๖๒.ความขัดแย้งในถิ่นอีสานใต้

โดย อัยการชาวเกาะ เมื่อ 23 พฤศจิกายน 2008 เวลา 23:02 ในหมวดหมู่ เสริมสร้างสังคมสันติสุข #
อ่าน: 1892

ผมจะเดินทางไปศึกษาความขัดแย้งในพื้นที่อีสานใต้ แต่คิดว่าจะไม่เอาโน้ตบุ๊คไปให้พะรุงพะรัง แต่จะเอากล้องถ่ายรูปตัวใหญ่ผมไปขอถ่ายรูปให้ฉ่ำ น้ำหนักมันก็พอกับโน้ตบุ๊ค ยิ่งตอนนี้หลังไม่ค่อยดีอยู่ด้วยก็เลยต้องตัดใจ เลยรีบเอาบันทึกมาลงต่อเนื่องเพื่อเตรียมให้ท่านได้อ่านเรื่องราวเบื้องต้นไว้ก่อน แล้วผมจะมาเล่าต่อว่าไปอีสานใต้ได้อะไรมาบ้างครับ

วิทยากรวันนี้ ศจ.ดร.ประกอบ วิโรจนกูฎจบทางวิศวกรรมศาสตร์ ปัจจุบันดำรงตำแหน่งอธิการบดี ม.อุบลราชธานี ท่านบอกว่าจะมาเล่าเรื่องที่ประสบมา เป็นคนอีสาน อยู่อีสานมาตลอด ได้เข้าไปแก้ปัญหาทรัพยากรน้ำ พอมาเป็นบริหารมหาวิทยาลัยก็มาสร้างคนสร้างความรู้ให้กับเยาวชน

การเมืองการปกครองมีความขัดแย้งเยอะในสังคมไทย และ อาจารย์บอกว่าท่านเป็นหนึ่งใน ๒๔ อธิการบดีมหาวิทยาลัยที่ยื่นข้อเสนอให้กับรัฐบาล ในเรื่องการเมืองอาจารย์บอกว่ามีหน้าที่อธิบายแทนคนอีสาน คนอีสานไม่โง่ และคนที่เขาเลือกมาไม่ใช่คนชั่วเพราะถ้าเราไปอยู่ในสภาพสังคมแบบชาวอีสาน เราก็ต้องทำแบบเขา และคนอีสานก็ไม่ได้ต้องการแบบนั้น แต่มันถูกขับเคลื่อนมาในทิศทางนั้น คนอีสานเขาขาดที่พึ่งเขาพึ่งรัฐบาลไม่ได้เลย พึ่งราชการไม่ได้เลย จึงต้องหันไปพึ่งส.ส. ถ้าไม่มีการเปลี่ยนแปลง เลือกตั้งกี่ทีก็ได้แบบนี้แหละครับ…(งั้นไม่ต้องเลือกสิครับ อิอิ ขอแซวอาจารย์หน่อย)

อาจารย์ชอบไปออกค่ายพัฒนา เดิมอีสานอยู่ดี เพราะทรัพยากรมีมาก แต่เวลาผ่านไปคนมากขึ้น คนอยู่ในอีสานประมาณ ๒๐ ล้าน แต่ทรัพยากรดินน้ำสามารถให้คน ๖๐ ล้านใช้ได้สบายหากมีระบบการจัดการน้ำที่ดี แต่อีสานมีความขัดแย้งระหว่างคนชนบทกับคนเมือง ขัดแย้งกับภาครัฐ ควบคู่มากับความขัดแย้งกับกลุ่มทุนโดยถูกกลุ่มทุนเอาเปรียบ

ความขัดแย้งระหว่างคนเมืองกับชนบท อาจารย์เล่าว่าสมัยเป็นนักศึกษาไปกินข้าวบ้านเพื่อนในเมืองเมือง พ่อเพื่อนเป็นพ่อค้า ได้ฟังนักธุรกิจพูดถึงผู้ว่า กับตำรวจ เขาพูดกันว่าจะซื้อด้วยเงินเท่าไหร่ เพื่อจะได้เอาเปรียบคนอื่น พ่อเพื่อนถามว่าทำไมชอบไปพัฒนาชนบท ก็บอกว่าคนเขาลำบาก พัฒนาให้เขาได้ดิบได้ดีมีผลผลิตทางเกษตรมาขาย พ่อซื้อของเขามาขายก็ขายได้กำไรไม่ใช่หรือ แต่เขาบอกว่าถ้าชาวบ้านขายสินค้าเกษตรได้ราคาดี เขาก็ต้องจ้างคนใช้ก็แพงนะสิ มันเป็นการเอาเปรียบโดยไม่รู้ตัว คนเมืองเอาเปรียบคนชนบท นักธุรกิจเอาเปรียบชาวบ้าน….

พอตะวันตกเข้ามา ความคิดที่ว่าไปพัฒนาชนบททำไม เมื่อคนอีสานพึ่งรัฐพึ่งราชการไม่ได้ ก็ต้องมาพึ่งพ่อค้า กรรมการกลาง(ราชการ)ก็ลำเอียง ชาวบ้านไม่มีใครเข้าข้าง พอมีสภาพัฒน์ก็ยิ่งไปกันใหญ่ เพราะไปเรียนต่างประเทศ กลับมาก็มาเน้นในเรื่องเศรษฐกิจแบบต่างประเทศ แต่วางแผนพัฒนาเศรษฐกิจล้มเหลวหมดเพราะเราไม่ถนัด วางแผนทำ NICs ทำโรงงานอุตสาหกรรม มีคนงาน ก็จ้างแรงงานถูก และวัสดุอุปกรณ์ต้องซื้อมาจากต่างประเทศทั้งหมด คนชนบทจึงอยู่ไม่ได้ ออกมาเป็นแรงงานก็ถูกเอารัดเอาเปรียบ

เพื่อนชาวอเมริกันบอกว่าเมืองไทยง่ายมาก มีเงิน ๘,๐๐๐ ล้าน- ๑๐,๐๐๐ ล้าน ก็ซื้อประเทศไทยได้แล้ว ถามว่าจริงไหม ก็ต้องตอบว่ามันเป็นความจริง แต่อย่ามาโทษคนอีสานภาคเดียวต้องโทษคนทั้งประเทศนั่นแหละ…เพราะทุกคนต่างทำให้มันเกิด..(จริงของอาจารย์ครับ)

คนอีสานเก่งปลูกข้าว ก็ไม่ส่งเสริมเขา แต่ไปส่งเสริมปลูกปอ ปลูกมันสำปะหลัง พอมีปัญหาคนอยู่ในชนบทไม่ได้ ก็เข้ามาอยู่ในโรงงาน แล้วจ้างราคาถูก เมื่อพึ่งคนอื่นไม่ได้ก็หันมาพึ่งการเมือง จะให้เขาเลือกใครในเมื่อมันก็เหมือนกัน นักการเมืองเข้ามาแสวงหาด้วยกันทั้งนั้น เขาก็ต้องเลือกคนที่ช่วยเขาได้มากกว่า

อาจารย์ไม่เห็นด้วยที่เรียกระบบทักษิณ เพราะไปให้เครดิตมากเกินไป แต่มันเป็นระบบนายทุนซึ่งมีการพัฒนามาโดยตลอด กลุ่มทุนระดับเมือง ข้ามชาติ ต่างก็หลั่งไหลเข้ามา ที่ดินในชนบทไปดูสิครับว่าเป็นของใครเป็นของคนในเมืองทั้งนั้นแหละที่ซื้อไว้ คนอีสานพึ่งตนเองไม่ได้ เมื่อไม่มีอะไรคว้า ก็ต้องเลือกคนที่มีอะไรให้ ถ้าคนหนึ่งช่วย แต่อีกคนดีแต่ปากไม่เคยช่วยเหลือเขา จะให้คนอีสานเลือกใคร

แนวคิดของคนก็เริ่มแตกต่างกัน ไม่รู้ว่าการปฏิรูปการเมืองจะแก้ได้อย่างไร ต้องพูดคุยกันต้องสันติวิธี ปัญหามันหมักหมมมานาน เป็นวิวัฒนาการของการเอาเปรียบระหว่างชนชั้น การเมืองใหม่ของพันธมิตรก็จะเกิดความขัดแย้ง และจะเกิดความขัดแย้งในชนชั้นระดับสูง อาจารย์เห็นว่าการเลือกตั้งแบบเลือกตามวิชาชีพในที่สุดแล้วก็จะยิ่งทำให้เกิดปัญหาเพราะชนวิชาชีพใดก็ต้องทำเพื่อชนวิชาชีพนั้น

พูดถึงการบริหารของนายกฯ อยากบอกนายกว่า เมียเมื่อหย่าแล้วก็เป็นคนอื่น อิอิ

ความขัดแย้งในปัจจุบันเกิดจากการไปฟังความข้างเดียวแล้วเชื่อ และปัญหามันสลับซับซ้อน จึงไม่สามารถบอกได้ว่าการแก้ปัญหาต้องทำอย่างนี้ ๑,๒,๓,๔.. มันต้องมีการกระบวนการในการพูดคุยทำความเข้าใจกัน และการพูดคุยก็ต้องพูดกันในประเด็นที่คุยกันได้ก่อน เห็นร่วมกันสักอย่างหนึ่งสองอย่างแล้วมาทำให้เห็นผล เพราะไม่เช่นนั้นจะแก้ปัญหาไม่ได้เลย

อาจารย์เล่าให้ฟังว่าในเรื่องการบริหาร ชอบการบริหารอยู่ ๒ ท่าน คือ

เหล่าจื๊อกับการปกครอง(หรือการบริหาร) ได้สอนผู้ปกครองให้รู้จักการปกครองคน

ผู้ปกครองที่ไม่นับถือผู้คน จะไม่ได้รับการนับถือ

ในการปกครองชั้นต่ำสุด ผู้คนจะชิงชัง จิ๋นซีฮ่องเต้ ปกครองโดยกฎหมาย ในเบื้องต้นดี แต่ตอนหลังล้มเหลว และคนจะไม่นึกถึงความดีที่ผ่านมาแต่จะไปจำเฉพาะเรื่องร้าย จิ๋นซีออกกฎหมายว่าผู้ใดฆ่าคนต้องถูกประหาร แต่คนก็ยังฆ่ากัน จิ๋นซีจึงออกกฎหมายใหม่ ฆ่าคนต้องถูกประหารสามชั่วโคตร คราวนี้เป็นเรื่อง เพราะผู้บริสุทธิ์เดือดร้อน จึงเกิดความชิงชัง เพราะการใช้อำนาจ

ในการปกครองชั้นต่ำ ผู้คนจะเกรงกลัว

ในการปกครองชั้นดี ผู้คนจะชื่นชอบ

ในการปกครองชั้นเยี่ยม ผู้คนจะไม่รู้สึกตัวว่าถูกปกครอง

ถ้าเราเป็นนักปกครองแล้วไปปกครองก็จะรู้สึกว่าตนเป็นผู้ปกครอง และเมื่อไรที่คิดว่าเราเป็นผู้ปกครอง ผู้คนที่เหลือก็จะเป็นผู้อยู่ภายใต้ปกครอง จึงเป็นเรื่องของการใช้อำนาจ จึงต้องเปลี่ยนความคิดผู้ปกครองเสียใหม่ ต้องปกครองคนให้เขาไม่รู้สึกว่าถูกปกครอง ซึ่งก็คือต้องฟังเสียงของเขา

ปีเตอร์ ดรักเกอร์ เป็นที่ปรึกษาบริษัทชั้นเยี่ยม รายได้คิดเป็นชั่วโมงนับล้านบาท บอกว่า

“สิ่งสำคัญที่สุดสำหรับผู้นำ คือการถามว่ามีงานอะไรบ้างที่จำเป็นต้องทำ และทำทุกอย่างจนมั่นใจว่าเข้าใจในงานที่จำเป็นต้องทำนั้น”

“ผู้นำที่ล้มเหลว เกิดจาการที่พวกเขาทำในสิ่งที่ตัวเองอยากจะทำ แทนที่จะทำในสิ่งที่จำเป็นต้องทำนั้น และเกิดจากปัญหาของการสื่อสารกับผู้คน”

“การที่จะแน่ใจได้ว่าสิ่งนั้นคือสิ่งที่จำเป็นต้องทำจริงๆ ก็ด้วยการถามและด้วยการฟัง”

อ.ลิขิต ธีรเวคิน ได้เคยเล่าให้ฟังระบบการคิด เพราะ อ.เรียนหนังสือเก่ง เมื่อไปเรียนที่ต่างประเทศ ปรากฏว่าได้เกรดบี สงสัยไปถามอาจารย์ว่าตอบได้ตามที่อาจารย์สอนทุกอย่าง ทำไมได้บี โปรเฟสเซอร์บอกว่าเพราะตอบเหมือนจึงได้แบบนี้ ไม่ปรับตกก็ดีแล้ว เมื่อถามว่าตอบอย่างไรจึงจะได้เอ ก็ได้คำตอบว่าต้องตอบตามความคิดของตัวเอง

วิธีแก้ปัญหาความขัดแย้งเรื่องปากมูล ก็ใช้วิธีนี้ เริ่มต้นขอให้ผู้ว่าฟังก่อน และตั้งคำถามให้เขาบอกว่าปัญหาอย่างนี้จะแก้อย่างไร ในที่สุดก็ได้คำตอบ และเป็นคำตอบที่ชาวบ้านภูมิใจว่าเป็นคำตอบที่เขาเสนอ… สรุปว่า วิธีที่ดีที่สุด ก็คือ ฟัง ถาม ให้เขาพูด

ท่านพุทธทาสเคยเปรียบเทียบ สวรรค์กับนรก คล้ายกันมาก เหมือนกับห้องๆหนึ่งมีผู้คนเยอะแยะ มีอาหารอยู่ตรงกลาง สวรรค์คือทุกคนรู้ว่าคนโน้นชอบอย่างโน้นอย่างนี้ ตักให้กัน นรก เหมือนเดิมคนชุดเดิม แต่ต่างคนต่างจะแย่งกินอาหารที่ชอบ แย่งกันถีบกัน อาหารตกเรี่ยราด บางคนไม่ได้กิน มันก็คือนรก

อาจารย์จบการบรรยายเพียงเท่านี้

« « Prev : ๖๑.การแปรเปลี่ยนความขัดแย้ง(๒)

Next : ๖๓.ไปคุยกับปราชญ์อีสาน » »


ผู้ใช้ Facebook สามารถให้ความเห็นที่นี่ได้ โดยกด Like เพื่อแสดงตัว

169 ความคิดเห็น

 • #1 Logos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 พฤศจิกายน 2008 เวลา 0:22

  …แล้วก็มีประเด็นของคำสั่งอีกครับ คำสั่งมักเป็นความคิดที่ออกจากคนคนเดียว ซึ่งไม่สามารถจะมีรายละเอียดของสิ่งที่ต้องทำ ครอบคลุมได้ทั้งหมด คือก็เข้าใจบทบาทของคนอยู่บนยอดปิรามิดนะครับ แต่คนอยู่บนยอดปิรามิดกลับมักไม่เข้าใจว่าจะเอาผลลัพท์ ต้องทำอะไรก่อนหน้านั้นมาตั้งหลายอย่างกว่าที่ผลลัพท์จะออกมาตามต้องการ คำสั่งมักจะต้องการผลลัพท์สุดท้ายเป็นตัวตัดสินว่าสำเร็จหรือล้มเหลว เอา output โดยไม่สนใจ input และ process ทำให้คนทำงานงงและเหวออยู่บ่อยๆ ครับ

 • #2 อัยการชาวเกาะ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 พฤศจิกายน 2008 เวลา 6:51

  ท่านรอกอด
  ถูกต้องนะครับ คนเราพอมีอำนาจมักไม่ฟังใครและชอบใช้คำสั่ง แล้วก็จะคิดเอาเองว่าสิ่งที่ตนสั่งนั้นถูกต้องเสมอและเป็นเรื่องที่ทำได้ง่าย สั่งแล้วต้องทำได้ โดยเฉพาะถ้าคนสั่งเป็นนักการเมือง แฮ่….
  เมื่อคืนอดดวลข้าวต้มกันเลย อร่อยมากขอบอกข้าวใหม่หอมมาก ต้องหาโอกาสทานให้ได้ ๑ ปีมีครั้งเดียว

 • #3 rani ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 พฤศจิกายน 2008 เวลา 0:33

  ขอยกมือเห็นด้วยค่ะท่านอัยการที่ว่าความขัดแย้งเกิดจากการฟังความข้างเดียว เพราะอะไรๆ มันก็ซับซ้อนซ่อนเงื่อนกันไปหมด เหตุเพราะคนส่วนใหญ่เอาความไม่ชอบของตัวเองเป็นที่ตั้งก่อน แล้วก็ฟังจากคนที่ไม่ชอบเหมือนกัน จึงเกิดการขัดแย้งที่รุนแรง แถมแก้ปัญหาที่หมักหมมมาไม่ได้อีก เดี๋ยวเข้ามาอ่านอีกรอบค่ะ ถ้ามีโอกาส อิอิ ง่วงอะคะ

 • #4 อัยการชาวเกาะ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 พฤศจิกายน 2008 เวลา 22:29

  ความขัดแย้งที่เกิดขึ้นจากการฟังความข้างเดียวแล้วไม่ยอมฟังคนอื่นที่จะสะท้อนบทบาทของตัวเอง เกิดจากความไม่ไว้วางใจ ในตอนต่อๆไปจะพูดถึงเรื่องนี้ด้วยครับ

 • #5 Michael Kors Bags Sale ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 กันยายน 2014 เวลา 18:07

  df
  Michael Kors Bags Sale

 • #6 acting classes near me for free ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 ตุลาคม 2018 เวลา 14:17

  Nice actors continue the educational process.

 • #7 bbs.yahboom.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 ธันวาคม 2018 เวลา 9:49

  Investments in most securities contain dangers.

 • #8 whitepages ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 ธันวาคม 2018 เวลา 1:45

  Great blog here! Additionally your web site loads
  up fast! What web host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink for your host?
  I desire my site loaded up as quickly as yours lol

 • #9 whitepages ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 ธันวาคม 2018 เวลา 0:33

  Have you ever considered writing an e-book or guest authoring
  on other websites? I have a blog centered on the same information you discuss and would really
  like to have you share some stories/information. I know my
  readers would appreciate your work. If you’re
  even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 • #10 Jolie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 ธันวาคม 2018 เวลา 0:22

  Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of
  the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both
  show the same outcome.

 • #11 brazil flag meaning ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 ธันวาคม 2018 เวลา 5:33

  An intriguing discussion is worth comment. I do believe that
  you ought to publish more on this issue, it may not be a taboo subject but usually folks don’t speak about these topics.
  To the next! Cheers!!

 • #12 brazil nuts calories ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 ธันวาคม 2018 เวลา 12:35

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site,
  how could i subscribe for a weblog website? The
  account aided me a applicable deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast provided brilliant transparent idea

 • #13 videoandcontrol.ru ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 ธันวาคม 2018 เวลา 3:36

  Hi there, You have done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my
  friends. I’m sure they’ll be benefited from this website.

 • #14 brazilian wandering spider ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 ธันวาคม 2018 เวลา 13:26

  What’s up to every single one, it’s genuinely a nice for me to
  go to see this site, it consists of important Information.

 • #15 brazil nuts nutrition ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 ธันวาคม 2018 เวลา 15:20

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to
  this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle
  for book-marking and adding your RSS feed to my Google
  account. I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group.
  Talk soon!

 • #16 Ezequiel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 ธันวาคม 2018 เวลา 13:27

  I believe that is among the so much important information for me.
  And i am glad reading your article. But want to commentary on some general things, The web site style is perfect, the articles is in reality great :
  D. Just right activity, cheers

 • #17 Valeria ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 ธันวาคม 2018 เวลา 16:35

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I do not know who you are but certainly you’re going to
  a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

 • #18 Denny ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 ธันวาคม 2018 เวลา 12:30

  The proper recommendation can prevent time and money.

 • #19 brazilian wax spa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 ธันวาคม 2018 เวลา 18:30

  You ought to be a part of a contest for one of the
  most useful websites on the net. I am going to highly recommend this site!

 • #20 Elisabeth ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 ธันวาคม 2018 เวลา 0:33

  The precise recommendation can save you time and money.

 • #21 Tamera ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 ธันวาคม 2018 เวลา 6:39

  The fitting recommendation can prevent time and money.

 • #22 brazilian steakhouse tacoma ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 ธันวาคม 2018 เวลา 7:23

  I think what you said was actually very reasonable.
  However, what about this? suppose you typed a catchier post title?

  I am not saying your content is not good, but
  suppose you added a post title that grabbed folk’s attention? I mean ลานสันติสุข » ๖๒.ความขัดแย้งในถิ่นอีสานใต้ is a little plain. You could peek at Yahoo’s front
  page and watch how they create article titles to
  grab people interested. You might try adding a video or a pic or two to grab people excited about what you’ve written. In my
  opinion, it would make your website a little bit more interesting.

 • #23 Matt Linklater ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 ธันวาคม 2018 เวลา 7:06

  I do not even understand how I ended up right
  here, but I assumed this publish was good. I don’t know who
  you’re but certainly you’re going to a well-known blogger should you aren’t already.
  Cheers!

 • #24 Shiela ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มกราคม 2019 เวลา 8:58

  Wow, this paragraph is good, my sister is analyzing these kinds of things,
  so I am going to inform her.

 • #25 Alva ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 มกราคม 2019 เวลา 0:30

  Thanks , I’ve just been looking for info about this topic for a
  while and yours is the best I’ve discovered till now.

  But, what in regards to the conclusion? Are
  you certain about the supply?

 • #26 Daniel Dantas ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 มกราคม 2019 เวลา 15:04

  Hey there this is somewhat of off topic but I
  was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have
  no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience.

  Any help would be enormously appreciated!

 • #27 hi ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 มกราคม 2019 เวลา 3:42

  We are a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.

  Your site offered us with valuable info to work on. You have performed
  a formidable process and our entire group shall be grateful to you.

 • #28 Nelson ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 มกราคม 2019 เวลา 6:25

  And this is an funding danger value taking.

 • #29 Dawn ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มกราคม 2019 เวลา 18:32

  This is true for investment recommendation as properly.

 • #30 Chanda ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มกราคม 2019 เวลา 18:44

  A monetary advisor is your planning companion.

 • #31 Fidel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 กุมภาพันธ 2019 เวลา 11:24

  Schwab Clever Portfolios invests in Schwab ETFs.

 • #32 Blondell ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กุมภาพันธ 2019 เวลา 7:45

  Now it’s time to decide your particular investments.

 • #33 Myrtis ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 กุมภาพันธ 2019 เวลา 8:45

  Thank you on your curiosity in Funding Recommendation.

 • #34 Damon ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 กุมภาพันธ 2019 เวลา 13:01

  Schwab Intelligent Portfolios invests in Schwab ETFs.

 • #35 Sheri ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 กุมภาพันธ 2019 เวลา 14:34

  This is true for investment recommendation as properly.

 • #36 https://bit.ly/2V6EJpc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กุมภาพันธ 2019 เวลา 0:13

  I’m gone to inform my little brother, that he should also
  go to see this blog on regular basis to get
  updated from most recent news.

 • #37 Alfredo ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 กุมภาพันธ 2019 เวลา 15:05

  you’re actually a excellent webmaster. The site loading velocity is amazing.
  It seems that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterwork.

  you’ve performed a wonderful task in this topic!

 • #38 Anna ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 กุมภาพันธ 2019 เวลา 22:09

  Hi there, You’ve done a great job. I will certainly
  digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

 • #39 Michel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 กุมภาพันธ 2019 เวลา 0:27

  Great site. Lots of useful information here.
  I’m sending it to several pals ans also sharing in delicious.
  And of course, thank you for your sweat!

 • #40 Mildred ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 กุมภาพันธ 2019 เวลา 6:33

  Saved as a favorite, I really like your blog!

 • #41 Kian ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 มีนาคม 2019 เวลา 18:49

  Asking questions are in fact pleasant thing if you are
  not understanding something entirely, except this piece of
  writing presents good understanding even.

 • #42 Melina ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 มีนาคม 2019 เวลา 9:26

  For most up-to-date information you have to go to see web and on world-wide-web I found this site as a most excellent web page for hottest updates.

 • #43 Luiz Gastão Bittencourt ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 มีนาคม 2019 เวลา 4:40

  Keep this going please, great job!

 • #44 Luiz Gastão Bittencourt ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 มีนาคม 2019 เวลา 6:28

  With havin so much content do you ever run into any problems
  of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my
  permission. Do you know any ways to help protect against content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 • #45 Aidan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 5:02

  Very nice article, just what I wanted to find.

 • #46 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 10:32

  I am extremely impressed with your writing skills as well
  as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did
  you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days.

 • #47 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 13:55

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never
  understand. It seems too complicated and very broad
  for me. I’m looking forward for your next post, I’ll
  try to get the hang of it!

 • #48 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 15:34

  Howdy! I just would like to offer you a huge thumbs up for your excellent information you have right here on this post.
  I will be coming back to your site for more soon.

 • #49 Tami ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 มีนาคม 2019 เวลา 15:35

  When someone writes an paragraph he/she maintains the
  idea of a user in his/her brain that how a user can be
  aware of it. So that’s why this paragraph is amazing.

  Thanks!

 • #50 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 มีนาคม 2019 เวลา 1:40

  Hi there, You’ve done an incredible job. I’ll certainly digg it and
  personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this web
  site.

 • #51 Bonita ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 มีนาคม 2019 เวลา 11:34

  Asking questions are genuinely nice thing if you are not understanding anything entirely, but this post presents
  good understanding even.

 • #52 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 มีนาคม 2019 เวลา 8:31

  I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this website.
  I’m hoping to check out the same high-grade
  content from you in the future as well. In fact, your creative writing
  abilities has inspired me to get my own, personal website now ;)

 • #53 Renato Franchi ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 มีนาคม 2019 เวลา 9:38

  Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot
  of spam remarks? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane so any support
  is very much appreciated.

 • #54 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 มีนาคม 2019 เวลา 2:40

  My brother suggested I would possibly like this web site.
  He was once totally right. This publish actually made my day.

  You can not believe just how much time I had spent for this info!
  Thank you!

 • #55 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 มีนาคม 2019 เวลา 10:43

  This is the perfect website for anyone who
  wants to find out about this topic. You realize so much its almost
  hard to argue with you (not that I actually will
  need to…HaHa). You certainly put a brand
  new spin on a topic which has been written about for a long
  time. Wonderful stuff, just great!

 • #56 Solomon ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 มีนาคม 2019 เวลา 17:16

  Excellent website. Lots of useful info here. I am sending it to a few pals ans additionally sharing
  in delicious. And certainly, thanks for your effort!

 • #57 Noel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 มีนาคม 2019 เวลา 14:37

  Simply want to say your article is as astounding.
  The clarity in your post is just excellent and i could assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your RSS feed
  to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep
  up the enjoyable work.

 • #58 Fernanda Tórtima ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 มีนาคม 2019 เวลา 15:21

  Wonderful items from you, man. I have take note your stuff previous to
  and you’re just too excellent. I really like
  what you have bought right here, really like what you are stating and the
  way by which you say it. You’re making it enjoyable and you continue
  to care for to keep it wise. I can’t wait to learn far more from you.
  This is actually a tremendous site.

 • #59 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 มีนาคม 2019 เวลา 17:37

  It’s an remarkable paragraph designed for all the web visitors; they will obtain advantage from it I am sure.

 • #60 Monique ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มีนาคม 2019 เวลา 6:49

  hey there and thank you for your information – I have certainly picked up something new
  from right here. I did however expertise a few technical
  points using this web site, as I experienced to reload
  the web site many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is OK?

  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement
  in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for
  much more of your respective exciting content. Make sure you
  update this again very soon.

 • #61 http://tinyurl.com/yxt78ez5 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มีนาคม 2019 เวลา 10:43

  Everyone loves what you guys are usually up too.

  This type of clever work and coverage! Keep up the amazing works guys I’ve added you guys to my blogroll.

 • #62 Porter ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 15:41

  I visited multiple sites however the audio feature
  for audio songs present at this website is truly marvelous.

 • #63 http://tinyurl.com/y38hwty7 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 18:17

  Great article, exactly what I wanted to find.

 • #64 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 มีนาคม 2019 เวลา 3:16

  Hello there, I discovered your web site by means of Google while looking
  for a similar matter, your web site got here up, it looks good.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just became alert to your blog thru Google, and found that it is truly informative.

  I am gonna be careful for brussels. I will appreciate should you continue this in future.
  Many other folks can be benefited from your writing.
  Cheers!

 • #65 Joeann ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 มีนาคม 2019 เวลา 0:44

  Hello, its good article regarding media print,
  we all understand media is a wonderful source of facts.

 • #66 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 มีนาคม 2019 เวลา 8:53

  Great article, totally what I needed.

 • #67 Consuelo ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 เมษายน 2019 เวลา 11:46

  A person necessarily lend a hand to make significantly posts I might state.
  That is the first time I frequented your website page
  and to this point? I amazed with the research
  you made to make this particular submit incredible.
  Wonderful task!

 • #68 Carlos Magno Nunes Barcelos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 เมษายน 2019 เวลา 9:08

  Ahaa, its good discussion on the topic of this paragraph here at this blog, I have read all
  that, so now me also commenting at this place.

 • #69 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 เมษายน 2019 เวลา 17:12

  constantly i used to read smaller posts which also clear their motive,
  and that is also happening with this post which I am reading here.

 • #70 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 เมษายน 2019 เวลา 0:19

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the message
  home a bit, but instead of that, this is wonderful blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.

 • #71 Elisa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 1:50

  Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know
  a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same
  results.

 • #72 Leonardo Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 9:24

  When someone writes an post he/she retains the plan of a user in his/her brain that how a user can know it.

  Therefore that’s why this post is perfect. Thanks!

 • #73 Van ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 เมษายน 2019 เวลา 2:39

  My brother suggested I would possibly like this website.

  He was once entirely right. This put up truly made my day.
  You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thank you!

 • #74 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 เมษายน 2019 เวลา 20:54

  First off I would like to say great blog! I had
  a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to find out how you center yourself
  and clear your thoughts before writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out.
  I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally
  lost just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips?
  Appreciate it!

 • #75 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 เมษายน 2019 เวลา 5:36

  It’s truly a great and helpful piece of information. I am
  glad that you simply shared this useful information with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 • #76 Sammy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 เมษายน 2019 เวลา 20:06

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say
  that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed and I
  hope you write again very soon!

 • #77 Katja ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 10:25

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is
  really informative. I am gonna watch out for brussels.
  I will appreciate if you continue this in future. Many people
  will be benefited from your writing. Cheers!

 • #78 Faye ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 10:46

  This site was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me.
  Thanks a lot!

 • #79 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 22:09

  An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has
  been doing a little research on this. And
  he in fact ordered me lunch simply because I stumbled upon it for
  him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about this
  matter here on your web site.

 • #80 Klefer ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 23:05

  I seriously love your site.. Pleasant colors & theme.
  Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m attempting
  to create my very own website and would like to learn where
  you got this from or exactly what the theme is
  named. Thanks!

 • #81 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 4:11

  Hi to all, how is the whole thing, I think every
  one is getting more from this web page, and your views are
  fastidious in favor of new visitors.

 • #82 Irene ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 10:36

  It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips.
  Maybe you could write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 • #83 Demetria ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 14:58

  Great beat ! I would like to apprentice at the same time
  as you amend your web site, how can i subscribe for a weblog site?
  The account aided me a appropriate deal. I were
  tiny bit familiar of this your broadcast provided bright clear concept

 • #84 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 6:03

  Wow, that’s what I was looking for, what a material!
  existing here at this webpage, thanks admin of this website.

 • #85 Marcia ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 11:39

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 • #86 http://bit.ly/2HuQBi5 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 15:59

  Thankfulness to my father who told me on the
  topic of this weblog, this blog is truly amazing.

 • #87 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 10:23

  It is actually a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared
  this helpful info with us. Please stay us informed like this.
  Thanks for sharing.

 • #88 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 11:36

  Hurrah, that’s what I was exploring for, what a information! existing here at this web site,
  thanks admin of this web page.

 • #89 http://tinyurl.com/y34w5frr ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 17:44

  Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I
  was wondering your situation; we have developed some nice methods and we are looking to exchange methods with others, why not shoot me an email if interested.

 • #90 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 22:22

  I relish, result in I found exactly what I was looking for.
  You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a
  nice day. Bye

 • #91 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2019 เวลา 17:38

  It’s appropriate time to make a few plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this publish and if I may I want to counsel you few fascinating issues or advice.

  Maybe you could write next articles referring to this
  article. I wish to read more issues approximately it!

 • #92 Ned ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2019 เวลา 18:53

  I couldn’t refrain from commenting. Very well written!

 • #93 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2019 เวลา 1:44

  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Appreciate it

 • #94 Lillie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2019 เวลา 5:07

  excellent post, very informative. I’m wondering why the opposite experts of
  this sector do not realize this. You should continue your writing.
  I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

 • #95 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2019 เวลา 15:43

  Appreciation to my father who stated to me on the topic of this website,
  this web site is truly remarkable.

 • #96 Verona ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2019 เวลา 1:00

  Hello, its pleasant article regarding media print, we all be familiar with media is a enormous source of
  data.

 • #97 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2019 เวลา 22:33

  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.

  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 • #98 Lonna ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 11:25

  If some one wishes expert view about blogging and site-building
  afterward i advise him/her to go to see this blog, Keep up the pleasant work.

 • #99 bit.ly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 15:22

  Pretty component of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to say that I get actually
  loved account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing for your feeds or even I achievement you get admission to constantly quickly.

 • #100 bit.ly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 19:30

  Hey there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the
  post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy
  I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 • #101 Dieter ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 20:15

  Howdy I am so glad I found your blog page, I really found you by accident, while I was researching on Yahoo
  for something else, Anyways I am here now and would just like to say many thanks
  for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have bookmarked it and also
  added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  a lot more, Please do keep up the excellent job.

 • #102 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 18:36

  I am really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?

  A few of my blog visitors have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any recommendations to help fix this
  problem?

 • #103 Umanizzare ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 23:55

  Hi there! I could have sworn I’ve visited this site before but after looking at some of the posts I realized it’s new
  to me. Regardless, I’m certainly delighted I came across it and I’ll be bookmarking it and checking
  back frequently!

 • #104 Carlos Magno Nunes Barcelos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 เมษายน 2019 เวลา 7:44

  What’s up everyone, it’s my first visit at this site, and paragraph is actually fruitful in favor of me, keep up posting these content.

 • #105 Carlos Magno Nunes Barcelos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 เมษายน 2019 เวลา 11:59

  Aw, this was an extremely nice post. Finding the time and actual effort to create a great article… but what can I say… I procrastinate a lot and never
  seem to get anything done.

 • #106 Linda ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 7:03

  Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I
  clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted
  to say fantastic blog!

 • #107 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 17:11

  I love looking through a post that will make men and women think.
  Also, thanks for allowing me to comment!

 • #108 Reina ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:55

  Hi friends, how is everything, and what you would like to say concerning this
  article, in my view its really amazing in favor of me.

 • #109 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:14

  Article writing is also a fun, if you be familiar with after that you can write if not
  it is complicated to write.

 • #110 Clarice ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:15

  I all the time used to study piece of writing in news papers
  but now as I am a user of net so from now I am using net for articles, thanks to web.

 • #111 Rosa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 0:55

  Hi there to every one, the contents existing at this website are really awesome for people experience,
  well, keep up the nice work fellows.

 • #112 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 5:26

  Since the admin of this web page is working, no hesitation very quickly it will be well-known, due to its
  feature contents.

 • #113 Julieta ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:39

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your website in my social networks!

 • #114 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 15:02

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back
  to your webpage? My website is in the exact same area of interest as yours and my
  visitors would truly benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Thanks!

 • #115 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:19

  It’s in fact very complex in this busy life to listen news on Television, so
  I just use world wide web for that reason, and obtain the most up-to-date information.

 • #116 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 14:59

  I visit each day a few sites and information sites to read articles or reviews,
  but this webpage presents quality based posts.

 • #117 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 22:39

  Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Thanks a lot

 • #118 Renan Batista Silva ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:42

  I pay a visit every day some blogs and sites to read articles or reviews,
  except this blog provides quality based posts.

 • #119 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤษภาคม 2019 เวลา 9:16

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I
  find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped
  me.

 • #120 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤษภาคม 2019 เวลา 20:43

  Hi there I am so thrilled I found your webpage, I really found
  you by accident, while I was researching on Aol
  for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say
  cheers for a incredible post and a all round interesting blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to look over it all at the
  minute but I have bookmarked it and also added your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the
  awesome job.

 • #121 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 พฤษภาคม 2019 เวลา 10:24

  Thanks for any other informative website. The place else may I am getting that kind of information written in such a perfect
  manner? I’ve a mission that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such information.

 • #122 Aurelio ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 พฤษภาคม 2019 เวลา 12:54

  Excellent site. A lot of useful information here. I’m sending it
  to some pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thank you for your effort!

 • #123 Jefferson ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 6:36

  Hey There. I found your blog using msn. This is
  a really well written article. I’ll be sure
  to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks
  for the post. I’ll certainly return.

 • #124 Concepcion ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 6:40

  Excellent blog right here! Additionally your web site rather a
  lot up very fast! What web host are you the usage of? Can I am getting
  your associate hyperlink in your host? I want my site loaded up as quickly as yours lol

 • #125 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 21:42

  I read this paragraph completely concerning the comparison of
  most up-to-date and preceding technologies, it’s remarkable
  article.

 • #126 Andres ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 22:37

  Hmm it appears like your blog ate my first comment (it
  was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any tips for newbie blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 • #127 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 พฤษภาคม 2019 เวลา 2:19

  Howdy! I’m at work browsing your blog from my new iphone!

  Just wanted to say I love reading your blog and look forward
  to all your posts! Keep up the superb work!

 • #128 Joni ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 7:58

  Hey there! I know this is kinda off topic however I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My website discusses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from
  each other. If you happen to be interested feel free to
  shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you!
  Awesome blog by the way!

 • #129 Marc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 9:30

  And this is an funding threat worth taking.

 • #130 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 10:08

  I feel this is one of the most vital information for me.
  And i am glad studying your article. But want to statement on few normal issues, The web site taste is wonderful, the articles is in point of fact nice : D.
  Excellent activity, cheers

 • #131 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2019 เวลา 0:46

  You could definitely see your enthusiasm in the work you write.
  The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe.
  All the time follow your heart.

 • #132 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2019 เวลา 18:42

  I every time spent my half an hour to read this website’s content everyday along with a mug of coffee.

 • #133 Bryon ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 พฤษภาคม 2019 เวลา 21:32

  A financial advisor is your planning companion.

 • #134 Adelaide ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 พฤษภาคม 2019 เวลา 2:40

  All kinds of investments come with sure risks.

 • #135 http://tinyurl.com/ ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 พฤษภาคม 2019 เวลา 7:04

  Hello! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the fantastic work!

 • #136 Dianna ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 พฤษภาคม 2019 เวลา 22:06

  Nice respond in return of this query with real arguments
  and telling everything concerning that.

 • #137 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2019 เวลา 6:05

  You made some good points there. I looked on the internet to learn more about the issue
  and found most individuals will go along with your views on this website.

 • #138 http://tinyurl.com/y383h6qa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 พฤษภาคม 2019 เวลา 16:16

  Very soon this website will be famous among all blogging and site-building
  viewers, due to it’s good articles

 • #139 Aundrea ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 พฤษภาคม 2019 เวลา 8:06

  If some one needs to be updated with newest technologies
  afterward he must be go to see this web page and
  be up to date daily.

 • #140 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 พฤษภาคม 2019 เวลา 5:06

  Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Opera, it looks fine
  but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific
  blog!

 • #141 http://tinyurl.com/y38q7npd ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 พฤษภาคม 2019 เวลา 20:51

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger.

  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post.

  Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • #142 Blondell ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 พฤษภาคม 2019 เวลา 22:54

  I was able to find good info from your blog articles.

 • #143 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 พฤษภาคม 2019 เวลา 9:52

  My brother recommended I would possibly like this blog.
  He used to be totally right. This put up truly made my day.
  You cann’t imagine simply how a lot time I had spent for this information! Thank you!

 • #144 Fredrick ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 พฤษภาคม 2019 เวลา 0:40

  Wow, that’s what I was seeking for, what a material! present here at this
  website, thanks admin of this web page.

 • #145 http://tinyurl.com/y2t9s229 http://tinyurl.com/yytnmdbe http://tinyurl.com/y6d6h6tk http://tinyurl.com/y3pxn23p http://tinyurl.com/yyt9hz8v http://tinyurl.com/y4ujuktd http://tinyurl.com/y3gx3szt http://tinyurl.com/y6gc5sfv Americo Amadeu Filho ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 มิถุนายน 2019 เวลา 9:22

  If some one needs expert view regarding blogging
  and site-building after that i recommend him/her to pay a visit this webpage, Keep up the
  pleasant work.

 • #146 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 มิถุนายน 2019 เวลา 12:12

  Greetings! I’ve been following your blog for some time now and finally
  got the bravery to go ahead and give you a shout out
  from Dallas Tx! Just wanted to mention keep up the excellent job!

 • #147 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 มิถุนายน 2019 เวลา 21:28

  Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you
  so much, However I am experiencing problems with your RSS.
  I don’t know the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anybody having similar RSS problems?
  Anyone that knows the answer will you kindly respond?
  Thanks!!

 • #148 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 มิถุนายน 2019 เวลา 9:46

  Hello there, I found your site by the use of Google whilst searching for a related subject, your web site
  came up, it seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, just turned into aware of your weblog thru Google, and located
  that it is truly informative. I am going
  to be careful for brussels. I will be grateful if you proceed this in future.
  A lot of other folks shall be benefited out of your writing.

  Cheers!

 • #149 Shiela ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 มิถุนายน 2019 เวลา 22:19

  Great post. I used to be checking constantly this weblog and I’m impressed!
  Extremely helpful info particularly the final
  section :) I handle such information a lot. I was looking for
  this particular information for a long time.

  Thanks and best of luck.

 • #150 Eve ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 2:47

  Hey there I am so delighted I found your web site, I really found you by accident, while I was searching on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say
  kudos for a fantastic post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to go through it all at the minute but I have saved it
  and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be
  back to read more, Please do keep up the great job.

 • #151 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 2:51

  It’s very trouble-free to find out any matter on web as compared to books, as I found this post at this web page.

 • #152 Danelle ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 8:17

  I was able to find good advice from your blog posts.

 • #153 Kristofer ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 มิถุนายน 2019 เวลา 15:41

  Great blog you have got here.. It’s difficult to find high quality writing like
  yours nowadays. I truly appreciate individuals like you!
  Take care!!

 • #154 http://bit.ly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มิถุนายน 2019 เวลา 5:21

  Very good article. I will be dealing with a few of these issues as well..

 • #155 Fred ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กรกฏาคม 2019 เวลา 7:02

  Heya! I’m at work browsing your blog from my new
  iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to
  all your posts! Carry on the great work!

 • #156 Lucie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 กรกฏาคม 2019 เวลา 8:50

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

 • #157 Cameron ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 กรกฏาคม 2019 เวลา 1:18

  Have you ever considered about including a little
  bit more than just your articles? I mean, what you say
  is important and everything. But imagine if you added some great images
  or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics
  and videos, this website could undeniably
  be one of the greatest in its niche. Great
  blog!

 • #158 Steve ให้ความคิดเห็นเมื่อ 12 กรกฏาคม 2019 เวลา 13:12

  What i do not realize is in reality how you are now not really much more
  well-liked than you may be right now. You’re so intelligent.
  You know therefore considerably on the subject of this topic, produced me in my view consider it from a lot of varied angles.

  Its like men and women aren’t interested until it is something to do with
  Girl gaga! Your individual stuffs great. Always maintain it
  up!

 • #159 Jonathan ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 กรกฏาคม 2019 เวลา 16:47

  I do believe all of the ideas you have presented on your post.
  They are very convincing and will definitely work.
  Still, the posts are very brief for beginners.

  May you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.

 • #160 Mathias ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 กรกฏาคม 2019 เวลา 14:35

  Its like you read my mind! You seem to know so much
  about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message
  home a bit, but other than that, this is fantastic blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 • #161 Maynard ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 กรกฏาคม 2019 เวลา 11:00

  Thank you for another informative site. The place else could
  I get that kind of info written in such a perfect manner?
  I have a mission that I’m just now working on, and I have been at the glance
  out for such info.

 • #162 Christiane ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 กรกฏาคม 2019 เวลา 23:54

  Thanks in favor of sharing such a nice thinking, piece of writing is
  good, thats why i have read it entirely

 • #163 Jefferson ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กรกฏาคม 2019 เวลา 2:11

  Do you have any video of that? I’d like to find out more details.

 • #164 Seth ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กรกฏาคม 2019 เวลา 13:32

  I am genuinely pleased to glance at this website posts which contains lots of helpful data, thanks
  for providing these statistics.

 • #165 Jerald ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 สิงหาคม 2019 เวลา 8:35

  Hi, after reading this awesome piece of writing
  i am also glad to share my know-how here with colleagues.

 • #166 Florine ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 สิงหาคม 2019 เวลา 11:57

  Very good blog you have here but I was wanting to know
  if you knew of any message boards that cover the same
  topics discussed here? I’d really like to be a part of online community where I can get
  feedback from other knowledgeable individuals that share the
  same interest. If you have any recommendations, please let me know.
  Kudos!

 • #167 Charla ให้ความคิดเห็นเมื่อ 31 สิงหาคม 2019 เวลา 0:17

  I pay a visit each day some websites and websites to read posts, however this website presents feature based articles.

 • #168 Novella ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 กันยายน 2019 เวลา 0:37

  Its such as you read my thoughts! You seem to understand a lot about
  this, like you wrote the e-book in it or something. I believe that you just can do with a few p.c.
  to power the message house a bit, but instead of that, that is wonderful blog.
  A great read. I will definitely be back.

 • #169 hi ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 ตุลาคม 2019 เวลา 22:03

  It’s in fact very difficult in this active life to listen news on TV, therefore I simply use the web for that reason, and take the most
  up-to-date news.


แสดงความคิดเห็น

ท่านอยากจะเข้าระบบหรือไม่


*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word


Main: 0.80421495437622 sec
Sidebar: 0.059941053390503 sec