มนต์เสน่ห์…เมืองใต้ ตอนที่ 2

โดย ป้าจุ๋ม เมื่อ 12 กรกฏาคม 2010 เวลา 18:28 ในหมวดหมู่ ไม่ได้จัดหมวดหมู่ #
อ่าน: 7175

การไปใต้ของป้าจุ๋มเมื่อคราววันที่23-27 มิ.ย.ที่ผ่านมานั้นมีเป้าหมายหลักๆอยู่3-4 เป้าหมายค่ะ ตามที่ได้เล่าไปบ้างแล้วในตอนที่ 1 ค่ะ แต่อยากยืนยันว่าไปใต้ครั้งใดก็เกิดความมั่นใจ และประทับใจทุกครั้ง ทำให้อยากกลับไปอีกทุกครั้งไปค่ะ
มีอะไรทำให้ต้องมนต์ขนาดนั้นหรือก็มีค่ะ
1.สภาพภูมิประเทศมีภูเขา มีทะเล และมีต้นไม้ใหญ่ ดูแล้วร่มรื่น มีความอุดมสมบูรณ์ ผัก ผลไม้ อาหารทะเล สดๆทั้งนั้นค่ะ
2.ด้วยความอุดมสมบูรณ์พูนสุขอย่างนี้กระมังที่ทำให้ทุกคนรักบ้านเกิดและอยู่กันด้วยความรักและมีศักดิ์ศรีของตนเองมีอะไรให้ได้เรียนรู้ค่ะ
3.ความน่ารัก ความมีน้ำใจและอัธยาสัยไมตรีที่ดีค่ะ
แค่ 3 อย่างนี้ก็คงจะมากพอแล้วกระมังคะ ที่จะทำให้ต้องย้อนกลับไปอีกครั้งแล้วครั้งเล่า
สำหรับตอนที่สองนี้หลักๆก็คงจะเป็นที่ เป้าหมายสุดท้าย คือมาเยี่ยมอ.Handy น้องนงและหลานWebsiteและไปร่วมทำบุญบริจาคเงินซื้อที่ดินให้โรงเรียนวัดรัตนารามค่ะ
แต่พอไปถึงจริงๆก็มีเป้าหมายที่น่าสนใจงอกออกมาค่ะคือได้ไปพบกลุ่ม”สายธารอนุรักษ์” ที่เป็นเด็กรุ่นหนุ่ม ไฟแรง มีศักยภาพสูง เมื่อมาเรียนจบได้ปริญญาเกิดความรู้สึกว่าต้องกลับไปช่วยฟื้นฟูบ้านเกิด(เป็นบัณฑิตคืนถิ่นด้วยความสมัครใจ) จากการได้พูดคุยกับเขาแล้ว และดูจากงานที่เขามาทำไว้หลายอย่างเช่นการอนุรักษ์ธรรมชาติ วัฒนธรรมและฯลฯ นับเป็นความคิดที่ดีและน่าชื่นชมมากค่ะ
และสิ่งสุดท้ายที่ทำให้พวกเขาพากันคืนถิ่นคือเขาพูดว่าจะ “จะได้มีโอกาสอยู่ใกล้ชิดและดูแลพ่อแม่ ในยามแก่เฒ่าด้วย”(โอ้โห…อันนี้ยิ่งทำให้ป้าจุ๋มรู้สึกศรัทธาเด็กกลุ่มนี้มากๆเลยค่ะ)
หากเด็กรุ่นใหม่ทุกภาคส่วนคิดได้อย่างนี้สังคมไทยก็จะอบอุ่น พ่อ-แม่คนแก่ไม่ถูกทอดทิ้ง ที่สำคัญคือได้ใช้ความรู้ที่ได้ไปเรียนมากลับมาพัฒนาบ้านเกิดตนเองด้วยค่ะ
ก็จะขอค่อยๆเล่าให้ฟังตามลำดับว่าวันที่ 26 ราว 10 โมงเช้านัดพบอ.Handy ที่ม.ราชภัฏสุราษฎร์ธานีค่ะ แต่พอไปถึงก็ถูกหลอกให้ขึ้นเวที สดๆแบบไม่ได้ตั้งเนื้อตั้งตัว ดีที่บอกว่าให้เวลาแค่ 5 นาทีก็ค่อยยังชั่วหน่อย

เช้าวันที่ 26 มิ.ย.โดนหลอกขึ้นเวทีlecture ก่อนพาไปกินข้าวเที่ยง

วันที่26เที่ยงกับดร.ชัยรัตน์ อ.Handyที่ร้านอีสานเรือนไทยค่ะ(รับประกันความสดและอร่อยค่ะ)
เย็นๆก็มาที่Home Sweet Home ของอ.Handyค่ะพบว่าทุกคนมีความสุขและอยู่ในอ้อมอกอันอบอุ่นของญาติพี่น้องและธรรมชาติที่น่าอยู่มากค่ะ

หลังจากกลับไปสู่อ้อมอกอันอบอุ่นณ.บ้านเกิดก็มีการเลี้ยงเป็ด เลี้ยงไก่ และปลูกพืชพันธุ์ต่างๆก็เจริญงอกงามดีค่ะ
มีมะละกอมีกล้วย ฟัก แฟง ถั่วพู ถั่วฝักยาวคือมีเกือบทุกอย่างคล้ายๆไร่นาสวนผสมค่ะ
(ได้ข่าวว่าจะปลูกข้าวไร่อีกอย่างค่ะ)

วิธีกำจัดวัชพืชตามคำแนะนำของคุณLogos ค่ะ ได้ผลดีค่ะ

อ.Handyกับความภูมิใจคือส้มโอ 1 ลูกที่เฝ้าทะนุถนอมจนโต มาสุกตอนป้าจุ๋มมาถึงพอดีค่ะ
พาป้าจุ๋มไปอวด ป้าจุ๋มบอกว่าสุกกำลังดีแล้วนะ(ป้าจุ๋มชอบกินส้มโอเลยดูเป็นค่ะ)


ผักในสวนครัวเก็บมาให้ป้าจุ๋มชิมค่ะและส้มโอพันธุ์ปัตตาเวียร์ลูกเดียวนั้น สีสวยและรสชาดดีมากค่ะเรียกว่าสุกกำลังดีจริงๆ ส่วนที่ว่าผักอร่อยในวันนั้นชักไม่แน่ใจว่าเป็นเพราะผักสดหรือฝีมือตำน้ำพริกกะปิของอ.ขวัญจิตรกันแน่…คงต้องหาโอกาสไปพิสูจน์ใหม่อีกครั้งเพื่อยืนยันความอร่อยค่ะ…อิอิ


หลังจากเดินชมสวนพอหอมปากหอมคอก็ต้องรีบไปที่โรงเรียนวัดรัตนารามค่ะเพื่อร่วมทำบุญตามเป้าหมายค่ะ
ได้ถ่ายภาพเป็นที่ระลึกกับท่านผอ.โรงเรียนค่ะ

เด็กๆดีใจมาช่วยต้อนรับแขกด้วยความตั้งใจ

คำขอบคุณจากใจของเด็กๆค่ะ

คำขอบคุณของหลานWebsite

เช้าวันที่ 27 มิย.ก่อนกลับไปเยี่ยมกลุ่มสายธารอนุรักษ์ ได้ถ่ายภาพกับคุณย่าของคุณภูผา ตาปีค่ะ ท่านมีอายุ 97 ปีแล้วแต่ความจำยังเยี่ยมมากค่ะ

หลังจากถ่ายภาพหมู่เสร็จท่านยกมือชูนิ้วชี้แล้วบอกว่าขอภาพเดี่ยวด้วย…เราก็จัดให้ด้วยความเต็มใจค่ะคุณย่าขา

เดินบุกป่าอนุรักษ์กับกลุ่ม”สายธารอนุรักษ์”

เก็บภาพร่วมกันเป็นที่ระลึกก่อนกลับค่ะ
(อ.นพพร หลานชุมพล ป้าจุ๋ม อ.ขวัญจิตร น้องนงและขวามือสุดคือคุณภูผา ตาปี หนุ่มไฟแรงแห่ง”สายธารอนุรักษ์” ทีป้าจุ๋มได้อาศัยรถกลับบ้านด้วยความสะดวกปลอดภัยค่ะ)
ป้าจุ๋มก็กลับมาถึงบ้านหลายวันแล้วโดยสวัสดิภาพและอิ่มเอมใจ
ต้องขอขอบคุณเจ้าภาพทุกท่านตลอดTripนี้ค่ะ
มีเจ้าบ่าว-เจ้าสาว คุณพ่อ-คุณแม่ทั้งเจ้าบ่าว-เจ้าสาว ญาติพี่น้องและน้องๆนักวิชาการทุกคนที่ศูนย์วิจัยพืชสวนชุมพรที่ดูแลเป็นอย่างดีทุกครั้งที่มาชุมพร
ขอบคุณคุณนายท่านรองผู้ว่าราชการจังหวัดสุราษฎร์ธานีที่ดูแลและพาป้าจุ๋มเที่ยวแบบVIPเลยทีเดียว
ขอบคุณอ.Handy น้องนง หลานWebsite และสุดท้ายคือครอบครัวคุณน้าอ.Handy ที่ได้ให้ที่พักพิงหลับนอนอย่างสบายพร้อมอาหารเช้าที่…หร้อยจังฮู้ค่ะ กราบขอบพระคุณคุณพ่อทองมาก อ.นพพร อ.ขวัญจิตรและหลานชุมพลคนดีที่น่ารัก…ขอบคุณจริงๆค่ะ
ขอบคุณคุณภูผา ตาปี อีกครั้งค่ะที่ได้ขับรถพาป้าจุ๋มมาส่งถึงบ้านด้วยความสะดวกสบายและปลอดภัยค่ะ
หวังว่าป้าจุ๋มคงจะมีโอกาสได้ตอบแทนบุญคุณท่านเหล่านี้บ้างนะคะ
สุดท้ายจริงๆที่อยากบอกคือความสบายใจที่ได้เห็นอ.Handy น้องนง หลานWebsite ที่ได้กลับไปสู่อ้อมอกอันอบอุ่นจริงๆณ.บ้านเกิดค่ะ ต่อไปนี้คงจะมีพลังใจที่จะรังสรรค์สิ่งดีๆให้บ้านเกิดตามที่ได้ตั้งใจไว้นะคะ
ขอให้ทุกท่านมีสุขภาพพลานามัยที่ดี ชีวิตมีแต่ความสุขความเจริญรุ่งเรืองค่ะ จะคิดหวังสิ่งใดก็ให้สมปรารถนาในทุกๆสิ่งตลอดไปค่ะ

« « Prev : อาสาฬหบูชา…

Next : ความรัก…. » »


ผู้ใช้ Facebook สามารถให้ความเห็นที่นี่ได้ โดยกด Like เพื่อแสดงตัว

144 ความคิดเห็น

 • #1 handyman ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 กรกฏาคม 2010 เวลา 21:11

  ขอบคุณครับ
     มาติดตามอ่านด้วยความระทึกใจ  เวลามันกระชั้นมาก ดูแลป้าได้ไม่ดีเท่าที่ควร  กำลังจะขอแก้ตัวใหม่ครับ ดีใจที่ทราบว่า วีซ่า ผ่านแล้ว
     ขอบคุณมากครับกับเวลาสั้นๆที่มีความหมาย  หลายคนยังพูดถึงป้ากันอยู่  รอบใหม่จะไม่ให้พลาดของสวยๆงามๆที่พุมเรียงครับ

 • #2 ป้าจุ๋ม ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 กรกฏาคม 2010 เวลา 21:27

  ขอบคุณอ.Handyมากค่ะ แต่ป้าจุ๋มคิดว่าทุกคนได้ดูแลป้าจุ๋มอย่างดีแล้วนะคะ

  คราวหน้านี้ป้าจุ๋มตั้งใจว่าจะออกเดินทางจากกทม.คืนวันอาทิตย์ค่ะโดยรถไฟ มีเพื่อนรักไปด้วย 1 คนค่ะ ยังไม่แน่ใจว่าจะลงที่ไหนดีคะที่ไชยาหรือสุราษฎร์? เพราะเช้านั้นต้องไปที่รพ.ต่อเลยค่ะ
  ป้าจุ๋มจองคิวที่โรงพยาบาลฯไว้ได้ช่วง วันที่ 19-23 ก.ค.นี้ค่ะ(พักที่นั่นเลยค่ะ) เพราะเป็นการเข้าcourseเพื่อสุขภาพ มีอาหารพร้อมค่ะ (คราวที่แล้วได้ลองแค่ครึ่งวันประทับใจมากค่ะ)
  ไว้ใกล้วันป้าจุ๋มจะส่งข่าวนะคะ
 • #3 อุ๊ยสร้อย ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 กรกฏาคม 2010 เวลา 22:17

  เห็นส้มโอแล้ว…อิอิ สีสวยมากนะคะ ตอนที่ยังเป็นเด็กที่บ้านจะมีต้นส้มโอ ออกผลสีคล้ายๆกันนี้ค่ะ ยายจะเอาน้ำขี้เถ้ารดบอกว่าจะทำให้หวานอร่อย และก็หวานอร่อยจริงๆด้วยค่ะ ปีหนึ่งๆ ทำรายได้พอควรเลย ตอนนั้นจำได้ว่ายายบอกว่าต้นนี้เอาพันธุ์มาจากเมืองใต้ แต่จำไม่ได้ว่ายายบอกหรือเปล่าว่าจังหวัดไหนน่ะค่ะ

  ป้าจุ๋มเดินทางบ่อยพอๆกันท่านจอมป่วนเลยนะคะ ..ไปคราวนี้จะพกมีดคู่กายไปด้วยไหมคะ ^_^

 • #4 ป้าจุ๋ม ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 กรกฏาคม 2010 เวลา 22:32

  ส้มโอที่เห็นนั้น เห็นอ.Handyบอกว่าเป็นพันธุ์ปัตตาเวียค่ะ สีสวยมากค่ะ และหวานอร่อยด้วยค่ะ สงสัยจะเป็นพันธุ์เดียวกันมั้งคะ แต่ความหวานของส้มหรือผลไม้นั้นเป็นผลโดยตรงกับธาตุอาหารที่ได้รับค่ะ

  คิดไปคิดมาป้าจุ๋มก็เดินทางบ่อยจริงๆนะคะ นี่กำลังจะไปสุราษฎร์อีก แต่ไปใต้เที่ยวนี้ตั้งใจมากค่ะ มีเพื่อนรักคอเดียวกันไปด้วย 1 คน เป็นการไปเข้าcourseเพื่อสุขภาพแบบธรรมชาติบำบัดค่ะ ไว้กลับมาจะเล่าให้ฟังค่ะ(คราวที่แล้วไปลองอยู่ครึ่งวันเลยติดใจค่ะ)
  เรื่องมีดคู่กายไม่เคยพลาดพกติดตัวตลอด(คมมาก)ไปใช้มีดที่อื่นไม่ค่อยถนัดค่ะ พกไปพกมาลืมค่ะ (ส่วนใหญ่เดินทางโดยรถยนต์ค่ะ)พอขึ้นเครื่องก็เลยเป็นเรื่องค่ะ
 • #5 bangsai ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 กรกฏาคม 2010 เวลา 0:21

  ป้าจุ๋มครับ วันนี้นั่งสัมมนากับเกษตรกรเรื่องการเพิ่มผลผลิตมันสำปะหลัง ซึ่งโครงการเราทำแปลงศึกษามา 1 ปี เอาผลมาแลกเปลี่ยนกัน น้องที่รับผิดชอบเรื่องนี้เชิญ ดร.นิลุบล ทวีกุล จากศูนย์พื้ชไร่ขอนแก่นมาเพิ่มเติมวิชาการด้วย ดร.บอกรู้จักป้าจุ๋มดีครับ ดร.นุลุบลเอาวิชาการมาให้ดีจังเลยทุกคนพึงพอใจมากครับ

 • #6 ป้าจุ๋ม ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 กรกฏาคม 2010 เวลา 8:41

  คุณบางทรายคะ…ดร.นิลุบลเป็นรุ่นน้องที่ป้าจุ๋มรักและภูมิใจมากๆอีกคนหนึ่งค่ะ เธอเป็นคนมีความรู้ดี มีความตั้งใจดี จิตใจดี  มีน้ำใจ และมองโลกในแง่ดีเสมอ

  น้องๆที่ป้าจุ๋มรักๆนี้บางครั้งป้าจุ๋มไม่รู้จะช่วยอะไรได้เพราะเธอเก่งและดีอยู่แล้วก็อาศัยเวลาไปทำบุญที่ไหนก็จะอาราธนาขอน้อมนำบุญที่ได้ทำนั้นได้มีอานิสงส์ส่งไปช่วยให้น้องๆเหล่านี้มีชีวิตที่สุขสมหวังทุกประการค่ะ
 • #7 ตาปี อนุรักษ์ (ภูผาตาปี) ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 กรกฏาคม 2010 เวลา 20:21

  ในนามกลุ่มสายธารอนุรักษ์ หมู่ที่ ๑ ต.ตะกรบ อ.ไชยา  ขอบพระคุณ อาจารย์จุ๋ม อาจารย์พิจฯและคณะอย่างยิ่ง ที่ได้ไปเยี่ยมกลุ่มฯและแบ่งบันข้อมูลเพื่อประโยชน์พี่น้องผองเพื่อนและสาธารณชนครับผม

 • #8 ป้าจุ๋ม ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 กรกฏาคม 2010 เวลา 22:03

  สวัสดีจ้าคุณภูผาตาปี…ด้วยความเต็มใจอย่างยิ่งค่ะ  เมื่อได้ไปเยี่ยม ไปพบและคุยกับกลุ่ม “สายธารอนุรักษ์”แล้วก็เกิดปิติขึ้นในใจค่ะ  และรู้สึกว่าประเทศไทยเรายังมีความหวังค่ะ  เมื่อมาเห็นความตั้งใจและความเอาจริงเอาจังของกลุ่ม “สายธารอนุรักษ์” ที่ทำเพื่อชุมชน โดยเฉพาะเป็นรุ่นใหม่ด้วยค่ะ หากทุกๆชุมชนในประเทศไทยและคนรุ่นใหม่คิดได้และทำได้อย่างนี้แล้ว  ประเทศไทยเราจะน่าอยู่ขนาดไหน???

  โดยส่วนตัวแล้วรู้สึกประทับใจผู้คนที่นี่มากๆค่ะ ทุกคนตั้งใจทำมาหากิน ไม่งอมืองอเท้ารอความช่วยเหลือจากใคร มีเกียรติ์และศักดิ์ศรีของตัวเอง เมื่อมีความพร้อมระดับหนึ่งก็คิดที่จะช่วยเหลือสังคมและส่วนรวม…อย่างนี้ซิคะต้องปรบมือให้ดังๆค่ะ.
  …..
  ขออวยพรให้สมาชิกกลุ่ม “สายธารอนุรักษ์” ทุกท่านมีแต่ความสุขความเจริญรุ่งเรืองในชีวิต จะคิดหวังสิ่งใดก็ขอให้สำเร็จและสมหวังในทุกสิ่งตลอดไปค่ะ
  ตั้งใจจะโทรฯไปหาหลายวันแล้วค่ะ แต่เลือกเวลาไม่ถูกเกรงว่าคุณภูผาฯจะกำลังยุ่งเรื่องงานเลยไม่อยากรบกวนค่ะ และอาจารย์เองก็ไม่ค่อยได้อยู่บ้านเหมือนกันค่ะ(ไปต่างจังหวัดบ่อยค่ะ)

  คืนวันอาทิตย์ที่18 นี้กำลังจะไปสุราษฎร์ฯอีกครั้งค่ะ(ตีตั๋วรถไฟแล้ว)  ตั้งใจจะไปเข้าcourseเพื่อสุขภาพ 1 อาทิตย์ค่ะ คราวที่แล้วมีเวลาได้ลองแค่ครึ่งวันรู้สึกดีมากค่ะ เที่ยวนี้เลยตั้งใจไปอยู่ทั้งอาทิตย์เลยค่ะ(ชวนเพื่อนรักไปด้วย 1 คนค่ะ)
  คุณภูผาฯได้กลับไปเยี่ยมบ้านอีกหรือยังคะ หากได้ไปขอฝากกราบคุณย่า คุณพ่อและคุณแม่ด้วยค่ะ(แกงเห็ดเผาะวันนั้นอร่อยมากๆเลยค่ะ ฝากเรียนคุณแม่ด้วย)
 • #9 handyman ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 กรกฏาคม 2010 เวลา 5:56

      แหม ป้าช่างพูดอะไรๆ แทนผมได้ดีจังเลย .. ขอบคุณมากครับ
      รู้สึกขอบคุณท่าน ภูผาตาปี อยู่ลึกๆมากมาย แต่ไม่ได้มีโอกาสบอกกล่าว หวังว่าคงได้เชื่อมโยงสิ่งดีๆที่นั่น ไปสู่อีกหลายๆที่ ซึ่งกำลังคิดเรื่อง “การพัฒนา” แต่ยังทำแบบเดิมๆ และขาดพลังครับ
     เรื่อง 18 นี้ ป้าไปรถขบวนไหนครับ และลงที่ไหน มีอะไรจะให้บริการกรุณาแจ้งด้วยครับ .. เสาร์ ผมสอนที่ชุมพรทั้งวัน  อาทิตย์ไม่มีโปรแกรมพิเศษอะไรครับ

 • #10 กลุ่มสายธารอนุรักษ์ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 กรกฏาคม 2010 เวลา 15:33

  ขอขอบพระคุณท่านอาจารย์พินิจฯและท่านอาจารย์จ๋มอีกครั้งครับ นับตั้งแต่วันที่เจอกันผมยังไม้ได้กลับบ้านที่ไชยาเลยครับเพราะ”มีงานเข้า” และวัน ๑๗-๑๘ ก.ค.นี้ ไปทำบุญที่ สีคิ้วกับญาติๆครับ และวันหยุดเข้าพรรษานี้ก็ไม่ได้กลับอีกเพราะต้องไปทำธุระกับญาติๆที่จ.ชัยนาทครับผม หากกลับบ้านไชยาเมื่อไหร่ผมจะบอกคุณย่าและคุณแม่ของผม(เรื่องที่ท่านชมว่าแกงเห็ดเพาะอร่อย)ให้ครับผม และผมขอให้กำลังใจท่านอาจารย์ทั้งสองท่านครับ  สักวันคงได้พบกันและผมคงได้แนวคิดเรื่องที่ดีๆจากท่านทั้งสองอีกเป็นแน่ครับผม

 • #11 ป้าจุ๋ม ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 สิงหาคม 2010 เวลา 17:14

  CDชุดภูผา ตาปี ของสายธารอนุรักษ์ เพราะดีและน่ารักเป็นธรรมชาติค่ะ…ชอบเพลง “หัวใจหลุดโมง”ค่ะ

 • #12 best film acting schools nyc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 ตุลาคม 2018 เวลา 12:42

  I studied in a couple of faculties for performing.

 • #13 Kaley ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 ธันวาคม 2018 เวลา 14:05

  My relatives every time say that I am killing my time here at net, but I know I am
  getting knowledge all the time by reading thes good articles.

 • #14 Summer ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 ธันวาคม 2018 เวลา 19:38

  I do not even understand how I stopped up here, but I thought this publish was once
  good. I do not recognise who you are but certainly you’re going to a well-known blogger in case you are not already.
  Cheers!

 • #15 Denis ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 ธันวาคม 2018 เวลา 21:23

  Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any suggestions would be greatly appreciated.

 • #16 vinyl fence installation lowes ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 ธันวาคม 2018 เวลา 13:57

  The typical constructing permit costs about $800.

 • #17 www.timebra.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 ธันวาคม 2018 เวลา 21:48

  The appropriate advice can save you time and money.

 • #18 Leta ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 ธันวาคม 2018 เวลา 17:32

  The suitable advice can save you money and time.

 • #19 Ara ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 ธันวาคม 2018 เวลา 4:50

  I’ll right away take hold of your rss as I can’t
  find your e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you have any? Kindly allow me realize so that I could subscribe.
  Thanks.

 • #20 Arron ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มกราคม 2019 เวลา 11:07

  I could not refrain from commenting. Perfectly written!

 • #21 Cristina ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มกราคม 2019 เวลา 23:47

  Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thanks for providing these details.

 • #22 brazil flag gif ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มกราคม 2019 เวลา 16:29

  Hey just wanted to give you a quick heads up and
  let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 • #23 Daniel Dantas ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 มกราคม 2019 เวลา 4:03

  For the reason that the admin of this web site is working, no
  doubt very quickly it will be well-known, due to its quality contents.

 • #24 Franziska ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 มกราคม 2019 เวลา 21:53

  An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I do believe that you ought to publish more about this subject, it may not be
  a taboo subject but generally people don’t speak about these subjects.
  To the next! Many thanks!!

 • #25 Alethea ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 มกราคม 2019 เวลา 7:45

  Appreciate the recommendation. Will try it out.

 • #26 brazilian steakhouse des moines ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 มกราคม 2019 เวลา 21:07

  For most up-to-date news you have to visit world wide web and on the
  web I found this site as a finest web site for hottest updates.

 • #27 Donny ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 มกราคม 2019 เวลา 22:15

  Wow, marvelous blog structure! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you make blogging look easy. The full look of your web site is excellent,
  as well as the content material!

 • #28 Bette ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 กุมภาพันธ 2019 เวลา 8:19

  May I simply just say what a comfort to discover someone who genuinely knows what they’re discussing
  online. You definitely realize how to bring a problem to light and
  make it important. A lot more people really need to read this and understand this side of
  your story. It’s surprising you aren’t more popular since you definitely possess the gift.

 • #29 Geneva ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 กุมภาพันธ 2019 เวลา 7:40

  Schwab Intelligent Portfolios invests in Schwab ETFs.

 • #30 Rachelle ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 กุมภาพันธ 2019 เวลา 12:50

  Buyers do pay direct and oblique prices.

 • #31 Elias ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 กุมภาพันธ 2019 เวลา 5:35

  This is very fascinating, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and sit up for in the hunt for extra of your magnificent
  post. Additionally, I’ve shared your web site in my social networks

 • #32 Katherin ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กุมภาพันธ 2019 เวลา 7:24

  Good way of telling, and pleasant paragraph to take data on the
  topic of my presentation subject, which i am going to convey in school.

 • #33 Valentina ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 กุมภาพันธ 2019 เวลา 1:44

  Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways,
  just wanted to say excellent blog!

 • #34 Ernestine ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 กุมภาพันธ 2019 เวลา 5:08

  I simply couldn’t depart your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person supply for your visitors?
  Is gonna be again steadily in order to inspect new posts

 • #35 Abbie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มีนาคม 2019 เวลา 0:08

  Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
  how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable
  deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 • #36 Matthew Linklater ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 มีนาคม 2019 เวลา 14:39

  You are so cool! I don’t believe I have read something like that before.

  So great to discover someone with some original thoughts on this issue.
  Really.. thanks for starting this up. This web
  site is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality!

 • #37 Bertie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มีนาคม 2019 เวลา 23:05

  I am truly thankful to the holder of this web page who has shared this wonderful article at
  at this time.

 • #38 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 มีนาคม 2019 เวลา 22:56

  I relish, result in I discovered exactly what I used to
  be taking a look for. You have ended my four day lengthy hunt!
  God Bless you man. Have a great day. Bye

 • #39 http://tinyurl.com/y5jb3zpx ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 18:34

  You’ve made some really good points there. I looked on the web to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 • #40 Teddy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 มีนาคม 2019 เวลา 11:09

  I absolutely love your website.. Great colors & theme. Did you create this site yourself?
  Please reply back as I’m looking to create my very own site and would like to know where
  you got this from or exactly what the theme is named.
  Thanks!

 • #41 http://tinyurl.com/yxlhzkz3 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 มีนาคม 2019 เวลา 6:54

  I always used to read paragraph in news papers but now as I am a user of
  web so from now I am using net for articles, thanks to web.

 • #42 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 มีนาคม 2019 เวลา 21:25

  We absolutely love your blog and find many of your post’s to be just what I’m looking for.
  can you offer guest writers to write content for you
  personally? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on some of the subjects you write regarding here.
  Again, awesome website!

 • #43 http://tinyurl.com/y2gkzvqx ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 มีนาคม 2019 เวลา 3:29

  You really make it appear so easy together with your presentation however
  I in finding this matter to be really something which I believe I’d by no means understand.
  It seems too complex and extremely broad for me.
  I am taking a look forward in your next post, I’ll try to get the cling of it!

 • #44 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มีนาคม 2019 เวลา 8:24

  Good post however , I was wanting to know if you could
  write a litte more on this subject? I’d be very grateful
  if you could elaborate a little bit more. Thank you!

 • #45 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มีนาคม 2019 เวลา 17:53

  It’s very easy to find out any topic on net as
  compared to textbooks, as I found this piece of writing at this web page.

 • #46 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 4:17

  Wow, amazing blog structure! How long have you been running a
  blog for? you made blogging glance easy. The total look of your site is wonderful,
  as smartly as the content material!

 • #47 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 22:48

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of
  this your broadcast provided bright clear idea

 • #48 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 มีนาคม 2019 เวลา 8:20

  It’s remarkable in support of me to have a web page, which is helpful in favor of my knowledge.

  thanks admin

 • #49 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 มีนาคม 2019 เวลา 12:52

  hello!,I like your writing very a lot! share we keep up a correspondence more about your article on AOL?
  I need a specialist on this area to solve my problem.
  Maybe that’s you! Looking ahead to see you.

 • #50 Victorina ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 มีนาคม 2019 เวลา 16:54

  In fact no matter if someone doesn’t be aware of then its up to other viewers that they
  will help, so here it takes place.

 • #51 Gregg ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 มีนาคม 2019 เวลา 10:03

  Hey there, You’ve done an excellent job. I will certainly digg it and
  personally suggest to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

 • #52 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 เมษายน 2019 เวลา 4:32

  If you want to improve your familiarity just keep visiting this web site and be updated
  with the most up-to-date gossip posted here.

 • #53 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 เมษายน 2019 เวลา 7:33

  Currently it sounds like BlogEngine is the best blogging platform available right now.

  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 • #54 Anneliese ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 เมษายน 2019 เวลา 1:40

  Pretty part of content. I just stumbled upon your web
  site and in accession capital to say that I get in fact loved account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing in your feeds and even I success
  you get entry to constantly quickly.

 • #55 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 เมษายน 2019 เวลา 6:40

  When some one searches for his required thing, so he/she needs to be available that in detail,
  so that thing is maintained over here.

 • #56 Fay ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 0:42

  At this time it looks like Expression Engine is the preferred blogging platform
  out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 • #57 Claribel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 21:04

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am experiencing difficulties with your RSS.
  I don’t understand the reason why I am unable to join it.
  Is there anyone else having identical RSS problems? Anybody who knows the answer will you
  kindly respond? Thanks!!

 • #58 Lamont ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2019 เวลา 6:30

  Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if
  it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My
  iPad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with
  someone!

 • #59 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 22:44

  It’s not my first time to pay a quick visit this web page, i am browsing this website dailly and obtain pleasant data
  from here daily.

 • #60 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 เมษายน 2019 เวลา 10:02

  Hello! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!

  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all
  your posts! Carry on the superb work!

 • #61 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 เมษายน 2019 เวลา 0:00

  I just like the valuable information you supply in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again right here
  frequently. I’m reasonably certain I will be informed lots of new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 • #62 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 เมษายน 2019 เวลา 2:26

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically
  tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 • #63 Maya ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 เมษายน 2019 เวลา 22:12

  It’s going to be ending of mine day, however before end I am reading this great article to improve my
  experience.

 • #64 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 เมษายน 2019 เวลา 14:57

  I am sure this piece of writing has touched all the internet users, its really really good post on building up new
  blog.

 • #65 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 22:21

  I am not positive where you’re getting your information, but good topic.
  I needs to spend a while finding out more or understanding more.
  Thank you for excellent information I was looking for this information for my mission.

 • #66 Leonardo Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 22:56

  I have been surfing online more than 2 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good
  content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 • #67 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 4:12

  Thanks very nice blog!

 • #68 Louie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 2:50

  I am regular reader, how are you everybody? This article posted at this website
  is genuinely fastidious.

 • #69 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 4:24

  I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!

 • #70 http://tinyurl.com/y4bhxog9 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 22:23

  Hello, i feel that i saw you visited my blog thus i got here to go back the favor?.I’m attempting to in finding things to improve my web site!I assume
  its ok to use some of your concepts!!

 • #71 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 23:51

  Heya! I know this is sort of off-topic however I needed to ask.
  Does managing a well-established blog like yours require a massive amount work?
  I am completely new to writing a blog however I do
  write in my journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I can share my personal experience
  and thoughts online. Please let me know if you have any suggestions or tips
  for brand new aspiring blog owners. Thankyou!

 • #72 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 2:10

  Hello, I log on to your blogs like every week. Your writing
  style is awesome, keep it up!

 • #73 Diego ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 4:57

  What’s up it’s me, I am also visiting this web site on a regular basis, this
  site is truly nice and the users are genuinely sharing good thoughts.

 • #74 Heath ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 6:23

  Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it ;)
  I am going to come back yet again since i have book-marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 • #75 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 18:54

  Appreciate this post. Will try it out.

 • #76 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 8:10

  Hey There. I discovered your blog the use of msn. That is an extremely neatly written article.

  I’ll be sure to bookmark it and return to learn extra of
  your helpful info. Thanks for the post. I will definitely return.

 • #77 Charlene ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2019 เวลา 2:18

  If some one needs to be updated with newest technologies then he must be
  pay a quick visit this site and be up to date every day.

 • #78 Shanon ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2019 เวลา 4:06

  Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are
  you using for this website? I’m getting tired of Wordpress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of
  a good platform.

 • #79 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2019 เวลา 5:53

  This text is invaluable. When can I find out more?

 • #80 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 0:32

  This web site definitely has all the information I wanted
  concerning this subject and didn’t know who to
  ask.

 • #81 http://tinyurl.com/yytnaf3w ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 17:42

  After checking out a number of the articles on your website, I
  truly appreciate your technique of writing a blog.
  I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.

  Please visit my website too and tell me your opinion.

 • #82 Carlos Magno Nunes Barcelos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2019 เวลา 1:53

  Hello! Someone in my Myspace group shared this website with us so I
  came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this
  to my followers! Fantastic blog and excellent design.

 • #83 bit.ly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2019 เวลา 8:32

  I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters
  and bloggers made good content as you did, the
  internet will be a lot more useful than ever before.

 • #84 http://bit.ly/2GGuFO3 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2019 เวลา 22:42

  Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am experiencing difficulties
  with your RSS. I don’t know why I am unable to join it.
  Is there anybody else getting the same RSS problems?
  Anybody who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

 • #85 Mohammad ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 0:38

  What’s up mates, how is the whole thing, and what you would like to say
  on the topic of this article, in my view its in fact awesome in favor of me.

 • #86 Linnea ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 1:29

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact
  was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you!
  By the way, how can we communicate?

 • #87 Meri ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 14:24

  Truly no matter if someone doesn’t understand after that its
  up to other people that they will help, so here
  it occurs.

 • #88 Madelaine ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 1:09

  Ahaa, its good discussion on the topic of this piece of writing
  here at this website, I have read all that, so at this time me also
  commenting here.

 • #89 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 7:31

  Quality content is the key to attract the users to visit the
  site, that’s what this web page is providing.

 • #90 Wilfred ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤษภาคม 2019 เวลา 4:51

  It’s truly a nice and useful piece of information.
  I’m satisfied that you just shared this useful info with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 • #91 Hans ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:44

  I go to see day-to-day a few sites and sites to read content, except this blog presents feature based
  writing.

 • #92 Klefer ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤษภาคม 2019 เวลา 13:46

  I could not refrain from commenting. Very well written!

 • #93 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤษภาคม 2019 เวลา 18:19

  Hello friends, its impressive piece of writing concerning teachingand completely explained, keep it
  up all the time.

 • #94 Klefer ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤษภาคม 2019 เวลา 22:41

  Greetings! Very useful advice within this post! It
  is the little changes which will make the largest changes.
  Thanks for sharing!

 • #95 Jamal ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 2:40

  This is really attention-grabbing, You are an excessively professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and look ahead to in quest of more of your magnificent post.
  Additionally, I have shared your site in my social networks

 • #96 Christy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 15:05

  This is a topic that’s near to my heart… Thank you!

  Exactly where are your contact details though?

 • #97 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 11:22

  What’s up all, here every person is sharing such familiarity, thus it’s nice to
  read this website, and I used to visit this weblog daily.

 • #98 Sherri ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤษภาคม 2019 เวลา 14:46

  Thanks for sharing your thoughts about ig. Regards

 • #99 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤษภาคม 2019 เวลา 17:10

  Generally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that
  this write-up very compelled me to take a look at and do it!
  Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great post.

 • #100 Domenic ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 16:30

  Oh my goodness! Impressive article dude!

  Thanks, However I am going through problems with your RSS.
  I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anyone else having the same RSS issues?
  Anyone that knows the answer will you kindly respond?

  Thanks!!

 • #101 Bonita ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:02

  Hello, i think that i saw you visited my site thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my
  site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 • #102 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:51

  Greetings! Very useful advice in this particular article!

  It is the little changes which will make the biggest changes.
  Many thanks for sharing!

 • #103 Rolland ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:57

  I read this post completely on the topic of the comparison of newest and preceding technologies, it’s remarkable
  article.

 • #104 Anton ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 6:03

  I do not even understand how I ended up right
  here, but I assumed this publish was good. I do not recognize
  who you might be however certainly you are going to a famous blogger if you happen to
  are not already. Cheers!

 • #105 Denny ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 7:39

  Schwab Clever Portfolios invests in Schwab ETFs.

 • #106 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:24

  Wow! In the end I got a webpage from where I can really take valuable
  data regarding my study and knowledge.

 • #107 Angie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 พฤษภาคม 2019 เวลา 22:08

  Investors do pay direct and oblique costs.

 • #108 http://tinyurl.com/y3845azp ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2019 เวลา 4:36

  Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized
  it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll
  be bookmarking and checking back often!

 • #109 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2019 เวลา 13:58

  I every time used to study piece of writing in news papers but now
  as I am a user of internet therefore from now I am using net
  for content, thanks to web.

 • #110 Consuelo ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2019 เวลา 18:12

  I like the valuable information you supply on your
  articles. I will bookmark your weblog and take a
  look at once more here regularly. I’m slightly certain I
  will be told lots of new stuff right here! Good luck for
  the following!

 • #111 Olga ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 พฤษภาคม 2019 เวลา 20:18

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 • #112 Mauricio ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2019 เวลา 21:45

  Its not my first time to visit this web page, i am browsing this site dailly and obtain pleasant facts from here daily.

 • #113 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 พฤษภาคม 2019 เวลา 9:27

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you finding the
  time and energy to put this content together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving
  comments. But so what, it was still worth it!

 • #114 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 พฤษภาคม 2019 เวลา 0:15

  Hi to every body, it’s my first pay a quick visit of this web site; this blog carries awesome and truly excellent stuff in favor
  of readers.

 • #115 Dannielle ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:59

  Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you
  if that would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

 • #116 Pearline ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 20:01

  This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader
  entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.

  I really loved what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

 • #117 bit.ly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 มิถุนายน 2019 เวลา 9:15

  I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve
  hit the nail on the head. The problem is something that not enough men and women are speaking intelligently
  about. I’m very happy that I found this in my hunt for something relating to
  this.

 • #118 Ludie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กรกฏาคม 2019 เวลา 5:11

  I every time used to study piece of writing in news papers but now
  as I am a user of internet so from now I
  am using net for posts, thanks to web.

 • #119 Melodee ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กรกฏาคม 2019 เวลา 18:46

  Howdy! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my good
  old room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a
  good read. Thank you for sharing!

 • #120 Doris ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 กรกฏาคม 2019 เวลา 13:51

  This post offers clear idea in support of the new people
  of blogging, that genuinely how to do blogging and site-building.

 • #121 Mel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 กรกฏาคม 2019 เวลา 15:29

  Hmm is anyone else encountering problems with
  the images on this blog loading? I’m trying to
  find out if its a problem on my end or if it’s the
  blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 • #122 Dwayne ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 กรกฏาคม 2019 เวลา 21:51

  It’s genuinely very complex in this full of activity life to listen news on TV,
  so I just use the web for that reason, and take
  the hottest information.

 • #123 Thurman ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 กรกฏาคม 2019 เวลา 13:03

  I delight in, cause I found just what I used to be having a look for.
  You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great
  day. Bye

 • #124 Kathryn ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กรกฏาคม 2019 เวลา 1:02

  I think the admin of this web page is really working hard
  for his web page, for the reason that here every stuff is quality based material.

 • #125 Charolette ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 กรกฏาคม 2019 เวลา 12:56

  excellent issues altogether, you just received a logo new reader.
  What might you suggest about your submit that you just made some days ago?
  Any sure?

 • #126 Hassie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 กรกฏาคม 2019 เวลา 10:52

  Hey There. I found your blog using msn. This is
  a really well written article. I will be sure to bookmark it
  and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will certainly return.

 • #127 Christy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 กรกฏาคม 2019 เวลา 2:21

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and
  now each time a comment is added I get four e-mails with the
  same comment. Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks!

 • #128 Rosemarie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 สิงหาคม 2019 เวลา 11:13

  Simply wish to say your article is as amazing.
  The clearness on your publish is just great and that i could assume you’re a professional on this subject.
  Well along with your permission allow me to grasp your RSS
  feed to keep up to date with coming near near post.

  Thank you a million and please keep up the gratifying work.

 • #129 Rosemary ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 สิงหาคม 2019 เวลา 15:54

  Hello i am kavin, its my first time to commenting anywhere,
  when i read this post i thought i could also create comment due to this sensible post.

 • #130 Carlton ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 สิงหาคม 2019 เวลา 18:03

  Thanks , I’ve just been looking for info approximately this subject
  for a while and yours is the best I have discovered till now.
  But, what in regards to the bottom line?
  Are you certain concerning the supply?

 • #131 Carl ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 กันยายน 2019 เวลา 19:52

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to
  my Google account. I look forward to brand new
  updates and will talk about this site with my Facebook group.

  Chat soon!

 • #132 hi ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 ตุลาคม 2019 เวลา 19:38

  Undeniably consider that which you said. Your favourite justification seemed to
  be at the web the simplest thing to have in mind of. I say to you, I
  certainly get irked while people think about issues that they
  just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and
  also defined out the whole thing without having side effect
  , people could take a signal. Will likely be again to get more.
  Thanks

 • #133 plenty of fish dating site ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 พฤศจิกายน 2019 เวลา 11:32

  Nice blog right here! Additionally your web site rather
  a lot up fast! What host are you using? Can I get your
  associate link on your host? I wish my website loaded
  up as fast as yours lol

 • #134 on coconut oil ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 พฤศจิกายน 2019 เวลา 6:16

  Hi there, this weekend is pleasant in favor of me,
  because this time i am reading this fantastic informative article
  here at my residence.

 • #135 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 พฤศจิกายน 2019 เวลา 17:06

  Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts
  and I am waiting for your further write ups thanks once again.

 • #136 quest bars cheap coupon twitter ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 ธันวาคม 2019 เวลา 2:08

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this
  article and the rest of the website is very good.

 • #137 http://sinnedbeyondhelp.tumblr.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 ธันวาคม 2019 เวลา 11:48

  I have been surfing online more than 4 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as
  you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 • #138 asksylphoflight.tumblr.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 ธันวาคม 2019 เวลา 21:33

  It is not my first time to pay a quick visit this web site,
  i am browsing this website dailly and obtain good data from here everyday.

 • #139 sling tv ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มกราคม 2020 เวลา 4:28

  Heya are using Wordpress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my
  own. Do you require any html coding knowledge to
  make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 • #140 sling tv ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 มกราคม 2020 เวลา 12:54

  Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It will always be interesting to read through content from other writers and practice a little something
  from other web sites.

 • #141 Clifford ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 กุมภาพันธ 2020 เวลา 10:58

  Hi! I simply would like to give you a big thumbs up for the great info you have here on this post.
  I am returning to your site for more soon.

 • #142 u.ohak.eu ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 กุมภาพันธ 2020 เวลา 10:40

  Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
  months of hard work due to no back up. Do
  you have any solutions to prevent hackers?

 • #143 http://uttoxeter.2day.uk ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 กุมภาพันธ 2020 เวลา 22:46

  I like the helpful information you provide to your
  articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at again here frequently.
  I am quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here!
  Good luck for the following!

 • #144 huizen-espana.nl ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กุมภาพันธ 2020 เวลา 11:56

  Nice blog right here! Additionally your website a lot up fast!
  What web host are you the usage of? Can I get
  your affiliate hyperlink for your host? I desire my web
  site loaded up as fast as yours lol


แสดงความคิดเห็น

ท่านอยากจะเข้าระบบหรือไม่


*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word


Main: 0.37437009811401 sec
Sidebar: 1.789235830307 sec