จากปู่ถึงหลาน(๑๔)

โดย อัยการชาวเกาะ เมื่อ 5 กันยายน 2012 เวลา 15:22 ในหมวดหมู่ เฮฮาศาสตร์ #
อ่าน: 3045

ไม่ได้เขียนถึงทอฝันมาเดือนกว่าแล้ว แต่ปู่ก็ถ่ายวีดีโอ ถ่ายรูปทอฝันอย่างต่อเนื่อง และปู่ไปซื้อสีอะคริลิคมาวาดรูปทอฝันใส่เสื้อให้หนูใส่เล่นไปสามตัวแล้ว การเขียนรูปทอฝันเล่นๆเป็นผลได้ของปู่ที่ได้วาดรูป และผลได้ของทอฝันก็คือมีเสื้อฝีมือปู่...

เรารู้สึกว่าทอฝันเป็นเด็กฉลาดและพัฒนาการไวมากคนหนึ่งและมีหลายคนก็ชมเช่นนั้น ปู่ก็เลยมาถอดบทเรียนว่าทำไมทอฝันถึงพัฒนาการไว

เริ่มตั้งแต่ทอฝันอยู่ในท้องด้วยความรักของพ่อเนติ์แม่หนอม และได้ฟังเพลงดีๆตั้งแต่อยู่ในท้อง พอคลอดออกมาทอฝันกินนมแม่และได้รับการโอบกอดจากทุกคนในครอบครัวของพวกเรา และที่สำคัญก็คือทุกคนที่อุ้มทอฝันชวนทอฝันพูดคุยตลอดเวลา

บรรยากาศภายในบ้านข้างบ้านมีต้นไม้เยอะ ทอฝันได้รับออกซิเจนอย่างเต็มที่ ได้อยู่กับธรรมชาติได้เห็นดอกไม้ใบหญ้า เห็นสัตว์เลี้ยง เช่น สุนัข แมว ไก่แจ้ ได้เห็นสัตว์ตามธรรมชาติ เช่น นก กระรอก จิ้งเหลน รอบบ้านไม่มีเสียงด่าทอหรือทะเลาะตบตีกัน ย่าเปิดเพลงเบาๆกล่อมให้ทอฝันนอน ทั้งเพลงเด็กและเพลงลูกกรุงเก่าๆ

เราสอนเหตุผลให้ทอฝันตั้งแต่เล็กๆ อย่างนี้ทำได้ อย่างนี้ทำไม่ได้เพราะอะไร ด้วยกิริยาวาจาสุภาพ เช่น ทอฝันจะเอาโน่นนี่ก็จะบอกว่า ของนี้หนูเล่นไม่ได้นะคะ เป็นของคุณปู่เดี๋ยวมันจะเสียนะคะ (แต่เดี๋ยวนี้ทอฝันมีเหตุผลว่า ป่าป๊าซ่อม หมายถึงว่าถึงเสียก็ไม่เป็นไรป่าป๊าเขาซ่อมได้ ดูเธอสิ..ฮ่าๆ) หรือเวลาพาไปเที่ยวห้างฯ เห็นของเล่นทอฝันจะตรงเข้าไปกอดตุ๊กตา ให้เขากอดอยู่พักนึงแล้วบอกว่า อันนี้เป็นของที่เขาขายนะคะ ตุ๊กตาของหนูมีเยอะมากที่บ้าน เราให้เขาขายก่อน แล้วเราเดินไปดูอย่างอื่นกันนะคะ ทอฝันก็จะยอมตามโดยดี

ช่วงสองสามเดือนมานี้ทอฝันชอบจะเล่นไอแพดของปู่ จากเรียก แพด…พอบอกให้เรียก ไอ..แพด ทอฝันจะเรียก แพด…แพด..ทุกวันนี้เรียก ไอแพดชัดแจ๋ว แต่พอจะเล่นไอแพดในรถตอนที่ปู่ย่าไปรับ พ่อเนติ์จะบอกทอฝันว่าพ่อไม่ให้เล่นในรถนะคะ เขาก็ยอมแต่โดยดี พอถึงบ้านปู่จะเรียกหาไอแพดทันที แต่พอปู่บอกว่าปู่จะต้องใช้ทำงานก่อนนะลูก ตอนเย็นเลิกงานแล้วปู่จะให้เล่นนะคะ ทอฝันก็จะยอม แต่พอถึงตอนเย็นทอฝันจะมาทวงทันทีปู่ก็จะยอมให้เล่น ให้เขารู้ว่าเขาจะได้ตามที่ปู่รับปาก ซึ่งปู่เห็นว่าเป็นเรื่องสำคัญที่รับปากอะไรไว้ต้องทำตามที่รับปาก ไม่เช่นนั้นเขาจะไม่เชื่อถือในสิ่งที่เราบอก

ทอฝันจะไม่ได้ดื่มนมวัวแทนนมแม่ ทดลองให้ทอฝันดื่มนมแพะตั้งแต่เล็กแต่ทอฝันไม่ชอบ เลยให้ทอฝันดื่มนมถั่วเหลือง น้ำนมข้าวโพด น้ำธัญพืช สังเกตดูว่าทอฝันไม่ค่อยแพ้อากาศเหมือนพ่อเนติ์กับปู่ที่ดื่มนมวัวมาตั้งแต่เล็กๆ ปู่กับพ่อเนติ์ ได้ทานนมแม่ก็จริงแต่พอทิ้งนมแม่ก็ได้นมวัวแทน ทั้งปู่และพ่อเนติ์เป็นโรคภูมิแพ้ แต่ทอฝันถึงเป็นหวัดก็หายเร็ว

เราสอนให้ทอฝันรู้จักระเบียบวินัย ทุกเช้าเมื่อปู่กับย่าไปรับทอฝันมาที่บ้าน จะพาทอฝันไปนั่งแล้วถอดรองเท้า จากนั้นให้ทอฝันเอาไปเก็บ ทุกวันนี้ไม่ต้องบอกแล้วเมื่อถอดรองเท้าเสร็จทอฝันจะเอาไปเก็บยังที่วางรองเท้าของเขาเอง

ทอฝันมีอาการดื้อบ้างเหมือนกัน แต่เป็นการดื้อแบบลองเชิง เช่น พอปู่ย่าไปรับ พ่อเนติ์ก็จะบอกว่าสวัสดีคุณย่าก่อน เขาก็จะทำแต่พอบอกให้สวัสดีคุณปู่ทอฝันจะทำหน้าเฉยแบบไม่ได้ยิน ไม่ดูปู่แต่มองอย่างอื่นแทน พอปู่พูดว่าดีเหมือนกันเราไม่รู้จักกัน ปู่ก็ไม่ต้องให้ไอแพดเล่น ไม่ต้องให้ไอโฟนเล่น ทอฝันจะแอบยิ้มนิดๆ เพราะรู้ว่าปู่หมายถึงใคร ฮา…แต่พอหลังจากนั้นก็จะมากอดปู่และเรียกคุณปู่ขา…เฮ้อ..

เมื่อวานผมไปประชุมที่สถาบันวิจัยจุฬาภรณ์ กับสำนักงานส่งเสริมสังคมแห่งการเรียนรู้และคุณภาพเยาวชน ในการประชุมเสวนาวิชาการ”เวทีปฏิรูปการเรียนรู้สู่การศึกษาเพื่อคนทั้่งมวล” โดยมีศาสตราจารย์ นพ.ประเวศ วะสี เป็นประธานการเสวนา ครั้งนี้เราคุยกันเรื่อง “องค์กรปกครองท้องถิ่นกับการพัฒนาการเรียนรู้ของเด็กเล็ก” กรณีศึกษาองค์การบริหารส่วนตำบลนิคมพัฒนา จ.ระยอง ได้รับความรู้เรื่อง Brain-based learning (BBL) ที่อบต.เล็กๆแห่งหนึ่งจัดการเรียนการสอน โดยหยิบเอาเรื่อง BBL มาผสมผสานกับพหุปัญญา ซึ่งทำได้อย่างน่าสนใจ ที่ประชุมพูดถึงเรื่องนี้จึงทำให้เกิดสนใจว่า BBL มันคืออะไร ไปค้นใน http://www.bustanuddin.com ซึ่งอ้างอิงที่มา http://pesasy.com/lesson/BBL.htm ได้ความว่า มันเป็นการนำความรู้ความเข้าใจเกี่ยวกับสมองไปใช้ในการออกแบบการเรียนรู้เพื่อพัฒนาศักยภาพสูงสุดในการเรียนรู้ของมนุษย์ในแต่ละช่วงวัย และที่สำคัญคือต้องเข้าใจถึงความแตกต่างของสมองของแต่ละคนที่มีลักษณะเฉพาะตัว

เซลสมองของด็กทารกจะถูกสร้างเมื่ออยู่ในครรภ์ ๓-๖ เดือนแรกจนถึง ๑ เดือนก่อนคลอด และจะเกิดอีกครั้งเมื่ออยู่ในช่วงเด็กเล็กและช่วงวัยรุ่น ซึ่งการพัฒนาเซลล์สมองจะขึ้นอยู่กับ ๒ ส่วน
๑.พันธุกรรม
๒.สิ่งแวดล้อมต่างๆ เช่น อาหาร อารมณ์ การฝึกฝนใช้สมอง
สมองมนุษย์มีความแปลกตรงที่ยิ่งใช้มากยิ่งแข็งแรงมาก ถ้าไม่ใช้มันจะตายไป เขามีความเชื่อว่ามนุษย์ทุกคนมีศักยภาพในความเฉลียวฉลาดที่สำคัญ ๘ ประการสำหรับการเรียนรู้สิ่งต่างและตอบสนองต่อสิ่งแวดล้อมซึ่งจะแตกต่างกันไปตามสภาพการพัฒนาตั้งแต่เล็กจนโตและสมารถทำงานพร้อมๆกันไปได้ ซึ่งได้แก่
๑.การเคลื่อนไหวและทำหน้าที่ของร่างกาย
๒.ภาษาและการสื่อสาร
๓.การคำนวณและตรรกะ
๔.มิติสัมพันธ์และจินตนาการจากสิ่งที่มองเห็น
๕.ดนตรีและจังหวะ
๖.การมีปฏิสัมพันธ์กับผู้อื่นในสังคม
๗.การรู้จักตนเอง
๘.ปฏิสัมพันธ์กับธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม

สมองมนุษย์ถูกออกแบบมาเพื่อการเรียนรู้ ถ้ามีสมองปกติไม่มีมนุษย์คนไหนที่จะไม่สามารถเรียนรู้ แต่กระบวนการพัฒนาการเรียนรู้จะดีมากน้อยแค่ไหนก็ขึ้นอยู่กับการจัดการและสิ่งแวดล้อมที่มีรอบตัว ช่วงที่สำคัญที่สุดของสมองมนุษย์คือช่วงปฐมวัยจนถึงก่อนวันรุ่นช่วงต้น คือ อายุระหว่าง ๐-๑๐ ปี

เมื่อมาดูที่ทอฝัน อ้อ…สิ่งที่เราทำให้กับทอฝันก็คือสิ่งนี้นี่เอง สิ่งที่เราทำกับพ่อกับอาของทอฝันและสิ่งที่พ่อแม่ผมทำให้กับผมและพี่น้องก็คือสิ่งนี้แหละเพียงแต่เราไม่รู้จักทางวิชาการเท่านั้นแหละ

เราให้พ่อเนติ์และอานิวปั้นแป้งผสมสีซึ่งนวดเอง ให้เขาใช้จินตนาการได้เต็มที่ ให้เขาวาดรูป ให้เขาฟังเพลง ให้เขาได้ท่องเที่ยวไปเรียนรู้สิ่งต่างๆ ให้เขาเล่นของเล่นที่ใช้ความคิด ให้เขาทานอาหารดีๆมีประโยชน์ ให้เขาอยู่กับสีเขียว อยู่กับธรรมชาติ ให้เขาเล่นกันเป็นกลุ่ม ให้เขามีที่ส่วนตัว ฯลฯ

เราไม่สงสัยแล้วว่า ทำไมหลานเราฉลาดมาก ทำไมทอฝันอยากลองชิมโน่นนี่ ทำไมทอฝันชอบสัมผัสนิ่มๆ ทำไมทอฝันฟังเพลงสนุกแล้วผงกหัว ฟังเพลงช้าแล้วโยกตัว ทอฝันเอาปากกาเขียนกลมๆแล้วบอกว่าป่าป๊า ทอฝันเข้าใจคำสั่ง เข้าใจเหตุผลยอมรับเหตุผล รู้จักบอกเมื่อเวลาขับถ่ายแม้จะบอกทันบ้างไม่ทันบ้างแต่ก็บอก ชอบดูดอกไม้ ชอบดูสัตว์ต่างๆ ชอบเสียงดนตรี เพราะเรากระตุ้นให้ทอฝันใช้สมองอยู่ตลอดเวลานั่นเอง

เห็นหลานตัวเองก็นึกถึงสังคม เรามีความรู้สึกว่าเด็กเดี๋ยวนี้ขาดระเบียบวินัย คิดวิเคราะห์ไม่เป็น เราโทษการศึกษา โทษโรงเรียนว่าสอนไม่ได้เรื่อง ระบบการศึกษาไม่ดีเด็กไม่รู้จักคิด ย้อนกลับมาดูตรงนี้กันสักนิดไหมครับว่าเราได้พัฒนาสมองลูกหลานของเราให้เหมาะสมกับวัยเขาหรือเปล่า เราสอนระเบียบวินัย การใช้เหตุผลกับเขาตั้งแต่เล็กไหม เราสอนให้เขารู้จักจินตนาการไหม สอนให้เขารู้จักคิดด้วยไหม ก่อนจะไปโทษคนอื่น เราทำกันหรือยังครับ…

Post to Twitter Post to Facebook

« « Prev : ช่วยกันสร้างฝันให้เป็นจริง

Next : ผมหาญกล้าเสนอ “สภาการศึกษาจังหวัด” » »


ผู้ใช้ Facebook สามารถให้ความเห็นที่นี่ได้ โดยกด Like เพื่อแสดงตัว

98 ความคิดเห็น

 • #1 Coach Factory Outlet Online Store ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 ตุลาคม 2014 เวลา 23:15

  Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful blog. A great read. I will definitely be back.
  Cheap Ugg Boots Coach Handbags Outlet Coach Outlet Wallets Coach Outlet Purses.

 • #2 Aurelia ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 กุมภาพันธ 2019 เวลา 8:44

  It’s amazing to go to see this site and reading the views of all colleagues regarding this post, while
  I am also zealous of getting experience.

 • #3 Wyatt ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 กุมภาพันธ 2019 เวลา 9:13

  Hello to every single one, it’s in fact a fastidious for me to visit this web page, it consists of important Information.

 • #4 https://bit.ly/2V6EJpc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 กุมภาพันธ 2019 เวลา 8:17

  Hey! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look
  forward to all your posts! Keep up the superb work!

 • #5 Damian ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 กุมภาพันธ 2019 เวลา 17:32

  Hi there, just wanted to say, I liked this post. It was inspiring.
  Keep on posting!

 • #6 Cheri ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 กุมภาพันธ 2019 เวลา 6:47

  All sorts of investments include sure dangers.

 • #7 Crystal ให้ความคิดเห็นเมื่อ 1 มีนาคม 2019 เวลา 1:29

  This post presents clear idea in favor of
  the new visitors of blogging, that really how to do
  blogging.

 • #8 Alexandria ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 มีนาคม 2019 เวลา 14:53

  I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The issue is something which not enough people are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy that I came across this during my search for
  something regarding this.

 • #9 Luiz Gastão Bittencourt ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มีนาคม 2019 เวลา 11:37

  Actually when someone doesn’t know after that its up to other users that they will help, so here it takes place.

 • #10 Armando ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 มีนาคม 2019 เวลา 5:03

  That is very fascinating, You are an overly professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to searching for more of your fantastic post.

  Additionally, I have shared your site in my
  social networks

 • #11 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 มีนาคม 2019 เวลา 10:22

  Every weekend i used to pay a quick visit this web site, as i
  wish for enjoyment, as this this site conations really good funny information too.

 • #12 Katrina ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 มีนาคม 2019 เวลา 23:47

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It
  truly helpful & it helped me out much. I am hoping to give
  one thing again and aid others such as you aided
  me.

 • #13 http://tinyurl.com/y2tr3s8g ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 มีนาคม 2019 เวลา 1:46

  Whats up are using Wordpress for your blog platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do
  you need any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 • #14 Leonardo Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 มีนาคม 2019 เวลา 18:15

  Thanks for your personal marvelous posting! I definitely enjoyed reading
  it, you will be a great author. I will be sure to bookmark your blog and will often come back very
  soon. I want to encourage you continue your great posts, have a nice holiday weekend!

 • #15 http://tinyurl.com/yydkv6qg ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 มีนาคม 2019 เวลา 22:10

  I’ve read several just right stuff here. Definitely price
  bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to create this kind
  of wonderful informative web site.

 • #16 Jeannie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 มีนาคม 2019 เวลา 16:36

  whoah this blog is excellent i really like reading your posts.
  Keep up the good work! You recognize, a lot of people are hunting round
  for this info, you can aid them greatly.

 • #17 Chester ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 มีนาคม 2019 เวลา 5:09

  I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your website to come back later.
  Many thanks

 • #18 Gina ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 มีนาคม 2019 เวลา 7:56

  I was recommended this website by my cousin. I’m not
  sure whether this post is written by him as no one else know such detailed
  about my trouble. You’re wonderful! Thanks!

 • #19 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 เมษายน 2019 เวลา 5:53

  My brother suggested I may like this web site. He was once totally right.

  This publish actually made my day. You can not consider just how so much time I
  had spent for this information! Thank you!

 • #20 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 เมษายน 2019 เวลา 11:03

  We absolutely love your blog and find the majority of your post’s
  to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a few of the subjects you write related to here.
  Again, awesome blog!

 • #21 Leonardo Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 เมษายน 2019 เวลา 11:05

  Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog
  platform are you using for this site? I’m getting
  sick and tired of Wordpress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of
  a good platform.

 • #22 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 เมษายน 2019 เวลา 15:54

  Hi everybody, here every person is sharing such familiarity,
  therefore it’s pleasant to read this web site, and I used to pay a quick visit this webpage daily.

 • #23 Irma ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 เมษายน 2019 เวลา 8:22

  Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and
  I was curious about your situation; many of us have created some
  nice practices and we are looking to trade solutions with others, why not
  shoot me an e-mail if interested.

 • #24 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 เมษายน 2019 เวลา 12:58

  This excellent website definitely has all of the information and facts I needed about this subject and didn’t know who to ask.

 • #25 Carlos Magno Nunes Barcelos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 เมษายน 2019 เวลา 22:06

  What i do not understood is in truth how you’re now not actually a lot more well-favored than you might be now.
  You are very intelligent. You understand thus significantly in terms
  of this topic, made me in my view imagine it from a lot of varied angles.
  Its like men and women don’t seem to be involved unless it’s one thing to do with Girl gaga!
  Your personal stuffs nice. Always deal with it up!

 • #26 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 เมษายน 2019 เวลา 0:35

  wonderful issues altogether, you simply gained a brand new reader.

  What could you recommend about your publish that you just made a few days ago?
  Any positive?

 • #27 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 เมษายน 2019 เวลา 2:39

  Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll
  be book-marking and checking back frequently!

 • #28 Rodrigo Branco ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 เมษายน 2019 เวลา 8:49

  Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this webpage;
  this blog contains remarkable and in fact fine stuff in favor of
  readers.

 • #29 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 9:31

  Simply want to say your article is as astounding.
  The clarity in your post is simply excellent and
  i could assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the rewarding work.

 • #30 Leonardo Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 เมษายน 2019 เวลา 21:31

  Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I am
  impressed! Extremely helpful information particularly the last section :)
  I handle such information much. I was seeking this certain information for a
  long time. Thank you and best of luck.

 • #31 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2019 เวลา 1:50

  Why visitors still use to read news papers when in this technological globe everything is existing on net?

 • #32 Brent ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2019 เวลา 10:44

  Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice
  of colors!

 • #33 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2019 เวลา 11:12

  Nice response in return of this issue with firm arguments and
  explaining the whole thing on the topic of that.

 • #34 http://tinyurl.com/y5ld8w7r ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 เมษายน 2019 เวลา 13:18

  Thank you for the good writeup. It actually was a enjoyment account it.

  Look complicated to more brought agreeable from you! However,
  how could we keep in touch?

 • #35 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 10 เมษายน 2019 เวลา 8:02

  What’s up mates, good article and pleasant urging commented here, I am actually enjoying by these.

 • #36 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 11 เมษายน 2019 เวลา 12:19

  If you are going for best contents like me, only pay a visit this web site every day
  because it provides quality contents, thanks

 • #37 Itamar Serpa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2019 เวลา 15:32

  Hi to all, how is all, I think every one is getting more from this web page, and your views are good for new visitors.

 • #38 Rosalyn ให้ความคิดเห็นเมื่อ 13 เมษายน 2019 เวลา 19:45

  Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Appreciate it!

 • #39 Carlos Magno Nunes Barcelos ให้ความคิดเห็นเมื่อ 14 เมษายน 2019 เวลา 16:56

  Remarkable issues here. I am very satisfied to see your post.
  Thanks a lot and I am looking ahead to touch you.

  Will you please drop me a mail?

 • #40 http://tinyurl.com/y2t9s229 http://tinyurl.com/yytnmdbe http://tinyurl.com/y6d6h6tk http://tinyurl.com/y3pxn23p http://tinyurl.com/yyt9hz8v http://tinyurl.com/y4ujuktd http://tinyurl.com/y3gx3szt http://tinyurl.com/y6gc5sfv Americo Amadeu Filho ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 เมษายน 2019 เวลา 17:23

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed
  to be on the web the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just
  don’t know about. You managed to hit the nail upon the top
  and also defined out the whole thing without
  having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get
  more. Thanks

 • #41 Katja ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 เมษายน 2019 เวลา 17:13

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?

  you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, as well as the content!

 • #42 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 4:16

  I wanted to thank you for this very good read!! I absolutely enjoyed every bit of
  it. I have you saved as a favorite to check out new things you post…

 • #43 http://tinyurl.com/y3utmrt5 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 12:02

  I love what you guys are up too. This sort of clever work
  and coverage! Keep up the great works guys I’ve you
  guys to blogroll.

 • #44 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 15:42

  It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to
  be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few
  interesting things or suggestions. Perhaps you could write
  next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 • #45 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 เมษายน 2019 เวลา 22:37

  I think that what you published was actually very logical.
  But, what about this? what if you added a little content?
  I mean, I don’t wish to tell you how to run your website, however what if you added something to maybe grab people’s attention?
  I mean ลานบนเกาะ » จากปู่ถึงหลาน(๑๔) is a little boring.
  You should peek at Yahoo’s front page and watch how they
  create post titles to get viewers to open the links.
  You might try adding a video or a related picture or two to
  grab people interested about everything’ve got to say.
  In my opinion, it could make your blog a little bit more interesting.

 • #46 Gretchen ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 7:10

  Remarkable! Its truly awesome post, I have got much clear idea regarding from this piece
  of writing.

 • #47 http://bit.ly/2CuY8tk ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 15:29

  Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m trying to find
  things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 • #48 Fernanda Lara Tórtima ให้ความคิดเห็นเมื่อ 19 เมษายน 2019 เวลา 20:30

  hello there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise several technical issues using this website,
  as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to
  load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?

  Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement
  in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look
  out for a lot more of your respective interesting
  content. Make sure you update this again very soon.

 • #49 http://tinyurl.com/y3dwjmog ให้ความคิดเห็นเมื่อ 20 เมษายน 2019 เวลา 5:40

  Hurrah, that’s what I was looking for, what a data!
  present here at this web site, thanks admin of this site.

 • #50 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 21 เมษายน 2019 เวลา 7:12

  I simply could not go away your web site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard information a person supply on your visitors?
  Is gonna be back often in order to investigate cross-check new posts

 • #51 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2019 เวลา 15:14

  I got this site from my pal who shared with
  me about this web site and now this time I am browsing this
  web page and reading very informative content at this time.

 • #52 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 22 เมษายน 2019 เวลา 20:53

  hello there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here.

  I did however expertise a few technical issues using this
  site, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times
  will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective interesting content.

  Ensure that you update this again soon.

 • #53 Percy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 2:09

  Spot on with this write-up, I honestly feel this amazing site needs much more attention. I’ll
  probably be back again to see more, thanks for the
  information!

 • #54 Ada ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 17:12

  Hey There. I found your blog using msn. This
  is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back
  to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 • #55 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 23 เมษายน 2019 เวลา 21:00

  Does your blog have a contact page? I’m having a
  tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail.
  I’ve got some creative ideas for your blog you might be
  interested in hearing. Either way, great website and
  I look forward to seeing it grow over time.

 • #56 Andra ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2019 เวลา 0:31

  Awesome article.

 • #57 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2019 เวลา 9:21

  You really make it seem so easy with your presentation but
  I find this topic to be actually something that I think I would never understand.

  It seems too complicated and extremely broad for me.

  I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 • #58 Nathaniel ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2019 เวลา 14:05

  Hi, yeah this paragraph is actually fastidious and I have learned lot of things from it about
  blogging. thanks.

 • #59 Travis ให้ความคิดเห็นเมื่อ 24 เมษายน 2019 เวลา 23:46

  Thanks , I’ve just been looking for info about this
  topic for ages and yours is the best I have found out till now.
  However, what concerning the conclusion? Are you certain concerning
  the supply?

 • #60 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 25 เมษายน 2019 เวลา 13:06

  Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it,
  you could be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and
  will eventually come back someday. I want to encourage one to continue your great posts,
  have a nice morning!

 • #61 Katrina ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 เมษายน 2019 เวลา 21:30

  Hello, this weekend is nice in support of me, as this time i am reading this great informative paragraph
  here at my home.

 • #62 http://bit.ly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 4:37

  Every weekend i used to pay a visit this website, because i want enjoyment, for the reason that this this website
  conations really fastidious funny information too.

 • #63 Alfonso ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 14:52

  It’s in fact very difficult in this active life to listen news on Television, therefore I just use
  world wide web for that reason, and obtain the hottest news.

 • #64 Helena ให้ความคิดเห็นเมื่อ 27 เมษายน 2019 เวลา 20:25

  all the time i used to read smaller posts which also clear their motive,
  and that is also happening with this post which I am reading at this place.

 • #65 Chester ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 14:38

  Hello I am so happy I found your weblog, I really found you by
  mistake, while I was searching on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a
  all round exciting blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have bookmarked it and also added
  your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the
  fantastic b.

 • #66 http://bit.ly ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 20:06

  Hello! I’ve been reading your web site for a while now and finally got
  the courage to go ahead and give you a shout out from Porter
  Texas! Just wanted to tell you keep up the excellent work!

 • #67 Melissa ให้ความคิดเห็นเมื่อ 28 เมษายน 2019 เวลา 20:30

  You actually make it seem so easy along with your presentation however I in finding this topic
  to be really something that I think I would
  by no means understand. It seems too complicated and very extensive for me.
  I am taking a look ahead for your next put up, I’ll attempt
  to get the grasp of it!

 • #68 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 29 เมษายน 2019 เวลา 7:16

  Hi! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old
  room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him.

  Pretty sure he will have a good read. Thanks for
  sharing!

 • #69 Frank ให้ความคิดเห็นเมื่อ 30 เมษายน 2019 เวลา 15:38

  I was more than happy to uncover this website. I want to to thank you for
  your time for this particularly fantastic read!!
  I definitely loved every little bit of it and I have you book-marked to look at new things
  in your blog.

 • #70 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 พฤษภาคม 2019 เวลา 5:58

  Appreciating the dedication you put into your
  blog and detailed information you provide. It’s awesome
  to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material.
  Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 • #71 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 2 พฤษภาคม 2019 เวลา 22:34

  Wow, that’s what I was looking for, what a stuff! present here at this blog,
  thanks admin of this web site.

 • #72 Elisabeth ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 13:22

  whoah this blog is fantastic i really like reading your articles.
  Stay up the great work! You understand, a lot of people are hunting around for this information, you could aid them greatly.

 • #73 http://tinyurl.com/y6svkh29 ให้ความคิดเห็นเมื่อ 3 พฤษภาคม 2019 เวลา 15:59

  Thankfulness to my father who shared with me concerning this webpage, this blog is genuinely awesome.

 • #74 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:48

  It’s perfect time to make some plans for the longer term and it’s time to be happy.
  I have read this put up and if I may I wish to recommend you few interesting things or tips.

  Maybe you could write subsequent articles regarding this article.
  I wish to read even more things approximately it!

 • #75 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 13:50

  I don’t even know the way I ended up here, however I thought this publish
  was once great. I don’t recognise who you might be but definitely you
  are going to a well-known blogger for those who aren’t already.
  Cheers!

 • #76 http://tinyurl.com/y653qxsd ให้ความคิดเห็นเมื่อ 4 พฤษภาคม 2019 เวลา 15:51

  Howdy very cool site!! Man .. Excellent .. Amazing ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds also? I am happy
  to find so many helpful information right here in the put up,
  we need develop more techniques on this regard, thank
  you for sharing. . . . . .

 • #77 Keith ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:16

  I have learn some just right stuff here. Certainly value bookmarking
  for revisiting. I surprise how so much effort you set to create such a excellent informative web site.

 • #78 Kléber Leite ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 12:12

  Hi, its nice paragraph concerning media print, we all know media is a fantastic source
  of data.

 • #79 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 5 พฤษภาคม 2019 เวลา 19:54

  I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across
  a blog that’s both equally educative and entertaining,
  and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough folks
  are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled
  across this during my hunt for something regarding this.

 • #80 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤษภาคม 2019 เวลา 3:40

  I think that is one of the most important information for me.
  And i am happy reading your article. However wanna commentary on some
  general things, The site style is great, the articles
  is in point of fact excellent : D. Excellent activity,
  cheers

 • #81 Cecila ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 พฤษภาคม 2019 เวลา 10:05

  You’ve made some really good points there. I checked on the web for more information about the issue and found most individuals will
  go along with your views on this site.

 • #82 Bichara Previc ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 พฤษภาคม 2019 เวลา 5:30

  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads.
  I’m hoping to give a contribution & assist different users
  like its helped me. Good job.

 • #83 http://tinyurl.com/y46shggq ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 15:22

  I every time emailed this weblog post page to all my friends, for the reason that if like to read it then my
  links will too.

 • #84 Eddy ให้ความคิดเห็นเมื่อ 8 พฤษภาคม 2019 เวลา 23:20

  Heya this is kinda of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to
  get guidance from someone with experience. Any help would
  be greatly appreciated!

 • #85 http://tinyurl.com/y3smjydj ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 0:29

  Attractive component of content. I simply stumbled
  upon your web site and in accession capital to assert that I get actually
  loved account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing in your augment and even I fulfillment you get
  admission to consistently fast.

 • #86 Lucinda ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 5:23

  I every time used to read post in news papers but
  now as I am a user of internet therefore from now I am using
  net for posts, thanks to web.

 • #87 Daniel Valente Dantas ให้ความคิดเห็นเมื่อ 15 พฤษภาคม 2019 เวลา 22:03

  Appreciation to my father who stated to me concerning this webpage, this blog is really remarkable.

 • #88 http://tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 16 พฤษภาคม 2019 เวลา 1:58

  I think this is one of the most significant
  info for me. And i am glad reading your article.

  But wanna remark on few general things, The website style is great, the articles is
  really excellent : D. Good job, cheers

 • #89 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 17 พฤษภาคม 2019 เวลา 9:27

  My spouse and I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be what precisely I’m looking
  for. Do you offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a lot of the subjects you
  write related to here. Again, awesome blog!

 • #90 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 18 พฤษภาคม 2019 เวลา 13:02

  Because the admin of this website is working, no doubt very rapidly it
  will be renowned, due to its feature contents.

 • #91 Roxie ให้ความคิดเห็นเมื่อ 26 พฤษภาคม 2019 เวลา 12:08

  It is the best time to make a few plans for the longer term and it’s time to
  be happy. I’ve read this publish and if I may just I wish to
  suggest you some interesting issues or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more issues about it!

 • #92 Leandro Martins de Almeida ให้ความคิดเห็นเมื่อ 6 มิถุนายน 2019 เวลา 12:47

  Awesome issues here. I am very glad to look your article.

  Thanks so much and I’m having a look forward to touch you. Will you please drop me
  a e-mail?

 • #93 tinyurl.com ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มิถุนายน 2019 เวลา 7:01

  I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.

  I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own site
  now ;)

 • #94 Elmer ให้ความคิดเห็นเมื่อ 7 มิถุนายน 2019 เวลา 10:50

  Howdy! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to
  get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Kudos!

 • #95 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 8:25

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this
  superb blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to
  my Google account. I look forward to brand new updates
  and will talk about this website with my Facebook group.
  Talk soon!

 • #96 Grupo Coral ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 14:02

  I do not even understand how I ended up right here,
  but I thought this submit was once good. I do not realize who you might be but
  definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already.
  Cheers!

 • #97 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 15:01

  Hi there, I enjoy reading all of your post.
  I like to write a little comment to support you.

 • #98 Carlos Eduardo Veiga Petrobras ให้ความคิดเห็นเมื่อ 9 มิถุนายน 2019 เวลา 22:05

  Thanks for finally writing about >ลานบนเกาะ > จากปู่ถึงหลาน(๑๔)
  <Liked it!


แสดงความคิดเห็น

ท่านอยากจะเข้าระบบหรือไม่


*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word


Main: 0.30265998840332 sec
Sidebar: 1.0067989826202 sec