ส่งการบ้านครูบา(ปอกเปลือกอัยการชาวเกาะ๕)

โดย อัยการชาวเกาะ เมื่อ 28 พฤศจิกายน 2008 เวลา 22:40 ในหมวดหมู่ เรื่องทั่วไป #
อ่าน: 14450

ตั้งใจเล่าเรื่องราวชีวิตเป็นการปอกเปลือกตัวเองว่าจะสองตอนจบ ทำไปทำมาก็ยาวไปเรื่อยๆ ว่าจะจบแต่มันยังด้วนๆอยู่ก็เลยลุกขึ้นมาเขียนต่อ แต่โชคไม่ดีรู้สึกเคืองๆตาซ้าย ตาขวากระตุก เลยเขียนมั่งหยุดมั่งมันก็เลยไม่จบสักที วันนี้ได้ฤกษ์เขียนต่อ ความจริงก็ไม่ใช่อะไรหรอก เขียนเรื่องความไว้วางใจจบแล้วมันก็รู้สึกเครียดๆเหมือนคนอ่านนั่นแหละ พอคนเขียนเครียดคนอ่านก็เครียด ก็เลยหาเรื่องมาคลายเครียดเล่าเรื่องราวในอดีตกันดีกว่า

ตอนสมัยผมจะสอบเข้าอัยการ มีพ่อตาอัยการคนหนึ่งรู้จักสนิทสนมกันดีกับพ่อ เขียนจดหมายถึงลูกเขยโดยให้พ่อเอามาให้ผมแล้วให้ผมเอาไปให้ผู้ใหญ่ท่านนั้น ผมขออ่านจดหมายแล้วผมคืนให้พ่อว่าผมไม่ต้องการแบบนี้ ถ้าผมจะเป็นอัยการก็ขอเป็นด้วยความสามารถของผม ผมเห็นแม่ยิ้มด้วยความรู้สึกที่ผมบอกได้ว่าแม่ภูมิใจ พ่อยิ้มแล้วพูดว่านึกแล้วว่าบัณฑูรไม่เอา…..แม่ก็พูดว่าแม่ก็นึกแล้ว

ผมเป็นข้าราชการที่ทำงานอย่างอื่นไม่เป็น ผมทำการค้าไม่เป็น และไม่ชอบทำอย่างอื่นนอกจากการเป็นข้าราชการของพระบาทสมเด็จพระเจ้าอยู่หัว ผมไม่ชอบให้ใครมาวิ่งเต้นคดี ผมไม่ชอบคบใครที่หวังว่าคบอัยการแล้วจะช่วยได้เมื่อไปทำความผิดมา ผมไม่ชอบช่วยคนผิด และผมพูดจริงทำจริงถ้าบอกว่าช่วยไม่ได้และจะไม่ช่วย ต่อให้เขาไปขอร้องพ่อผมให้ช่วยพูดกับผม ก็ไม่ให้ และเมื่ออธิบายให้คุณพ่อผมฟังท่านก็จะเข้าใจด้วยเหตุผลที่ผมใช้บ่อยก็คือ ถ้าปล่อยให้คนทำอย่างนี้แล้วอัยการใช้อำนาจหน้าที่ช่วยเหลือไม่ว่าจะด้วยมีสินบนหรือเพราะอคติ สังคมจะอยู่ได้อย่างไร

ตอนเป็นอัยการจังหวัด ผู้คนอาจจะชอบผมหากเห็นว่าผมทำงานตรงไปตรงมา ผมขอให้ศาลริบรถบรรทุกที่บรรทุกน้ำหนักเกิน ริบเรือประมงที่ลากอวนชายฝั่งทำให้ทรัพยากรชายฝั่งเสียหาย ขอให้ศาลจำคุกผู้บุกรุกป่าสงวนแห่งชาติ ริบรถจักรยานยนต์ที่ใช้ในการแข่งบนถนน โดยไม่เกรงหน้าอินทร์หน้าพรหม และพอเราเอาจริงตลอดสองปีที่เป็นอัยการจังหวัดแทบจะไม่มีใครมากล้าขอให้ผมช่วยในเรื่องเหล่านี้เลย

การทำงานในการสร้างความเชื่อมั่นให้กับประชาชน ผมยอมให้ประชาชนตรวจสอบผมได้ ผมสั่งให้ลูกน้องพิมพ์คำสั่งไม่ฟ้องพร้อมด้วยเหตุผลแห่งคำสั่งใส่แฟ้มให้ประชาชนตรวจสอบการทำงานผมได้ ดังนั้นลูกน้องผมแต่ละคนถ้าจะสั่งไม่ฟ้องต้องมั่นใจในความเห็นของตัวเอง เพราะถ้าเหตุผลไม่ดีผมไม่ผ่านให้ แม้แต่จะสั่งฟ้องก็ไม่ได้หมายความว่าผมจะฟ้องตามหากผมเห็นว่าชาวบ้านไม่ได้รับความเป็นธรรม จำเลยบางคนเดินงงออกจากที่ทำงานเพราะนึกว่าวันนี้ถูกฟ้องแน่แล้ว แต่เมื่อผมเห็นว่าเขาไม่ผิด หรือพยานหลักฐานไม่สามารถพิสูจน์ความผิดของเขาได้ผมก็จะสั่งไม่ฟ้อง

ผมทราบดีว่าคนไม่ชอบผมก็มีเยอะ เพราะผมไม่เห็นแก่ประโยขน์ส่วนตน ผมไม่ยอมให้เขาเอาเงินมาฟาดหัวผม ภูเก็ตเป็นแหล่งผลประโยชน์มากมายมหาศาล ผมถือว่าการเป็นคนในกระบวนการยุติธรรมต้องทำตัวให้ประชาชนไว้วางใจ ผมไม่เคยปฏิเสธอดีตว่าผมเคยไปนั่งตามผับ ไปอาบอบนวด ตามสมัยนิยม เคยสูบบุหรี่ ดื่มเหล้า แต่ผมเลิกแล้ว เพราะหากยังทำตัวอย่างนั้นจะให้ประชาชนเชื่อถือในความบริสุทธิ์ในการทำงานอย่างไร

เอ๊ะ..รู้สึกว่าวันนี้เขียนออกแนวเครียดๆแฮะ…อิอิ จากการที่ทำตัวแบบนี้ในตอนซื้อบ้านเป็นของตัวเอง เราก็ต้องกระเหม็ดกระแหม่กันทั้งครอบครัว มีอัยการรุ่นพี่คนหนึ่งขอไปทานข้าวที่บ้าน เห็นผมทานข้าวกับน้ำพริก ผักต้ม ผัดผัก เอาไปล้อแต่ไม่ใช่แบบดูถูก แต่ล้อเพราะเราเป็นน้องรักที่ทำตัวแบบที่พี่เขาอยากให้เราเป็น และพี่คนนี้เองที่ผลักดันให้ผมได้อยู่ภูเก็ตอย่างต่อเนื่อง และแม้ผมมีแขกชาวเฮฮาศาสตร์ก็พี่คนนี้แหละที่หาเรือลำเบ้อเริ่มมาให้พวกเราเดินทางแถมยังไปตกปลามาให้พวกเราได้กินกัน จนเมื่อเกิดวิกฤตฟองสบู่โรคต้มยำกุ้ง เราสู้กับการผ่อนบ้านไหม ทำขนมขายก็แล้ว บัตรเครดิตก็ถูกรูดมาจ่ายค่าบ้าน จนเป็นหนี้อีลุงตุงนังไปหมด ดอกเบี้ยเบิกบานมาก อิอิ เงินค่าเช่าซื้อที่จ่ายมาล้านกว่าบาทในที่สุดหนี้ก็ท่วมเงินต้น และแถมยังเป็นหนี้บัตรเครดิตเข้าไปอีก คุณแอ๊ดกับผมนั่งจับมือกันที่หน้าบ้าน คุณแอ๊ดพูดว่าเรายอมให้แบ๊งค์ยึดเหอะ ถือว่าเราลงทุนทำการค้าแล้วขาดทุนไปล้านกว่าบาทแล้วกันนะ เราไปเช่าบ้านอยู่ก็แล้วกัน ผมบอกตกลงเพราะผมไม่อายเพราะเราไม่ได้คดโกงใคร และถ้าผมเรียกรับเงินผลประโยชน์ที่ติดมากับสำนวนคดีผมก็คงไม่เป็นหนี้

ผมออกไปช่วยเหลือชาวบ้าน ทำแต่งานที่ให้คำแนะนำปรึกษาคนอื่นช่วยงานโรงเรียน ช่วยให้เด็กได้มีความรู้สอบเข้ามหาวิทยาลัยเชิญอาจารย์จากจุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัยมาสอนเสริมให้นักเรียนทั้งจังหวัดภูเก็ต ไม่ค่อยได้พักผ่อน แต่มีเพื่อนคนหนึ่งซึ่งเป็นทนายความมันจับความรู้สึกของผมได้

อยู่ๆวันหนึ่งเขาก็ถามขึ้นมาเฉยๆว่า พี่ มีปัญหาอะไรหรือเปล่า ผมก็บอกว่ามี..แต่เอ็งช่วยไม่ได้หรอก มันก็บอกว่าก็บอกมาสิ เผื่อจะช่วยอะไรกันได้บ้าง พอรู้ว่าผมเป็นหนี้แบ๊งค์อยู่ประมาณ ๕๐๐,๐๐๐ บาท มันบอกว่าเรื่องเล็ก แล้วก็ไปพาพี่ๆที่ผมเคารพนับถือมาที่บ้านบอกให้พี่ๆเขาทราบ ท่านทราบไหมครับว่าอะไรเกิดขึ้น พี่สองท่านที่ไม่เคยขอร้องผมในเรื่องคดีแม้แต่ครั้งเดียวจนกระทั่งถึงปัจจุบัน คนหนึ่งควักเงินให้สองแสนบาท อีกคนหนึ่งควักให้สองแสนห้าหมื่นบาท ที่เหลือให้ไปช่วยตัวเอง ผมกับคุณแอ๊ดกราบขอบคุณเขา แต่บอกว่าขอให้ถือว่าผมยืมโดยไม่มีดอกเบี้ยก็แล้วกัน ผมไปเจรจากับแบ๊งค์ให้ลดยอดหนี้ ปรับโครงสร้างหนี้ใหม่ให้อยู่ในระดับที่เราผ่อนได้ ครอบครัวเราหายใจได้คล่องขึ้น และต่อมาก็ไปขอกู้อีกแบ๊งค์เป็นรีไฟแนนซ์ดอกเบี้ยก็ถูกลงไปอีก เหตุการณ์นี้เกิดขึ้นมาเป็นสิบปีแล้ว ผมคืนเงินไปให้พี่ท่านหนึ่งแล้ว ส่วนอีกท่านยังไม่ได้คืนเพราะยังไม่มี อิอิ (ส่วนน้องที่เป็นทนายเขาเสียชีวิตไปแล้ว)

เราช่วยกันหารายได้เพิ่ม คุณแอ๊ดทำขนมขาย (ถั่วเคลือบงา) โดยเรียนรู้ทางโทรศัพท์จากภรรยาของอัยการท่านหนึ่ง แล้วมาพัฒนาฝีมือเอาเองจนกระทั่งถั่วเคลือบของคุณแอ๊ดมีงาติดรอบเม็ดถั่ว(เป็นเทคนิคเฉพาะตัว) เราทำงานเป็นของที่ระลึกขายพวกนักท่องเที่ยวต่างชาติในราคาที่เราพอใจ แต่เขาเอาไปขายในราคาที่เขาพอใจ เชื่อไหมว่าถั่วเคลือบงา เราขายส่ง ๑๖ บาท แต่เขาเอาไปขาย ถึง ๔๕ บาท แถมขายดี ผมต้องไปแบกถั่วแบกงาเป็นถุงมาขึ้นรถให้คุณแอ๊ดไปทำขนม แล้วขับไปส่งลูกค้า ในที่สุดเราแก้วิกฤตของเราได้จากการช่วยเหลือของเพื่อน จากการสู้ของเราทั้งสองด้วยความเข้าใจกัน เราไม่เอาอารมณ์เสียมาใส่กันด้วยเรื่องเศรษฐกิจ
เราฝ่าวิกฤตกันมาได้ จนปัจจุบันเรามีความสุขกันในครอบครัวของเรา ลูกชายหญิงก็จบการศึกษาแล้ว ต่างมีงานทำแล้ว ชีวิตคนเป็นพ่อแม่เกือบสมบูรณ์แล้ว แต่หน้าที่ของความเป็นพ่อแม่ก็ยังคงมีต่อไปจนตลอดชีวิต

ถอดบทเรียนชีวิต
๑.เมื่อเกิดวิกฤต ครอบครัวต้องตั้งมั่นร่วมกันแก้ไขปัญหาอย่างมีสติ ไม่ใช่เอะอะก็ฆ่าตัวตาย
๒.ถ้าสิ่งที่ทำเป็นเรื่องความสุจริตก็อย่าอายที่จะทำ เป็นอัยการหากจะทำขนมขายไม่มีใครเขาว่าหรอก มีแต่ชาวบ้านเขาจะรู้สึกดีที่เราทำมาหากินโดยสุจริต
๓.บุญคุณคนต้องทดแทน แค้นต้องชำระ(ที่ใจของเรา)
๔.การทำความดี เป็นเรื่องต้องทำ การทำเพื่อผู้อื่นซึ่งเป็นเรื่องการให้ เมื่อถึงคราวลำบากจะมีคนเห็น หากเขาช่วยได้เขาช่วยแน่
๕.ทำงานใดก็ตามต้องทำอย่างจริงจังจึงจะเกิดความเชื่อถือ
๖.การที่เราไม่ยอมใช้ระบบอุปถัมภ์ในการสอบเข้า ทำให้เราสามารถใช้ระบบคุณธรรมในการทำงานได้อย่างไม่ต้องกลัวเกรง

Post to Twitter Post to Facebook

« « Prev : ส่งการบ้านครูบา(ปอกเปลือกอัยการชาวเกาะ๔)

Next : วันพ่อกับหน้าที่ของพ่อ » »


ผู้ใช้ Facebook สามารถให้ความเห็นที่นี่ได้ โดยกด Like เพื่อแสดงตัว

121 ความคิดเห็น

 • #1 อุ้ยจั๋นตา ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 พฤศจิกายน 2008 เวลา 6:26

  ติดตามอ่านอย่างไม่วางตาค่ะ

  แด่…นักสู้ผู้ทรนง..
  ด้วยความนับถือค่ะ

 • #2 หมอเจ๊ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 พฤศจิกายน 2008 เวลา 7:30

  อ่านแล้วทำให้พี่รับรู้ตัวเองว่า เรื่องครอบครัวก็เป็นจุดเปราะบางของพี่ thanks.

 • #3 อัยการชาวเกาะ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 พฤศจิกายน 2008 เวลา 13:29

  ขอบคุณครับอุ้ย..ผมไม่ได้ทรนงอะไรหรอกครับ ไม่ใช่ผ้าขาว ผมก็มีเปื้อนบ้าง แต่เมื่อเราอายุแก่ตัวมากขึ้น เรารับรู้สิ่งเป็นไปในโลกมากขึ้น เราใคร่ครวญความถูกผิดมากขึ้น จึงเป็นตัวตนของเราในวันนี้ ผมทรนงเพราะไม่มีแผลให้ใครมาเปิด ความผิดพลาดในการทำงานมีบ้างแต่ไม่ได้เกิดจากการทุจริต หากจะถุกลงโทษบ้างก็ไม่เป็นไร(แต่ก็ยังไม่โดน) แต่ก็ได้แต่พร่ำสอนอัยการรุ่นหลังให้รักเกียรติศักดิ์ศรีของความเป็นอัยการ ให้สร้างชื่อเสียงในความเป็นผู้ที่อยู่ในกระบวนการยุติธรรมที่จะต้องให้ความยุติธรรมแก่ผู้คน สักวันหนึ่งสังคมเราจะดีขึ้นกว่านี้ครับ

 • #4 อัยการชาวเกาะ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 พฤศจิกายน 2008 เวลา 13:30

  พี่ตาครับ ไม่มีใครสมบูรณ์ทุกเรื่อง ผมมีชื่อเสียงแต่ไม่มีตังค์ และผมมีความสุขมากกว่าคนมีตังค์ครับพี่

 • #5 น้ำฟ้าและปรายดาว ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 พฤศจิกายน 2008 เวลา 18:19

  อยากมีวาสนาได้กินถั่วเคลือบงาค่ะ เพราะเป็นขนมที่สร้างคน สร้างความหวังและอนาคต ขอบคุณสำหรับข้อคิดดีๆตลอดมานะคะ

 • #6 อัยการชาวเกาะ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 พฤศจิกายน 2008 เวลา 18:29

  น้องเบิร์ดอาจจะต้องรอนาน เพราะพี่แอ๊ดเก็บกะทะไปนานแล้ว (แบบว่ารวยแล้ว อิอิ)นานๆทำทีก็จะมีปัญหากับจังหวะของการเคลือบงา จะบอกพี่แอ๊ดให้ อิอิ แต่พี่แอดมาทำ “น้ำสลัดไม่หลุด” ที่หลายคนได้ทานแล้ว แต่น้องเบิร์ดยังไม่ได้ทานเพราะไม่ไปภูเก็ต อิอิ

 • #7 sutthinun ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 ธันวาคม 2008 เวลา 14:53

  เขียนดีเหลือเกิน คงให้รางวัลเป็นกอด ใช่ไหมเบิร์ด
  เสียดายพลาดท่าตรงที่ไม่ได้มา เฮฮา 6 ไม่งั้นตกหลุมพรางเราไปแล้ว
  อิอิ แปลว่า 2 อิ

 • #8 ลานไผเป็นไผ » เจ้าเป็นไผ… สะท้านยุทธจักร(ตอนรวมจอมยุทธ์) ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 กุมภาพันธ 2009 เวลา 18:00

  [...] อัยการชาวเกาะ      ส่งการบ้านครูบา(ปอกเปลือกอัยการชาวเกาะ) ส่งการบ้านครูบา(ปอกเปลือกอัยการชาวเกาะ๒) ส่งการบ้านครูบา(ปอกเปลือกอัยการชาวเกาะ๓) ส่งการบ้านครูบา(ปอกเปลือกอัยการชาวเกาะ๔) ส่งการบ้านครูบา(ปอกเปลือกอัยการชาว… [...]

 • #9 krupu ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 กุมภาพันธ 2009 เวลา 19:13

  ตั้งใจจะมายิ้ม
  ทำไมมีน้ำตาซึม ๆ ไหลออกมาก่อนไม่ทราบค่ะ

  ขอบพระคุณค่ะ ไม่รู้จะใช้คำไหนขอบคุณดี สำหรับบันทึกอันทรงคุณค่าเหล่านี้

  คราวหน้าอย่าแปลกใจนะคะ ถ้าน้องครูปูจะขอ “กอด” ให้แน่นขึ้นไปอีกแยะเลยหล่ะค่ะ ^_^

 • #10 Oakley Sunglasses Sale ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 พฤษภาคม 2014 เวลา 16:58

  http://www.alltheworldsprimates.org/oakleysunglassesoutlet.html Oakley Sunglasses Sale
  Oakley Sunglasses Sale

 • #11 film acting schools nyc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 ตุลาคม 2018 เวลา 13:21

  I studied in a number of colleges for performing.

 • #12 turl.ca ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 ธันวาคม 2018 เวลา 6:31

  I think that everything posted was very logical.
  But, what about this? what if you typed a catchier title?
  I am not suggesting your content isn’t solid, however what if
  you added something to possibly grab folk’s attention? I mean ลานบนเกาะ
  » ส่งการบ้านครูบา(ปอกเปลือกอัยการชาวเกาะ๕) is kinda vanilla.
  You could glance at Yahoo’s home page and watch how they create article titles to get viewers interested.
  You might add a related video or a related pic or two to grab people excited about
  everything’ve written. Just my opinion, it might make your website a little
  livelier.

 • #13 whitepages ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 ธันวาคม 2018 เวลา 18:49

  This post is actually a nice one it assists new web users, who
  are wishing for blogging.

 • #14 whitepages ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 ธันวาคม 2018 เวลา 23:55

  Appreciate this post. Let me try it out.

 • #15 Ngan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 ธันวาคม 2018 เวลา 2:20

  Hi there to every single one, it’s really a fastidious for me to pay a quick visit this web site, it contains
  helpful Information.

 • #16 Trena ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 ธันวาคม 2018 เวลา 7:05

  Hello, i think that i noticed you visited my site thus i got
  here to go back the prefer?.I am attempting to to find issues to improve my
  site!I assume its good enough to use some of your concepts!!

 • #17 http://www.justparts.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 ธันวาคม 2018 เวลา 1:33

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful
  & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 • #18 brazil flag emoji ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มกราคม 2019 เวลา 13:42

  I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s
  both equally educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit the nail on the
  head. The issue is something which too few folks are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I found this during my hunt for something concerning this.

 • #19 Daniel Dantas ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 มกราคม 2019 เวลา 16:34

  This paragraph will assist the internet visitors for creating new blog or even a weblog from start to end.

 • #20 brazil flag coloring page ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 มกราคม 2019 เวลา 16:25

  I visit each day some web sites and websites to read articles, except this weblog gives quality based content.

 • #21 Teri ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 มกราคม 2019 เวลา 3:25

  Hello there! This is kind of off topic but I need
  some guidance from an established blog. Is it tough to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure
  where to start. Do you have any tips or suggestions? Appreciate it

 • #22 Latashia ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 กุมภาพันธ 2019 เวลา 4:15

  This page truly has all of the information and facts I wanted about this subject
  and didn’t know who to ask.

 • #23 Marlene ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 กุมภาพันธ 2019 เวลา 6:31

  Thank you for your interest in Funding Advice.

 • #24 Donnie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 กุมภาพันธ 2019 เวลา 14:15

  All kinds of investments come with certain dangers.

 • #25 Kenneth ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กุมภาพันธ 2019 เวลา 8:59

  Hi! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.

  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done
  a wonderful job!

 • #26 Alexis ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กุมภาพันธ 2019 เวลา 20:24

  I am curious to find out what blog system you’re using? I’m experiencing some minor security problems with my latest site and I’d like to
  find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

 • #27 Emil ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 กุมภาพันธ 2019 เวลา 4:06

  Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you can do with
  some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  A great read. I will certainly be back.

 • #28 Malissa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 กุมภาพันธ 2019 เวลา 0:20

  I believe this is one of the such a lot vital info for me.
  And i’m happy studying your article. But want to observation on some
  common issues, The website style is great, the articles is in reality excellent : D.
  Just right process, cheers

 • #29 Tayla ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 กุมภาพันธ 2019 เวลา 20:15

  Hey would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at
  a honest price? Thank you, I appreciate it!

 • #30 Maryjo ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มีนาคม 2019 เวลา 5:28

  Thanks for your marvelous posting! I seriously
  enjoyed reading it, you are a great author.I will be sure to bookmark your
  blog and will often come back down the road. I want to encourage you to ultimately continue your great job,
  have a nice day!

 • #31 Weldon ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มีนาคม 2019 เวลา 15:17

  I was wondering if you ever considered changing the structure of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 • #32 Luiz Gastão Bittencourt da Silva ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 มีนาคม 2019 เวลา 5:53

  I am truly delighted to read this blog posts which includes tons of
  valuable data, thanks for providing such data.

 • #33 Emelia ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 มีนาคม 2019 เวลา 13:29

  I was wondering if you ever thought of changing the layout of your
  blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 • #34 Ali ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 4:06

  I like it when people get together and share ideas. Great site, keep it up!

 • #35 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 6:35

  Hi, the whole thing is going fine here and ofcourse every one is
  sharing data, that’s really excellent, keep up writing.

 • #36 Lynell ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 มีนาคม 2019 เวลา 4:01

  Your style is so unique in comparison to other folks I’ve read stuff from.
  Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark
  this site.

 • #37 Irving ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 มีนาคม 2019 เวลา 23:17

  Good post. I absolutely appreciate this website.
  Continue the good work!

 • #38 Douglas ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 มีนาคม 2019 เวลา 23:32

  Hello there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends.
  I’m sure they’ll be benefited from this site.

 • #39 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 มีนาคม 2019 เวลา 0:17

  Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s
  web site link on your page at suitable place and other person will also do
  same in favor of you.

 • #40 Daniel Dantas ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 มีนาคม 2019 เวลา 20:44

  Marvelous, what a weblog it is! This web site presents valuable facts to us, keep it up.

 • #41 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 มีนาคม 2019 เวลา 2:04

  That is really interesting, You’re an overly skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and stay up for in search
  of extra of your fantastic post. Additionally, I’ve shared your site in my
  social networks

 • #42 Lorene ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 มีนาคม 2019 เวลา 8:00

  I always spent my half an hour to read this weblog’s content every day along with a
  cup of coffee.

 • #43 Carlos Magno Nunes Barcelos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 มีนาคม 2019 เวลา 1:16

  Thanks on your marvelous posting! I definitely enjoyed reading
  it, you may be a great author.I will make sure to
  bookmark your blog and will come back at some point. I want
  to encourage you to continue your great work, have a nice day!

 • #44 Callum ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มีนาคม 2019 เวลา 18:41

  I like the valuable information you provide in your articles.

  I’ll bookmark your blog and check again here frequently.
  I am reasonably certain I’ll be told lots of new stuff right here!
  Good luck for the following!

 • #45 Leonardo Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 มีนาคม 2019 เวลา 10:52

  This text is worth everyone’s attention. How
  can I find out more?

 • #46 http://tinyurl.com/y585alhf ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 เมษายน 2019 เวลา 3:46

  Wonderful work! This is the type of info that should be shared across the internet.
  Disgrace on the search engines for not positioning this post upper!
  Come on over and seek advice from my site . Thanks =)

 • #47 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 เมษายน 2019 เวลา 18:19

  Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other sites?

  I have a blog based on the same ideas you discuss and would love to
  have you share some stories/information. I know
  my viewers would appreciate your work. If you are
  even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 • #48 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 เมษายน 2019 เวลา 20:17

  Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to
  be on the net the simplest thing to be aware of. I
  say to you, I definitely get irked while people
  consider worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take
  a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 • #49 Esperanza ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 เมษายน 2019 เวลา 14:53

  You should be a part of a contest for one of the finest blogs online.

  I most certainly will highly recommend this blog!

 • #50 http://tinyurl.com/yxwyqhu7 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 เมษายน 2019 เวลา 21:24

  bookmarked!!, I love your site!

 • #51 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 0:58

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this brilliant blog!

  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will share this
  website with my Facebook group. Talk soon!

 • #52 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 6:25

  Very good website you have here but I was wanting to know if you knew
  of any forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of community where I
  can get responses from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Kudos!

 • #53 Damon ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 15:38

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get
  three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service?

  Appreciate it!

 • #54 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 16:12

  Hey this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance
  from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 • #55 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2019 เวลา 8:50

  Oh my goodness! Awesome article dude! Thank
  you so much, However I am going through issues with
  your RSS. I don’t know the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anyone else having the same RSS issues? Anybody who knows the solution will you kindly respond?
  Thanx!!

 • #56 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 เมษายน 2019 เวลา 1:34

  Thanks for finally writing about >ลานบนเกาะ

 • #57 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 เมษายน 2019 เวลา 4:32

  Nice blog here! Also your website loads up fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate
  link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 • #58 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 เมษายน 2019 เวลา 10:23

  Hello, I want to subscribe for this weblog to get most
  recent updates, thus where can i do it please assist.

 • #59 http://tinyurl.com/y2t9s229 http://tinyurl.com/yytnmdbe http://tinyurl.com/y6d6h6tk http://tinyurl.com/y3pxn23p http://tinyurl.com/yyt9hz8v http://tinyurl.com/y4ujuktd http://tinyurl.com/y3gx3szt http://tinyurl.com/y6gc5sfv Americo Amadeu Filho ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 เมษายน 2019 เวลา 15:42

  I’ve read several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.
  I wonder how much attempt you set to create such a
  fantastic informative web site.

 • #60 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 เมษายน 2019 เวลา 22:54

  Hey there! Do you know if they make any plugins to safeguard against
  hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  recommendations?

 • #61 Leopoldo ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2019 เวลา 13:40

  Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my
  comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all
  that over again. Anyhow, just wanted to say superb blog!

 • #62 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 14:06

  Very descriptive article, I liked that bit. Will there be a part
  2?

 • #63 Regan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 16:22

  I’m not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for wonderful information I was looking for this info for
  my mission.

 • #64 Umanizzare ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 2:10

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive process and our whole
  neighborhood will likely be thankful to you.

 • #65 Rosaura ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 13:47

  It’s great that you are getting thoughts from this piece
  of writing as well as from our argument made at this place.

 • #66 Patti ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 15:15

  Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say great blog!

 • #67 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 23:06

  Wow that was odd. I just wrote an really long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say wonderful blog!

 • #68 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 9:58

  I am no longer positive where you are getting your info, but
  good topic. I must spend a while learning more or understanding more.
  Thanks for magnificent info I used to be in search of this info
  for my mission.

 • #69 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 14:22

  Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog
  platform are you using for this website? I’m getting sick and tired of Wordpress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of
  a good platform.

 • #70 Adrienne ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 14:57

  Definitely consider that which you stated. Your
  favorite reason appeared to be at the net the simplest factor to have
  in mind of. I say to you, I definitely get annoyed even as folks think about issues that they just don’t
  realize about. You managed to hit the nail upon the highest and also outlined out the whole thing without having side effect , folks could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 • #71 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 18:36

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following.

  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 • #72 Brigida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 1:11

  My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into
  it? Any kind of help would be really appreciated!

 • #73 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 3:37

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make
  your point. You obviously know what youre talking about, why
  throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 • #74 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 10:27

  Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super long) so I
  guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.

  Do you have any tips and hints for beginner blog writers?
  I’d really appreciate it.

 • #75 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2019 เวลา 6:49

  I was curious if you ever considered changing the
  structure of your website? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect
  with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1
  or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 • #76 http://tinyurl.com/yyxmj7gg ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2019 เวลา 14:51

  This is my first time go to see at here and i am actually impressed to read all at single place.

 • #77 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2019 เวลา 22:37

  Excellent goods from you, man. I’ve understand
  your stuff previous to and you are just too magnificent.

  I really like what you have acquired here, certainly like what
  you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
  I can’t wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.

 • #78 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 10:01

  Hey there! Quick question that’s completely off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My weblog looks weird when viewing from my apple iphone.

  I’m trying to find a template or plugin that might
  be able to resolve this problem. If you have any suggestions, please share.
  Thanks!

 • #79 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 12:58

  This paragraph will help the internet visitors for creating
  new website or even a weblog from start to end.

 • #80 Andreas ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 8:03

  Hi! Would you mind if I share your blog with
  my zynga group? There’s a lot of people that I think would
  really appreciate your content. Please let me know. Cheers

 • #81 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 8:53

  What’s up mates, its wonderful article regarding educationand completely defined, keep it up all the time.

 • #82 bit.ly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 1:56

  I every time used to study piece of writing in news papers but now as I am a user
  of internet therefore from now I am using net for posts, thanks to
  web.

 • #83 Deanne ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 12:24

  Hi there it’s me, I am also visiting this web page
  daily, this site is truly fastidious and the viewers are really sharing good thoughts.

 • #84 Previc Bichara ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 13:38

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything. But just imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more,
  “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could undeniably be one of the greatest in its field.
  Great blog!

 • #85 http://bit.ly/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 17:34

  Definitely believe that which you said. Your favorite
  justification appeared to be on the web the simplest thing
  to bear in mind of. I say to you, I definitely get irked whilst other folks think about concerns
  that they just don’t realize about. You managed to hit
  the nail upon the highest as smartly as defined out the whole thing without having side-effects
  , people can take a signal. Will probably be back to get
  more. Thank you

 • #86 Emil ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 23:06

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
  my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you
  would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 • #87 Arianne ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 เมษายน 2019 เวลา 22:45

  My family always say that I am killing my time here at web, except I know I
  am getting familiarity everyday by reading such nice articles or reviews.

 • #88 Umanizzare ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 เมษายน 2019 เวลา 23:58

  My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be just what I’m
  looking for. can you offer guest writers to write content
  for yourself? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a number of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome blog!

 • #89 Jess ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 11:27

  This is very interesting, You are an excessively skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and sit up for seeking more of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your website in my social networks

 • #90 Sherrie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 12:18

  Greetings from Idaho! I’m bored to tears at work
  so I decided to browse your blog on my iphone during lunch
  break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get
  home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome blog!

 • #91 Raquel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 พฤษภาคม 2019 เวลา 22:19

  Hi mates, its enormous post about tutoringand entirely explained, keep it up all the time.

 • #92 Carlos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 4:37

  It’s wonderful that you are getting ideas
  from this piece of writing as well as from our dialogue made at this place.

 • #93 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 6:48

  I am regular reader, how are you everybody? This piece
  of writing posted at this site is really good.

 • #94 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 7:56

  Hi! I understand this is sort of off-topic however I needed to
  ask. Does building a well-established blog like yours require a massive amount
  work? I am brand new to blogging however I do write in my journal everyday.
  I’d like to start a blog so I can easily share
  my personal experience and feelings online. Please let me know if you have any
  suggestions or tips for new aspiring blog owners.
  Thankyou!

 • #95 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 17:04

  What’s up colleagues, good paragraph and pleasant arguments commented
  here, I am genuinely enjoying by these.

 • #96 Renato Franchi ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤษภาคม 2019 เวลา 0:45

  Wow, that’s what I was seeking for, what a data! existing here at this website, thanks admin of this site.

 • #97 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:49

  Thanks for sharing such a pleasant thought, piece of writing is fastidious, thats why i have read it completely

 • #98 Gale ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:17

  Hello there I am so delighted I found your site, I really found you by
  accident, while I was browsing on Digg for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thank you for a tremendous
  post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added
  in your RSS feeds, so when I have time I will be back
  to read a great deal more, Please do keep up the fantastic work.

 • #99 Jon ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 18:48

  It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things
  or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article.

  I want to read more things about it!

 • #100 Liam ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:12

  After checking out a number of the articles on your site, I truly like
  your way of writing a blog. I book marked it to my bookmark site
  list and will be checking back soon. Take a look at my web site as
  well and tell me how you feel.

 • #101 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2019 เวลา 12:59

  Amazing! Its in fact remarkable paragraph, I have got much clear idea concerning from this piece of writing.

 • #102 Eloisa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 17:27

  Greetings! This is my first visit to your blog! We are
  a collection of volunteers and starting a new project in a community
  in the same niche. Your blog provided us beneficial information to
  work on. You have done a marvellous job!

 • #103 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 19:12

  Hi my family member! I wish to say that this article is amazing, nice written and come with almost all
  vital infos. I’d like to see extra posts like this .

 • #104 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2019 เวลา 7:56

  Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and
  i was just curious if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much
  appreciated.

 • #105 Sandy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2019 เวลา 20:39

  Thanks for sharing your thoughts on ig. Regards

 • #106 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:14

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would
  never understand. It seems too complicated and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 • #107 Tia ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2019 เวลา 20:20

  This is true for investment recommendation as well.

 • #108 Norris ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 พฤษภาคม 2019 เวลา 18:40

  Very rapidly this site will be famous among all blogging and site-building users,
  due to it’s good posts

 • #109 Reuben ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 พฤษภาคม 2019 เวลา 15:34

  Very soon this website will be famous amid all
  blog viewers, due to it’s nice articles

 • #110 Kassie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 พฤษภาคม 2019 เวลา 19:07

  Ahaa, its nice conversation concerning this paragraph here at this web site,
  I have read all that, so at this time me also commenting here.

 • #111 Natasha ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 พฤษภาคม 2019 เวลา 0:21

  I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to
  come here and visit more often. Did you hire out a developer
  to create your theme? Outstanding work!

 • #112 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 พฤษภาคม 2019 เวลา 20:44

  It’s awesome designed for me to have a website, which is
  helpful in support of my experience. thanks admin

 • #113 Astra Investimentos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 พฤษภาคม 2019 เวลา 2:53

  Great blog you have here but I was wondering if you knew
  of any message boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of group where I can get responses from other
  knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.

  Cheers!

 • #114 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มิถุนายน 2019 เวลา 5:56

  Hi! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy
  your content. Please let me know. Cheers

 • #115 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 มิถุนายน 2019 เวลา 4:02

  Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, might test this?

  IE still is the market leader and a big component
  to folks will pass over your great writing because of
  this problem.

 • #116 Dolores ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 มิถุนายน 2019 เวลา 21:10

  I am actually grateful to the holder of this site who has shared this great
  paragraph at here.

 • #117 Eric ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 มิถุนายน 2019 เวลา 5:28

  Hello there! I could have sworn I’ve visited this site before but after browsing through many of the articles I
  realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 • #118 http://tinyurl.com/y4fpxao3 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 มิถุนายน 2019 เวลา 1:18

  Greetings I am so grateful I found your blog page, I really found
  you by accident, while I was researching on Bing for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time
  to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome b.

 • #119 https://tinyurl.com/yxayd5xk ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 7:13

  This page truly has all the information and facts I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

 • #120 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 มิถุนายน 2019 เวลา 5:02

  Hi there, of course this post is really pleasant and I have learned
  lot of things from it concerning blogging. thanks.

 • #121 rerlime ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2023 เวลา 17:02

  A Cochrane systematic review and meta- analysis of RCT s comparing metformin with placebo or no treatment in women with PCOS showed that metformin improved ovulation rates and clinical pregnancy rates but not live birth rates generic 5 mg cialis Fifth, statins can reduce expression of the transferrin receptor in breast cancer cells, which causes iron starvation and a reduction in tumor invasiveness 90


แสดงความคิดเห็น

ท่านอยากจะเข้าระบบหรือไม่


*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word


Main: 0.15749788284302 sec
Sidebar: 0.30919599533081 sec