entirely
  right. This post actually made my day. You cann’t consider simply how
  a lot time I had spent for this info! Thanks!

 • #90 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:11

  Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything. Nevertheless think about if
  you added some great visuals or videos to give your
  posts more, “pop”! Your content is excellent but with
  pics and videos, this site could definitely be
  one of the best in its niche. Superb blog!

 • #91 Kate ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:28

  Ahaa, its fastidious discussion on the topic of this article
  at this place at this blog, I have read all that, so
  at this time me also commenting here.

 • #92 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2019 เวลา 9:57

  Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit
  and sources back to your weblog? My website is in the exact
  same area of interest as yours and my users would definitely
  benefit from some of the information you present here. Please let me know
  if this ok with you. Appreciate it!

 • #93 Victoria ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 พฤษภาคม 2019 เวลา 0:39

  And that is an investment risk value taking.

 • #94 http://tinyurl.com/yytuuvz6 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:08

  Your means of explaining the whole thing in this post is genuinely fastidious, every one be capable of easily understand it,
  Thanks a lot.

 • #95 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 21:26

  Hi to all, it’s truly a good for me to pay a quick visit this website,
  it includes important Information.

 • #96 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 23:52

  No matter if some one searches for his required thing, so he/she wants to be
  available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 • #97 Katrin ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:13

  I truly love your website.. Very nice colors & theme. Did
  you build this amazing site yourself? Please reply back as I’m planning to create my very own website and
  would love to learn where you got this from or just what the
  theme is called. Kudos!

 • #98 http://tinyurl.com/y4xwvx68 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:30

  My spouse and I stumbled over here different web page
  and thought I should check things out. I like
  what I see so now i’m following you. Look forward to looking over your web page yet again.

 • #99 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2019 เวลา 23:28

  Write more, thats all I have to say. Literally,
  it seems as though you relied on the video to make your point.
  You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence
  on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?

 • #100 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 พฤษภาคม 2019 เวลา 4:46

  Hi, for all time i used to check website posts
  here early in the dawn, for the reason that i enjoy to learn more
  and more.

 • #101 Blair ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 พฤษภาคม 2019 เวลา 6:23

  Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog
  and in accession capital to say that I get actually
  loved account your weblog posts. Anyway I will be subscribing on your augment and even I achievement you access constantly quickly.

 • #102 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 พฤษภาคม 2019 เวลา 20:07

  Admiring the persistence you put into your blog and in depth
  information you offer. It’s nice to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 • #103 Jamel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2019 เวลา 14:46

  Hello, its pleasant piece of writing regarding media print,
  we all be familiar with media is a fantastic source of data.

 • #104 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2019 เวลา 18:09

  I all the time used to study paragraph in news papers but now
  as I am a user of net thus from now I am using net for
  articles or reviews, thanks to web.

 • #105 Isobel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤษภาคม 2019 เวลา 0:35

  Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it
  up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your
  blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any tips and hints for newbie blog
  writers? I’d genuinely appreciate it.

 • #106 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:59

  I’m not that much of a internet reader to
  be honest but your blogs really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road.
  Many thanks

 • #107 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 พฤษภาคม 2019 เวลา 5:56

  Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a while and yours
  is the best I’ve found out so far. But, what about the
  conclusion? Are you certain concerning the supply?

 • #108 Novella ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 พฤษภาคม 2019 เวลา 12:38

  Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please
  share. Thank you!

 • #109 Lesli ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 มิถุนายน 2019 เวลา 6:58

  Greetings! Very helpful advice within this post!
  It’s the little changes that produce the most significant
  changes. Thanks for sharing!

 • #110 http://tinyurl.com/y2t9s229 http://tinyurl.com/yytnmdbe http://tinyurl.com/y6d6h6tk http://tinyurl.com/y3pxn23p http://tinyurl.com/yyt9hz8v http://tinyurl.com/y4ujuktd http://tinyurl.com/y3gx3szt http://tinyurl.com/y6gc5sfv Americo Amadeu Filho ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 มิถุนายน 2019 เวลา 8:14

  If you are going for best contents like me, only visit this site all the time since it
  provides quality contents, thanks

 • #111 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มิถุนายน 2019 เวลา 2:31

  Quality articles is the key to be a focus for the visitors to visit the website, that’s what this
  website is providing.

 • #112 Kandice ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มิถุนายน 2019 เวลา 14:33

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this write-up
  and also the rest of the site is also very good.

 • #113 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มิถุนายน 2019 เวลา 22:05

  you’re really a excellent webmaster. The
  site loading speed is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive
  trick. Furthermore, The contents are masterpiece.
  you’ve performed a fantastic activity in this subject!

 • #114 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 13:07

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you really recognize what you are speaking about!
  Bookmarked. Please also seek advice from my website =).
  We could have a hyperlink change arrangement between us

 • #115 Dorine ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มิถุนายน 2019 เวลา 2:11

  Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment
  but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again.
  Anyways, just wanted to say great blog!

 • #116 Ezequiel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 กรกฏาคม 2019 เวลา 2:07

  I have been surfing online more than three hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It is pretty
  worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as
  you did, the web will be much more useful than ever before.

 • #117 Brady ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กรกฏาคม 2019 เวลา 3:41

  Hurrah, that’s what I was looking for, what a stuff! present here at this
  weblog, thanks admin of this web page.

 • #118 Jeffrey ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กรกฏาคม 2019 เวลา 20:26

  It’s going to be finish of mine day, however
  before end I am reading this enormous article to improve my knowledge.

 • #119 Santiago ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 กรกฏาคม 2019 เวลา 2:45

  you are in point of fact a just right webmaster. The website loading velocity is incredible.
  It sort of feels that you are doing any distinctive trick.
  In addition, The contents are masterwork. you have done a fantastic job on this topic!

 • #120 Minnie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 กรกฏาคม 2019 เวลา 12:16

  Hi there to every one, it’s in fact a fastidious for me to pay a visit
  this website, it consists of useful Information.

 • #121 Alma ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 กรกฏาคม 2019 เวลา 19:16

  I’ve been exploring for a little for any high-quality articles
  or weblog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo
  I finally stumbled upon this website. Studying this info So i am happy
  to express that I have a very excellent uncanny feeling I
  came upon exactly what I needed. I so much no doubt will make sure to do not disregard this
  site and provides it a look regularly.

 • #122 Eli ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 กรกฏาคม 2019 เวลา 21:31

  Your means of explaining the whole thing in this piece of writing is actually good, every
  one be able to effortlessly understand it, Thanks a lot.

 • #123 Zella ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 กรกฏาคม 2019 เวลา 7:47

  Hi! This is kind of off topic but I need some advice from
  an established blog. Is it very difficult to set
  up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where
  to start. Do you have any tips or suggestions? With
  thanks

 • #124 Colette ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 กรกฏาคม 2019 เวลา 5:20

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that
  I’ve really enjoyed browsing your weblog posts. After all
  I’ll be subscribing for your rss feed and I
  hope you write again very soon!

 • #125 Pat ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 กรกฏาคม 2019 เวลา 10:23

  This is really fascinating, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look ahead to seeking extra of your great post.
  Also, I’ve shared your web site in my social networks

 • #126 Cole ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 กรกฏาคม 2019 เวลา 11:38

  I was able to find good advice from your content.

 • #127 Kathi ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 กรกฏาคม 2019 เวลา 23:35

  Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you
  if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog
  and look forward to new updates.

 • #128 Salvador ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 สิงหาคม 2019 เวลา 12:16

  I was recommended this web site by my cousin. I am not sure
  whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty.

  You are wonderful! Thanks!

 • #129 Melissa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 สิงหาคม 2019 เวลา 15:36

  Definitely imagine that which you said. Your favorite reason appeared to be
  at the net the easiest factor to understand of. I say to you, I certainly get irked at the same time as folks think about concerns that they just do not understand about.
  You managed to hit the nail upon the top as smartly as outlined
  out the whole thing with no need side-effects , other folks
  can take a signal. Will likely be again to get more.
  Thanks

 • #130 Ramonita ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 กันยายน 2019 เวลา 17:15

  Hi there, I log on to your blogs on a regular basis.
  Your writing style is awesome, keep doing what you’re doing!

 • #131 Kattie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 กันยายน 2019 เวลา 17:24

  My brother suggested I might like this web site.
  He was totally right. This post actually made my day.
  You can not imagine simply how much time I had spent for
  this information! Thanks!

 • #132 Iron scrap reuse ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มีนาคม 2024 เวลา 5:11

  Sustainable metal reclamation Ferrous material promotion Iron scrap utilization and reclamation

  Ferrous waste handling, Iron scrap reprocessing plant, Ferrous scrap yard

 • #133 Scrap iron recover ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 มีนาคม 2024 เวลา 12:26

  Metal recovery yard Ferrous material recycling agreements Iron waste reclaiming solutions

  Ferrous metal scrap reprocessing, Iron scrap drop-off, Metal waste disposal facility


แสดงความคิดเห็น

ท่านอยากจะเข้าระบบหรือไม่


*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word


Main: 0.56686902046204 sec
Sidebar: 2.6410949230194 sec