อันเนื่องมาจาก “ชาร์ตแแบตฯ”

โดย ป้าจุ๋ม เมื่อ 5 กรกฏาคม 2010 เวลา 23:40 ในหมวดหมู่ ไม่ได้จัดหมวดหมู่ #
อ่าน: 3364

ป้าจุ๋มได้มีโอกาสไป “ตามดูการเจริญเติบโตของต้นเอกมหาชัย”เมื่อวันเสาร์ที่ 3 ก.ค.ที่ผ่านมานี้นับว่าเป็น “ความจริงที่ได้ดั่งตั้งใจหวัง” อีกครั้งของป้าจุ๋มค่ะ

เป็นการไปที่ไม่ได้มีการวางแผนล่วงหน้าไว้ก่อนเลยค่ะ ก็ไม่คิดว่าจะได้ไป เพราะก่อนหน้านี้เพิ่งขอvisa ไปสุราษฎร์ฯอีก 8 วันผ่านฉลุยด้วยค่ะ(ทั้งๆที่เพิ่งกลับมาค่ะ)  คิดว่าคงเป็นด้วยบารมีของ “ท่านพระครูบาชัยวงศาพัฒนา”ค่ะ เพราะเมื่อไปครั้งแรกได้ไปกราบสรีระท่านที่คงสภาพเดิมไม่เน่าเปื่อย(มีการปิดทองทั่วสรีระ) ห่มจีวรและบรรจุร่างท่านไว้ในโลงแก้วประดับทองและอัญมณีแท้ อย่างสวยงามและวิจิตรตระการตามากค่ะ และตั้งอยู่ในวิหารพระเมืองแก้วที่งดงามมากอีกเช่นกันค่ะ

ที่กล่าวว่าได้มาด้วยบารมีของท่านพระครูบาชัยวงศาฯนั้น ก็มีเหตุผลมาจากเมื่อปีที่แล้วที่มากราบขอพรท่านนั้น หนึ่งในพรนั้นคือ “ขอให้ท่านช่วยให้โอกาสลูกได้กลับมากราบและร่วมทำบุญที่วัดแห่งนี้อีกตามโอกาสอันสมควรด้วย” เพราะหลังจากได้ทราบประวัติของท่านจากคุณอมรา พวงชมพู  ที่เป็นโยมอุปถัมป์หลักของวัดนี้ตลอดมา ป้าจุ๋มก็เกิดความศรัทธาในพระครูบาชัยวงศาฯมากเช่นกันค่ะ

พระมหาธาตุเจดีย์ศรีเวียงชัย(ชเวดากองเมืองไทย) วิหารพระเมืองแก้ว

พระพุทธรูปปางเปิดโลกเป็นพระประธานและร่างของพระครูบาชัยวงศาพัฒนาในโลงแก้ว

อัญมณีที่ประดับฐานโลงแก้วอย่างงดงาม   มีรูปปั้นวัวตรงฐานใต้แจกัน(ท่านเกิดปีฉลูค่ะ)

วัดพระบาทห้วยต้ม   เป็นวัดประจำหมู่บ้านของชนชาวเขาเผ่าปากะยอพระบาทห้วยต้ม เป็นวัดที่ใหญ่ที่สุดในอ.ลี้ค่ะ อยู่ห่างจากตัวอำเภอประมาณ 9 ก.ม. จัดว่าเป็นวัดที่มีความวิจิตรสวยงามมากอีกแห่งค่ะ พระที่นี่ท่านฉันมังสะวิรัติค่ะเช่นเดียวกับชาวปากะยอ

สำหรับการตามดูการเจริญเติบโตของต้นเอกมหาชัยในครั้งนี้น้องอารามพาเข้าด้านหลังเลยเพื่อผ่านแนวถนนที่เราปลูกกัน เมื่อไปถึงบริเวณนั้นเสียงคนในรถก็อื้ออึงด้วยความตื่นเต้นที่เห็นเจ้าต้นเอกมหาชัยของเรานั้น สามารถรอดตายจากความแห้งแล้งและอากาศร้อนอันหฤโหดในปีนี้ได้ เรียกว่าโตได้ดีทีเดียวค่ะ(ได้ข่าวมาก่อนหน้านี่ว่าตายมาก ทำให้ทุกคนกังวลใจค่ะ) แต่พอไปเห็นเขาเติบโตได้กว่าที่คาดไว้จริงๆ(ส่วนที่เห็น) ก็ไม่แน่ใจว่าข่าวที่ว่าตายมากนั้นประเมินนับเริ่มต้นจากตัวเลขไหน หากประเมินจากปริมาณต้นกล้าที่เอาไปจำนวน 2,000 ต้นนั้น ก็นับว่าเหลือไม่ถึงครึ่งค่ะ เพราะตามแนวถนนที่เห็นนั้นน่าจะมีประมาณ500-700 ต้นเท่านั้นค่ะ แต่ดูแล้วตามสองข้างถนนที่เราเห็นก็นับว่าไม่ขี้เหร่นักค่ะ หากปีนี้ได้รับฝนอีกเต็มที่ก็คงไม่มีอะไรน่าเป็นห่วง คาดว่าอีก 2-3 ปีคงจะเห็นแนวถนนที่สวยงามได้ค่ะ

ป้าจุ๋มกับคุณLogosมาปลูกตรงหัวโค้งถนนเพื่อไว้เป็นreference 2 ต้น  แต่พบเพียงต้นเดียวค่ะ ก็ดีใจค่ะ ยอดสีทองด้วย เลยให้น้ำหน่อยและเอาเปลือกแตงโมคลุมดินเพื่อช่วยรักษาความชื้นไว้ได้บ้างค่ะ

ต้นในหลุมข้างถนนยืนเทียบให้ดูจะได้ประเมินความสูงได้ค่ะ หลุมที่คุณอมราและครูบาปลูกหลุมแรกก็โตดีค่ะ

หลังจากดูตามสองข้างทางแล้วก็พากันเข้าไปดูในโครงการหลวงฯที่พวกเราไปช่วยกันปลูกไว้ค่ะ พอไปถึงต่างคนต่างก็วิ่งเข้าหาต้นของตัวเอง ที่ี่นี่ป้าจุ๋มกับน้องเบิร์ดช่วยกันปลูกไว้ 1 ต้น ค่ะ คุณLogos น้องสร้อย  น้องครูอึ่ง น้องอึ่งอ๊อบ ปลูกคนละต้น ส่วนน้องนิดไม่ได้ปลูกตรงนี้เพราะบ่ายวันนั้นต้องรีบเดินทางต่อค่ะ

นี่แน่ต้นที่ผมปลูกจำได้… ยอดสีทองด้วย เจ้าไม้เลื้อยนี่มาปีนทำไม ต้องกำจัดออกให้หมด…ได้ค่ะคุณคอนฯขา…เดี๋ยวนิดช่วยค่ะ นี่แน่ออกไป ออกไป อย่ามาปีนต้นนี้อีกน๊ะ..ว่าแล้วน้องนิดก็นั่งพับเพียบอย่างดีช่วยดึงวัชพืชที่เป็นเถาๆทีมาพันต้นเอกมหาชัยออกจนหมดเลยค่ะ เจ้าของต้นดีจ๋าย… ดีจาย…ขอบคุณ…ขอบคุณครับน้องนิด

ต้นนี้หนูปลูกค่ะ…ป้าจุ๋มขา                  ต้นนี้อ๊อบปลูกจ้าป้าจ๋า…สมบูรณ์เหมือนคนปลูกเลย

น้องเบิร์ดจ๋า…ต้นนี้ที่เราช่วยกันปลูกจ้า  ก่อนกลับก็ถ่ายรูปหน้าบานร่วมกันไว้เป็นที่ระลึกค่ะ

หลังจากบรรลุเป้าประสงค์ทุกอย่างแล้ว…ทุกคนก็พร้อมเดินทางกลับด้วยความอิ่มเอมใจ เพื่อมาdinnerที่เชียงใหม่ค่ะ นัยว่าจะเป็นการเลี้ยงฉลองวันเกิดย้อนหลังให้ป้าจุ๋ม น้องครูอึ่ง(เหล่าคนโชคดีที่เกิดเดือนมิถุนายน) และเลี้ยงล่วงหน้าให้น้องนิดและหมอตาค่ะ อาหารอร่อย บรรยากาศดีมากค่ะ  ก็ขอให้เจ้าภาพจงเจริญค่ะ หากวันหน้าจะเชิญมาอีกก็ขอให้เจ้าภาพยิ่งเจริญค่ะ ป้าจุ๋มขอขอบคุณเจ้าภาพทุกท่านตลอดงานที่ตามดูต้นเอกมหาชัยในครั้งนี้ค่ะ

ความจริงในวันเดินทางไปวัดพระบาทห้วยต้ม เราได้ไปไหว้พระที่วัดจามเทวี วัดพระธาตุศรีจอมทองด้วยค่ะ(อันนี้ตามคำขอของคนเกิดปีชวดค่ะ) แต่มีหลายท่านได้รายงานแล้วป้าจุ๋มก็ขอให้ไปตามอ่านปะติดปะต่อเองนะคะ tripนี้จัดว่าพิเศษจริงๆค่ะ(อย่างน้อยสำหรับป้าจุ๋มค่ะ)  ไปเที่ยววัดแต่ละแห่งก็เป็นวัดที่สวยน่าไปทั้งนั้นค่ะ  และที่แปลกคือวันนั้นพวกเราไม่ต้องใส่หมวก ไม่ต้องใช้ร่มเลย เพราะยามบ่ายที่แดดเปรี้ยงๆอย่างนั้น  พอทีมเราไปถึงวัดก็มีก้อนเมฆมาบังแดดให้เสียงั้นค่ะ(แปลกแต่จริงค่ะ เป็นเช่นนี้ทุกวัดค่ะ)

ที่หน้าวัดพระธาตุศรีจอมทองค่ะ(แดดร่มลมตกพอดีค่ะ)

ครั้งนี้ป้าจุ๋มไป 2 คืนค่ะก็ได้นอนที่ลำพูนทั้ง 2 คืนค่ะ ป้าจุ๋มนอนที่โรงเรียนมงคลวิทยาค่ะ นอนกับน้องคุณครูอึ่งค่ะ ได้รับความสะดวกสบายมากๆ นอนหลับสบายทั้ง 2 คืนค่ะ

มีคำกล่าวว่าใครได้นอนลำพูน 1คืน อายุยืน 1 ปี (ครั้งนี้ป้าจุ๋มได้นอน 2 คืนค่ะ) แต่ป้าจุ๋มคิดว่าน่าจะอายุยืนมากกว่านั้นค่ะ เพราะนอกจากได้นอน 2 คืนแล้ว ป้าจุ๋มยังได้กินอาหารพิเศษ(เมนูพิเศษ) โดยแม่ครัวและพ่อครัวพิเศษอีกค่ะ  ก็เลยยิ่งทำให้ป้าจุ๋มได้อะไรมากกว่าคนที่ไปนอนเฉยๆไม่ได้กินเมนูพิเศษแน่ๆค่ะ…อิอิ

ที่ว่าเมนูพิเศษนั้นคืออาหารที่ปรุงนั้นเก็บสดจากต้นในสวนครัวรอบๆบ้านนั่นแหละค่ะ ผักปลอดสารพิษทุกชนิดค่ะ วิตามินเกลือแร่อยู่ครบถ้วนเพราะสดจริงๆค่ะ อร่อยมากค่ะ ก็จะไม่ให้อร่อยได้อย่างไรคะ พ่อครัว แม่ครัวได้ตั้งใจปรุงอย่างดี ทำไป ยิ้มไป ป้าจุ๋มว่าอร่อยมากตรงนี้เองค่ะ อย่างนี้ไม่เรียกเมนูพิเศษได้อย่างไร?

วันแรกคุณครูใหญ่ลงมือเองค่ะ                                  วันที่ 2 พ่อครัวคุณครูอารามค่ะ

ดูเอาก็แล้วกันค่ะ แต่ละมื้อ ไม่อร่อยได้อย่างไร เช้าวันแรกเป็นฝีมือคุณครูใหญ่ค่ะ มีไข่เจียว หมกไก่และไก่ทอดค่ะกินกับข้าวเหนียวห่อใบตองกล้วยยิ่งดูน่ากินไปกันใหญ่

ส่วนเช้าวันที่ 2 ฝีมือคุณครูอารามค่ะ มียำยอดมะขาม แกงผักรวมเพื่อสุขภาพ  น้ำพริกข่าสด ต้มเห็ดเผาะ และไก่ทอดกินกับข้าวเหนียวห่อใบตองฯเช่นกันค่ะ ขอโปรดป้าจุ๋มทั้งนั้นค่ะ

พาป้าจุ๋มไปดูต้นลองกองที่กำลังออกลูกมา 1ช่อค่ะ มะนาวก็มีลูกเต็มต้นค่ะ เช้าวันแรกคุณครูใหญ่ลงมือเองค่ะ

เช้าก่อนกลับคุณครูอารามภูมิใจเสนอULEMที่ดัดแปลงจากที่พี่ชายที่แสนรัก(คุณLogos)ที่ได้แนะนำความคิดมาค่ะ(ดูท่าทางต่างก็ภูมิใจค่ะ)   ป้าจุ๋มก็ขอชื่นชมว่าคุณครูอารามทำได้ดีมากค่ะ คงต้องขอนำเอาความคิดมาดัดแปลงULEMที่บ้านบ้างค่ะ

ป้าจุ๋มได้ไปและกลับมาถึงบ้านเรียบร้อยแล้วค่ะ ได้รับความสุขและอิ่มเอมใจมาเต็มที่เลยค่ะ ป้าจุ๋มหวังว่าน้องๆทุกท่านที่ได้ร่วมขบวนไปด้วยกันในครั้งนี้คงได้รับความสุขและอิ่มเอมใจเช่นกันนะคะ อย่างนี้เรียกได้ว่า”เป็นการได้ชาร์ตแบตอย่างดีทีเดียวค่ะน้องสร้อย”…อิอิ  คิดถึงทุกท่านค่ะ หวังว่าวันหลังคงมีโอกาสได้ไปร่วมชาร์ตแบตด้วยกันอีกนะคะ…

หวานใจป้าจุ๋มก่อนจะออกวิ่งทางไกลก็จะมาชาร์ตแบตแบบนี้ค่ะน้องสร้อย…อิอิ

« « Prev : ผลงานQuiltชิ้นที่ 2

Next : ก้อนหินก้อนนั้น… » »


ผู้ใช้ Facebook สามารถให้ความเห็นที่นี่ได้ โดยกด Like เพื่อแสดงตัว

133 ความคิดเห็น

 • #1 อุ๊ยสร้อย ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 กรกฏาคม 2010 เวลา 9:16

  อิอิ….เห็นรูปท้ายบันทึกแล้ว..ตาร้อนฉับพลัน…

  ป้าจุ่มขา…ที่ขำกันกับน้านิดคือ ต้นไม้เลี้อยเธอก็สุดแสนจะรู้ว่าจะไปเลี้อยต้นไหน
  ต้นอื่นก็ไม่มี้ ไม่มี มีแต่ต้นของคุณคอนเธอที่ไม้เลี้อยยังพัวพัน…เฮ้อ รังสีออร่าของคนปลูกแรงไปถึงต้นไม้เลย

  ขำ ขำ

 • #2 handyman ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 กรกฏาคม 2010 เวลา 11:41
  •   อยากไปชาร์จบ้าง แต่ก็ยุ่งอย่างที่ป้าไปเห็นนั่นแหละ ทำไงดี
  •   แจ้งข่าวว่า  ส้มโอลูกเล็กๆ 2 ลูกที่เหลือ ต่างเหี่ยวและทิ้งตัวเองหล่นลงมาหมดเลย ในวันรุ่งขึ้น
  •   ต้นมันคงดีใจว่าได้ทำหน้าที่สำคัญแล้ว คือให้ผลผลิต “ผลเดียว” ตอบแทนการช่วยกำจัดกาฝาก  และรดน้ำเขามาตั้งแต่เดือนเมษา .. ถ้าป้าไม่ไป อาจเน่าคาต้นก็ได้
 • #3 สุวรรณา ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 กรกฏาคม 2010 เวลา 12:11

  น้องมาอ่านตื้นตันใจไม่สามารถบรรยายด้วยคำพูดได้ ปลื้มใจทุกอย่าง ร่วมกิจกรรมกับชาวเฮเราแล้วมันใช่ในตัวเราเลยค่ะ สงสารต้นไม้คุณคอนค่ะ วัชพืชชอบมาเกาะเกี่ยวเชียว ต้นอื่นก็ไม่มีจ้ะ อิอิ  ขอบคุณป้าจุ๋มส่งสลัดให้ทานเหมือนรู้ใจ ขอบคุณน้องอารามสั่งข้าวปิ้งให้ทาน เย็นนั้นน้องทานอาหารฝรั่งควบคู่กับข้าวปิ้งไทยพื้นบ้านเข้ากันเลยค่ะ  คราวหน้าจะไม่พลาดจะไปเป็นลูกมือพี่ครูอึ่งกับน้องอารามค่ะ ชอบหมกไก่ แล้วเมนูอารามค่ะ น้ำพริก แกงผัก ยำ แบบนี้ละค่ะ คนกินยากจะทานอาหารรสจัดเพื่อให้เจริญอาหารค่ะ

 • #4 ป้าจุ๋ม ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 กรกฏาคม 2010 เวลา 18:05

  -น้องสร้อย…ป้าจุ๋มก็ขำเหมือนน้องสร้อยเลยค่ะ ดูเจ้าของต้นทั้งตื่นเต้น ดีใจและหวงว่านี่แนะเจ้าวัชพืชเถาๆนี่มาพันต้นไม้ฉันทำไม ก็ลงมือแกะออกเองอย่างทนุถนอมแบบกลัวต้นเอกมหาชัยเจ็บ…น้องนิดรู้ใจเข้าไปนั่งพับเพียบค่อยๆบรรจงแกะให้เลย…

  -จริงด้วยนะคะ มีเถามาพัวพันอยู่ต้นเดียวจริงๆ…คนเนื้อหอมก็งี้แหละ…อิอิ(เอ…เราแอบนินทาใครอยู่หรือเปล่าคะน้องสร้อย…)
 • #5 ป้าจุ๋ม ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 กรกฏาคม 2010 เวลา 18:09

  -อ.Handyคะ วันนี้ป้าจุ๋มได้รับUSBแล้วค่ะ(มาค้างหลายวันเพราะป้าจุ๋มมัวไปต่างจังหวัดค่ะ)

  -นับเป็นวาสนาปากของป้าจุ๋ม…เหมือนเขาจะคอยป้าจุ๋ม ไปถึงวันที่เขาสุกได้ที่พอดี เนื้อสวยและอร่อยด้วย ขอให้อาจารย์บำรุงต้นต่อไปอีกค่ะ
 • #6 ป้าจุ๋ม ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 กรกฏาคม 2010 เวลา 18:13

  -น้องนิดคะ..บางครั้งเมื่อเราได้ทำอะไรที่เราชอบๆก็จะพูดได้คำเดียวว่า…HAPPYๆๆๆๆ…..ค่ะ

 • #7 rattiya ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 กรกฏาคม 2010 เวลา 19:54

  โอ้ย ๆ ๆ อิจฉาๆๆๆๆ
  ต้นไม้แต่ละต้น ก็ดูสมบูรณ์มาก ๆ ค่ะ
  อาหารแต่ละบ้าน ก็น่าทานทั้งนั้น
  แป๊ดว่า ต่อไป  เราคงใช้วิธีเวียนปลูกต้นไม้แต่ละจังหวัดดีไหมค่ะ  ครบปี ก็เวียนกันมาเยี่ยมที  เปลี่ยนจากทัวร์เฮฮาศาสตร์ เป็นทัวร์เยี่ยมต้นไม้ ก็ดีเหมือนกันนะคะ
  ต้นไม้ นอกจากจะช่วยสร้างอากาศดี ๆ ให้เกิดกับโลกเราแล้ว  ยังเป็นตัวเชื่อมสัมพันธ์น้องพี่ชาวลาน ไปในตัวด้วย
  คิดถึงทุกท่านนะคะ

 • #8 ป้าจุ๋ม ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 กรกฏาคม 2010 เวลา 22:43

  ไม่ต้องมาอิจฉาเลยจ้า…น้องแป๊ดจ๋า แต่ทัวร์ตามดูเอกมหาชัยครั้งนี้ยอมรับว่าทุกคนอิ่มเอมใจกันจริงๆ มีทุกรสชาดค่ะ… ทีมเรากิน เที่ยวเผื่อแล้วจ้า…

  ป้าจุ๋มเห็นด้วยนะคะเรื่องช่วยกันเร่งปลูกต้นไม้จ้า…มีแต่ดีกับดีจ้า…
  แล้วป้าจุ๋มจะส่งเครื่องตุ๋นสูตรป้าจุ๋มไปให้ค่ะ…
 • #9 rattiya ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 กรกฏาคม 2010 เวลา 6:02

  ขอบคุณล่วงหน้านะคะ
  อิอิ

 • #10 Vania ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 กุมภาพันธ 2019 เวลา 4:05

  I like the helpful info you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite sure I’ll learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 • #11 Hortense ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กุมภาพันธ 2019 เวลา 13:13

  A monetary advisor is your planning companion.

 • #12 Kassie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 กุมภาพันธ 2019 เวลา 7:08

  That is true for funding advice as properly.

 • #13 Allan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 กุมภาพันธ 2019 เวลา 8:21

  Thanks for your interest in Investment Recommendation.

 • #14 Ellen ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 กุมภาพันธ 2019 เวลา 10:37

  Buyers do pay direct and oblique prices.

 • #15 https://www.yelp.com/biz/albany-towing-services-albany ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 กุมภาพันธ 2019 เวลา 13:41

  Many roadside restore companies promote towing.

 • #16 Mike ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 กุมภาพันธ 2019 เวลา 9:17

  Hi, i think that i noticed you visited my blog thus i got here to return the desire?.I am trying
  to to find things to improve my web site!I guess its ok to make use of some
  of your ideas!!

 • #17 Kisha ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มีนาคม 2019 เวลา 14:45

  Amazing things here. I’m very satisfied to peer your post.
  Thank you a lot and I’m looking ahead to contact you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

 • #18 Virgil ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 มีนาคม 2019 เวลา 1:54

  It’s an amazing paragraph for all the online people; they
  will obtain benefit from it I am sure.

 • #19 Matt Linklater ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 มีนาคม 2019 เวลา 13:02

  Hello, this weekend is good for me, as this moment i am reading this enormous informative article
  here at my residence.

 • #20 Kandis ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มีนาคม 2019 เวลา 3:09

  Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert
  that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds or even I fulfillment you
  get entry to consistently quickly.

 • #21 Cheri ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 0:35

  I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article
  like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all
  web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 • #22 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 2:04

  You actually make it appear really easy together with your presentation but I
  in finding this topic to be really one thing that I feel I might never understand.
  It seems too complex and very wide for me. I’m having a
  look ahead on your next submit, I will try to get the dangle of it!

 • #23 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 17:34

  I needed to thank you for this very good read!!
  I definitely loved every little bit of it. I have you saved as a favorite to check out
  new stuff you post…

 • #24 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 มีนาคม 2019 เวลา 1:26

  I read this article fully regarding the resemblance
  of most recent and previous technologies, it’s amazing article.

 • #25 bit.ly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 มีนาคม 2019 เวลา 16:13

  We are trusted Mississauga Heating and Cooling Experts.

 • #26 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 มีนาคม 2019 เวลา 3:37

  I think the admin of this web page is actually working hard in favor
  of his website, because here every stuff is quality based
  stuff.

 • #27 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มีนาคม 2019 เวลา 14:37

  Right here is the perfect webpage for anyone who wants to understand this topic.
  You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally would want
  to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been written about for many years.
  Wonderful stuff, just great!

 • #28 Janet ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 8:33

  Greetings from California! I’m bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break.
  I enjoy the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home.

  I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good blog!

 • #29 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 19:00

  It’s actually a nice and helpful piece of information. I am happy
  that you simply shared this useful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 • #30 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 มีนาคม 2019 เวลา 2:14

  Asking questions are in fact fastidious thing if you are not
  understanding something fully, except this paragraph offers good understanding yet.

 • #31 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 เมษายน 2019 เวลา 6:41

  I truly love your site.. Pleasant colors & theme. Did you create this amazing site yourself?

  Please reply back as I’m wanting to create my own blog and would
  like to learn where you got this from or just what the theme is called.
  Many thanks!

 • #32 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 เมษายน 2019 เวลา 14:09

  I’m not that much of a online reader to be honest but
  your blogs really nice, keep it up! I’ll go
  ahead and bookmark your site to come back down the road.
  All the best

 • #33 Willa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 เมษายน 2019 เวลา 14:57

  Hey very cool blog!! Man .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also?
  I am satisfied to search out a lot of useful information right here in the
  publish, we need develop more strategies on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 • #34 http://tinyurl.com/y4xwvx68 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 เมษายน 2019 เวลา 16:55

  Pretty! This has been an incredibly wonderful article.

  Many thanks for supplying these details.

 • #35 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 เมษายน 2019 เวลา 18:20

  always i used to read smaller posts that as well clear their motive, and that
  is also happening with this paragraph which I am reading at this place.

 • #36 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 เมษายน 2019 เวลา 3:16

  Hurrah, that’s what I was looking for, what a information! present here at this blog,
  thanks admin of this web site.

 • #37 Rodrick ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 เมษายน 2019 เวลา 2:14

  Great information. Lucky me I recently found your site by chance (stumbleupon).
  I’ve saved it for later!

 • #38 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 เมษายน 2019 เวลา 14:12

  Amazing! Its actually amazing piece of writing, I have got much clear idea about from this piece of writing.

 • #39 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 เมษายน 2019 เวลา 21:54

  Thanks for the good writeup. It if truth be
  told used to be a entertainment account it. Glance complicated
  to far added agreeable from you! However, how can we keep up a correspondence?

 • #40 Gennie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 เมษายน 2019 เวลา 22:48

  If some one desires to be updated with hottest technologies then he must be visit this web site and be up to date everyday.

 • #41 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 เมษายน 2019 เวลา 3:59

  Fastidious respond in return of this question with real arguments and explaining everything about that.

 • #42 Latonya ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 เมษายน 2019 เวลา 15:42

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this superb blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group.

  Talk soon!

 • #43 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 เมษายน 2019 เวลา 5:21

  I am really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A number of my blog audience have complained about my blog not
  working correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have any recommendations to help fix this problem?

 • #44 Leonardo Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 1:19

  Hello it’s me, I am also visiting this site regularly,
  this web page is in fact nice and the visitors are in fact sharing pleasant thoughts.

 • #45 Maria ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 9:26

  You ought to be a part of a contest for one of the greatest
  blogs on the net. I am going to highly recommend
  this website!

 • #46 Dannie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 20:30

  Hello there! This post couldn’t be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward
  this article to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thanks for sharing!

 • #47 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2019 เวลา 6:13

  Hello to every one, the contents present at this web page
  are actually remarkable for people experience, well, keep up the good work fellows.

 • #48 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 0:52

  I do consider all the ideas you have presented in your post.
  They’re very convincing and will certainly work.
  Nonetheless, the posts are too quick for newbies. May just you please extend them a little from subsequent time?

  Thanks for the post.

 • #49 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 10:06

  Hi to every body, it’s my first visit of this website; this web site contains remarkable and actually fine stuff
  designed for visitors.

 • #50 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 15:34

  Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting
  a new initiative in a community in the same niche.

  Your blog provided us valuable information to work on. You have
  done a extraordinary job!

 • #51 Dorie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 17:34

  Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform
  are you using for this website? I’m getting sick and tired of Wordpress because I’ve had
  issues with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 • #52 Margherita ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 22:59

  Its such as you read my thoughts! You seem to know so much approximately this, like you wrote the e book
  in it or something. I feel that you simply can do with a few percent to power the message home a
  little bit, but other than that, this is excellent
  blog. A great read. I will certainly be back.

 • #53 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 เมษายน 2019 เวลา 5:52

  Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Safari, it
  looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
  superb blog!

 • #54 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 เมษายน 2019 เวลา 14:12

  Heya terrific blog! Does running a blog like this take a great
  deal of work? I’ve no knowledge of programming however I had
  been hoping to start my own blog in the near future.
  Anyhow, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject nevertheless I just had to ask.
  Appreciate it!

 • #55 Kassie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 1:14

  I every time used to study article in news papers but now as I
  am a user of net thus from now I am using net for articles, thanks to web.

 • #56 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 2:48

  We stumbled over here different web page and thought I should
  check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to looking into your web page yet again.

 • #57 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 11:02

  Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?

  I’m getting tired of Wordpress because I’ve had issues with hackers and
  I’m looking at options for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 • #58 Tammie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 21:20

  Simply want to say your article is as amazing. The clarity in your publish is simply nice and that i could suppose you’re
  an expert in this subject. Well together with your permission let me
  to grasp your RSS feed to stay up to date with drawing close post.
  Thank you 1,000,000 and please continue the enjoyable work.

 • #59 Umanizzare ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 4:27

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back
  to your blog? My website is in the very same area of interest as yours and my users would truly benefit from a
  lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you.
  Appreciate it!

 • #60 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 17:45

  Hi there! I just wish to offer you a huge thumbs up for the
  excellent info you have here on this post. I will
  be coming back to your website for more soon.

 • #61 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 21:59

  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this
  I’ve found It absolutely useful and it has aided me
  out loads. I hope to give a contribution & assist other users like
  its helped me. Great job.

 • #62 Angelita ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 1:54

  Excellent post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit
  more. Thanks!

 • #63 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 17:28

  Hi, Neat post. There is a problem together with your web site in internet explorer, might test this?
  IE still is the marketplace chief and a large component to other people will leave out your magnificent writing due to this problem.

 • #64 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 23:27

  Thanks for your personal marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you’re a great author.I will be
  sure to bookmark your blog and will eventually come
  back at some point. I want to encourage you to continue
  your great posts, have a nice morning!

 • #65 http://tinyurl.com/y6a8z7p7 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 3:58

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.

  You have some really good articles and I believe I would be a good
  asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to
  write some material for your blog in exchange for a
  link back to mine. Please send me an email if interested.
  Kudos!

 • #66 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 7:56

  Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance
  is very much appreciated.

 • #67 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 19:06

  Hi there, I want to subscribe for this webpage to obtain newest updates, thus where can i do it please help
  out.

 • #68 http://tinyurl.com/y45kpduw ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 20:20

  What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has helped me out loads.
  I’m hoping to give a contribution & help other customers like its helped
  me. Great job.

 • #69 Torsten ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 22:01

  Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.

  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways,
  just wanted to say fantastic blog!

 • #70 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2019 เวลา 3:21

  I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!

  I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. Many thanks

 • #71 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2019 เวลา 16:31

  It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips.
  Perhaps you could write next articles referring to
  this article. I wish to read even more things about it!

 • #72 Carlos Magno Nunes Barcelos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2019 เวลา 23:54

  I am genuinely glad to read this webpage posts which consists
  of plenty of helpful information, thanks for providing such information.

 • #73 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 2:39

  Great blog here! Also your site loads up fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 • #74 Timothy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 4:41

  What’s up, I read your new stuff regularly. Your writing style is witty, keep doing what you’re doing!

 • #75 Wendell ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 20:13

  Have you ever considered about adding a little bit more than just your
  articles? I mean, what you say is valuable and everything.
  Nevertheless imagine if you added some great photos or video clips
  to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips,
  this site could certainly be one of the most beneficial
  in its field. Fantastic blog!

 • #76 Nicholas ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 21:14

  Greate post. Keep writing such kind of info on your page.
  Im really impressed by it.
  Hi there, You’ve performed a great job.

  I’ll certainly digg it and for my part suggest to my friends.
  I’m confident they will be benefited from this site.

 • #77 Craig ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 0:29

  Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just
  extremely wonderful. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re stating and
  the way in which you say it. You make it entertaining and you still care
  for to keep it smart. I can not wait to read much more from you.
  This is actually a wonderful site.

 • #78 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 1:58

  Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say
  wonderful blog!

 • #79 Annie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 2:04

  It’s really a nice and helpful piece of info.
  I’m satisfied that you shared this helpful information with us.
  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 • #80 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 6:55

  Excellent site you’ve got here.. It’s difficult to find excellent writing like yours nowadays.
  I seriously appreciate people like you! Take care!!

 • #81 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 9:02

  Excellent web site you have got here.. It’s hard to find
  excellent writing like yours these days. I honestly appreciate people like you!
  Take care!!

 • #82 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 เมษายน 2019 เวลา 20:47

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really helpful
  & it helped me out much. I hope to offer something back
  and aid others like you aided me.

 • #83 Luiz Gastão Bittencourt ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 4:36

  Yes! Finally someone writes about ig.

 • #84 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 5:16

  I am in fact grateful to the owner of this web page who has shared this fantastic
  article at at this time.

 • #85 Susan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 18:57

  Its not my first time to pay a quick visit this web site, i am
  browsing this site dailly and obtain pleasant facts from
  here every day.

 • #86 http://bit.ly/2GBWAPf ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 20:29

  Hi there to every body, it’s my first go to see of this webpage; this blog includes remarkable and
  truly fine data for visitors.

 • #87 Fernanda Tórtima ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 23:01

  What a data of un-ambiguity and preserveness of precious know-how about unexpected feelings.

 • #88 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:36

  Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your
  posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Thank you so much!

 • #89 Lewis ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:15

  Hello colleagues, good paragraph and fastidious urging commented here, I am
  actually enjoying by these.

 • #90 Magda ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤษภาคม 2019 เวลา 13:18

  Hello! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My web site looks weird when viewing from my iphone 4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem.
  If you have any suggestions, please share. Appreciate
  it!

 • #91 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 พฤษภาคม 2019 เวลา 7:30

  I think the admin of this web page is actually working hard for his
  site, for the reason that here every stuff is quality based material.

 • #92 Nicki ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 พฤษภาคม 2019 เวลา 13:10

  Hello, I wish for to subscribe for this webpage to
  obtain most up-to-date updates, therefore where can i do it please help.

 • #93 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 11:51

  I need to to thank you for this wonderful read!! I absolutely enjoyed every little bit of it.

  I’ve got you bookmarked to look at new things you post…

 • #94 Jamal ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:07

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to mention that I have really enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing in your rss feed and I
  hope you write again very soon!

 • #95 Jacquie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 10:43

  Excellent, what a website it is! This weblog presents helpful information to
  us, keep it up.

 • #96 Jina ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 11:21

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?
  Cheers!

 • #97 https://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 23:34

  That is very attention-grabbing, You’re a very professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and stay up for in the hunt for extra
  of your excellent post. Also, I’ve shared your site in my
  social networks

 • #98 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:23

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 • #99 http://tinyurl.com/y5naqmgb ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤษภาคม 2019 เวลา 14:29

  you’re in reality a excellent webmaster. The web site loading speed is incredible.
  It kind of feels that you are doing any unique trick.
  Also, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful process in this
  subject!

 • #100 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 19:53

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who
  has been doing a little homework on this. And he
  actually ordered me lunch due to the fact that I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending some time to talk about this
  issue here on your internet site.

 • #101 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:55

  Wow, this article is good, my younger sister is analyzing such things, thus I am going to convey her.

 • #102 Kristopher ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 11:33

  Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew
  where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 • #103 http://tinyurl.com/y623bzyx ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 13:36

  I do consider all of the ideas you have offered to your post.
  They’re very convincing and will certainly work.
  Still, the posts are very short for novices. May just you please extend them a bit from subsequent time?
  Thank you for the post.

 • #104 Lino ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 พฤษภาคม 2019 เวลา 23:55

  Wow, awesome weblog layout! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made running a blog glance easy. The entire glance of your website is fantastic, as well as the content material!

 • #105 Claire ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:28

  Hey there, I think your website might be having browser
  compatibility issues. When I look at your website in Ie, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

 • #106 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2019 เวลา 14:03

  Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your
  next write ups thank you once again.

 • #107 Maura ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2019 เวลา 16:49

  Hello, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to
  improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 • #108 Lena ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:45

  I will immediately grasp your rss as I can not in finding your e-mail subscription link or
  e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me understand so that I
  could subscribe. Thanks.

 • #109 http://tinyurl.com/y3lwdwft ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 พฤษภาคม 2019 เวลา 12:43

  Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs
  I stumbleupon everyday. It’s always interesting to read through content from other
  authors and use a little something from other sites.

 • #110 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 พฤษภาคม 2019 เวลา 18:54

  I really like reading an article that can make people think.
  Also, thank you for allowing for me to comment!

 • #111 Kathryn ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 พฤษภาคม 2019 เวลา 12:08

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on.
  You have done an impressive job and our whole community will
  be grateful to you.

 • #112 http://tinyurl.com/y6s78o7y ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 มิถุนายน 2019 เวลา 9:33

  When someone writes an paragraph he/she maintains
  the image of a user in his/her brain that how a user can understand
  it. Therefore that’s why this post is outstdanding.

  Thanks!

 • #113 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 มิถุนายน 2019 เวลา 19:20

  Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so
  I decided to check out your site on my iphone during lunch break.
  I enjoy the information you provide here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, fantastic site!

 • #114 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 มิถุนายน 2019 เวลา 19:16

  Hello there, You have done an excellent job. I will
  definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they’ll be
  benefited from this web site.

 • #115 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มิถุนายน 2019 เวลา 0:41

  Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this site? I’m getting fed up of Wordpress because I’ve had issues with hackers and I’m
  looking at alternatives for another platform. I
  would be great if you could point me in the direction of
  a good platform.

 • #116 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มิถุนายน 2019 เวลา 18:55

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website offered us with valuable information to work on.
  You have done an impressive job and our whole community
  will be grateful to you.

 • #117 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 3:35

  Just desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is just cool
  and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the
  enjoyable work.

 • #118 Andrew Charles Jenner ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 มิถุนายน 2019 เวลา 6:12

  Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other blogs?

  I have a blog based on the same information you discuss
  and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 • #119 ig ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มิถุนายน 2019 เวลา 21:07

  of course like your web-site but you have to take a
  look at the spelling on quite a few of your posts.
  A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the reality then again I will
  certainly come back again.

 • #120 plenty of fish dating site ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 พฤศจิกายน 2019 เวลา 21:31

  I really like it when folks get together
  and share thoughts. Great blog, keep it up!

 • #121 http://tinyurl.com/quest-bars-cheap-29875 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 พฤศจิกายน 2019 เวลา 16:30

  I want to to thank you for this fantastic read!!
  I absolutely loved every little bit of it. I’ve got you book-marked to check
  out new things you post…

 • #122 quest bars cheap ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 ธันวาคม 2019 เวลา 12:58

  Hi to every one, it’s truly a nice for me to visit this web page, it consists
  of precious Information.

 • #123 quest bars cheap ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 ธันวาคม 2019 เวลา 23:34

  What’s up to every body, it’s my first pay
  a quick visit of this webpage; this weblog contains awesome
  and genuinely good material in support of visitors.

 • #124 ps4 games ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 ธันวาคม 2019 เวลา 13:31

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 • #125 quest bars cheap ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 ธันวาคม 2019 เวลา 18:10

  Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 • #126 quest bars cheap ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 ธันวาคม 2019 เวลา 6:51

  Greate post. Keep posting such kind of info on your page.
  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You’ve performed a fantastic job.

  I’ll certainly digg it and for my part suggest to my friends.
  I am confident they will be benefited from
  this website.

 • #127 quest bars cheap ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 ธันวาคม 2019 เวลา 2:00

  After exploring a few of the blog posts on your web page,
  I honestly like your technique of writing a blog. I added it to my bookmark webpage
  list and will be checking back soon. Please visit my website
  as well and let me know how you feel.

 • #128 ps4 games ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 ธันวาคม 2019 เวลา 23:12

  My coder is trying to convince me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am worried about switching to another
  platform. I have heard very good things about blogengine.net.

  Is there a way I can import all my wordpress posts into
  it? Any kind of help would be really appreciated!

 • #129 plenty of fish vs match.com free trial ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 ธันวาคม 2019 เวลา 19:52

  Heya excellent blog! Does running a blog such as this
  require a lot of work? I’ve very little expertise in coding
  but I had been hoping to start my own blog in the near
  future. Anyway, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.

  I understand this is off subject nevertheless I simply had
  to ask. Appreciate it!

 • #130 sling tv https://asksylphoflight.tumblr.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มกราคม 2020 เวลา 15:58

  What’s up all, here every person is sharing these kinds of familiarity, so it’s nice to
  read this website, and I used to visit this website everyday.

 • #131 sling tv ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 มกราคม 2020 เวลา 1:02

  Thankfulness to my father who shared with me about this blog, this webpage is truly awesome.

 • #132 sling tv ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 มกราคม 2020 เวลา 20:15

  My brother suggested I may like this blog. He was entirely
  right. This post truly made my day. You can not consider
  just how a lot time I had spent for this information!
  Thank you!

 • #133 Faustino ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 กุมภาพันธ 2020 เวลา 12:44

  Appreciate the recommendation. Let me try it out.


แสดงความคิดเห็น

ท่านอยากจะเข้าระบบหรือไม่


*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word


Main: 0.11634016036987 sec
Sidebar: 0.06131386756897 sec